Bergens Tidende

– Det er egentlig litt deilig at det regner igjen

- HILDE OLSEN AALVIK hilde.olsen.aalvik@bt.no MARIA RUD HALVORSEN foto ALICE BRATSHAUG

– Det vil bli nedbør og bygevaer hele den neste uken, sier meteorolog Mette Skjerdal.

Det var definitivt et skifte av vaertype torsdag

– Vestavaer og vind er det som nå venter oss. Det er en front fra sør som gjør at vi nå får masse nedbør, sier Skjerdal.

Det var et kraftig regnvaer som kom inn over Vestlandet torsdag.

Totalt kom det 40 til 70 millimeter nedbør i Hordaland, Sogn og Fjordane og Rogaland.

Vind

– Vinden blåste torsdag fra sørøstlig retning. Etter hvert dreide den mer mot sør-vest. Det er snakk om stiv og sterk kuling på

15 til 22 meter i sekundet langs hele Vestlandsk­ysten. I Sogn og Fjordane ved Stad vil vinden komme opp i storm, sier meteorolog i Storm, Lillian Bergheim.

– Det vil nok ikke vaere snakk om et like kraftig regnvaer fredag, men det vil fortsette med byger. Da vil nedbørsmen­gden ligge på

20 til 40 millimeter, helst i ytre strøk i Sogn og Fjordane. Er vi heldige, vil det komme litt sol innimellom, sier Bergheim.

Vaervarsel­et fremover ser mørkt ut. Det vil fortsette med litt regn og regnbyger på lørdag og søndag. Det vil da vaere snakk om spredte byger.

–I store deler av neste uke er det også ventet regn. Det ser ut som om solskinnsd­agene er over for en stund fremover, sier meteorolog­en.

– Greit med litt regn

Christian Tengs trosset vaeret gjennom Solheimsvi­ken for å komme seg på jobb. Torsdag hadde han billett til Bergenfest.

– Det er kjedelig å stå der hvis det blåser og regner sidelengs, så jeg dropper det nok, sier han.

Tidligere denne uken ble «høststorme­n» varslet med uvanlig sterk vind tilsvarend­e full storm og mulige orkantilst­ander i dag.

Som ekte bergenser er Tengs likevel ikke utelukkend­e negativ til vaeret.

– Det er kjipt, men det er greit med litt regn etter en så lang periode med varmt vaer.

Ida Støver og venninnene Ellisiv Solberg og Camilla Konglevoll går på St. Paul Gymnas. De ble ferdige med eksamen torsdag. Så kom regnet.

– Jeg skulle heller ønske det var eksamen nå. Det var kjipt å vaere inne og lese når det var så fint vaer, sier Støver.

De tre er i likhet med Tengs også litt optimistis­ke til regnvaeret.

– Det er egentlig litt deilig at det regner igjen, sier Solberg og Konglevoll stemmer i:

– Det føles som hjemme at regnet er tilbake. Det er også en unnskyldni­ng til å vaere inne og se på film og slappe av.

– Måtte ta lesepause

Til tross for eksamen har de benyttet seg av finvaeret ved å bade, gå i parken og ta flere fjellturer.

– Vi måtte ta litt lesepause når det var sånt vaer, forteller Konglevoll.

–Jeg måtte gi opp til slutt. Denne har nok tatt kvelden.

Frøydis Moberg slår sammen den gule paraplyen hun har brukt til å beskytte seg mot regnet. Den har fått kjenne vaeret og er både vridd og vrengt.

– Gråvaeret kom som et sjokk, men så bor vi jo i Bergen, sier hun mellom vindkasten­e.

I dag er hun på vei til jobb, men i morgen drar hun på fjellet.

– Jeg rømmer til Rødno på Voss. Vaeret er nok mye av det samme, men da har jeg i det minste fjell og ikke asfalt rundt meg.

– Evige optimister

Under rekordhete­n har Moberg badet og drukket vin i solen. Nå er det over for denne gang, men hun er optimistis­k til at finvaeret kommer tilbake.

– Vi bergensere er evige optimister, men nå er det greit med litt regn. Verden er i vater.

Samtidig som både fuktighet og vind øker betrakteli­g i store deler av landet, ser det ut til at situasjone­n med ekstrem skogbrannf­are mange steder i landet begynner å ta slutt.

Både fra Hordaland og Rogaland meldes det nå om at totalforbu­det mot grilling oppheves: « Brannfaren er kraftig redusert, og fra og med fredag 15. juni opphever brannsjefe­n i Bergen totalforbu­det mot bruk av åpen ild ute i Bergen, Osterøy, Samnanger og Vaksdal», opplyste Bergen kommune i en pressemeld­ing i går.

– På Vestlandet sør for Stad kommer det mest nedbør, her vil skogbrannf­aren vaere over i løpet av torsdagen, skriver Yr i en tweet.

 ??  ?? Selv om det er litt bittert at finvaeret og eksamen ble avsluttet på samme tid, synes Ellisiv Solberg (fra v.), Camilla Konglevoll og Ida Støver det er greit med regnvaer. SNART FERIE: Christian Tengs skal jobbe de neste ukene, så han er ikke så nøye på vaeret. Men Bergenfest i regn og vind orket han ikke.
Selv om det er litt bittert at finvaeret og eksamen ble avsluttet på samme tid, synes Ellisiv Solberg (fra v.), Camilla Konglevoll og Ida Støver det er greit med regnvaer. SNART FERIE: Christian Tengs skal jobbe de neste ukene, så han er ikke så nøye på vaeret. Men Bergenfest i regn og vind orket han ikke.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STORM ?? REGNVAERET: Det røde feltet viser regnevaere­t som nå treffer vestlandet.
ILLUSTRASJ­ON: STORM REGNVAERET: Det røde feltet viser regnevaere­t som nå treffer vestlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway