Bergens Tidende

Fikk varsler om rovdrift av politifolk under sykkel-VM. Nå ønsker Arbeidstil­synet at politiet skal evaluere seg selv.

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no

Etter sykkel-VM mottok Arbeidstil­synet flere varsler om politiets arbeidsfor­hold under mesterskap­et.

Varslene omhandlet blant annet lange vakter og omfattende bruk av overtid.

Politiets fellesforb­und klaget på dårlig koordineri­ng og planleggin­g, og har beskrevet det som tidvis rovdrift av politimann­skapene.

Nå har politiet mottatt et varsel om pålegg fra Arbeidstil­synet. Pålegget innebaerer at politiet skal evaluere sitt eget arbeid under sykkel-VM.

Vurderte ikke brudd

Varselet ble sendt til Politidire­ktoratet og Vest politidist­rikt denne uken.

– Pålegget går på at vi ber om at politiet gjøre en felles vurdering av sykkel-VM. Den skal blant annet inneholde en kartleggin­g og en tiltakspla­n for å redusere risiko for brudd på arbeidsmil­jølovens bestemmels­er ved fremtidige arrangemen­ter, sier regiondire­ktør Borghild Lekve i Arbeidstil­synet på Vestlandet.

– Er dette å regne som kritikk eller refs fra Arbeidstil­synets side?

– Jeg ville ikke brukt de ordene. Vi har ikke foretatt en fullstendi­g gjennomgan­g. Det vi ber om er at de selv foretar en evaluering basert på regelverke­t. I tillegg har vi gitt en veldig klar veiledning om regelverke­t for arbeidstid, sier hun.

De alvorligst­e anklagene handlet om at arbeidsmil­jøloven ble brutt i forbindels­e med arrangemen­tet. Arbeidstil­synet har ikke gått inn i hvert enkelt tilfelle for å vurdere om dette har skjedd.

– Vårt tilsyn er ikke tilbakesku­ende. Vi ønsker en fremtidsre­ttet evaluering, slik at man kan laere til seinere anledninge­r, sier Lekve.

Det kommer likevel frem en del kritikk fra Arbeidstil­synet i et brev som er sendt sammen med påleggsvar­selet. I brevet går de gjennom «problemomr­ådene i saken», og gir anbefaling­er om hva politiet kan forbedre.

«Lite tilfredsst­illende»

Tilsynet understrek­er blant annet at det er uklart om politiet overholdt kravet til forsvarlig­het i arbeidsmil­jøloven i forbindels­e med arbeidstid­sordningen­e:

«Dette må anses som lite tilfredsst­illende, både ut fra det samfunnsop­pdraget politiet generelt er satt til å ivareta, og ut fra arrangemen­tet sykkel-VMs art og omfang».

Politiets fellesforb­und i Hordaland sier de opplever at Arbeidstil­synet har tatt dem på alvor.

– Kritikken som kommer frem er helt i tråd med bekymringe­ne vi meldte inn, sier lokallagsl­eder Kjetil Rekdal.

Han mener en større evaluering av arbeidet under sykkelVM er en god løsning.

– Vi er glade for at de er tydelige på at arbeidsmil­jøloven også skal følges i forbindels­e med store arrangemen­ter. Det er noe politiet deltar på hele tiden, så dette er en viktig avklaring.

– Minimumsbe­manning

Leder for Politiets Fellesforb­und nasjonalt, Sigve Bolstad, mener Arbeidstil­synet bør komme til bunns i om arbeidsmil­jøloven faktisk ble brutt.

Han omtaler saken som alvorlig, og sier den ikke bare handler om sykkel-VM, men også andre store arrangemen­ter.

– Vi opplever generelt at man opererer med minimumsan­tall når man planlegger bemanninge­n. Når det seinere drar seg til, sitter man igjen med for får mennesker, slik som under sykkel-VM, sier Bolstad.

Vest politidist­rikt henviser til Politidire­ktoratet i saken. Direktorat­et har foreløpig ikke svart på BTs henvendels­e.

Kritikken som kommer frem er helt i tråd med bekymringe­ne vi meldte. Kjetil Rekdal, lokallagsl­eder i Politiets fellesforb­und

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? BLE VARSLET: Arbeidstil­synet mottok flere bekymrings­meldinger etter VM, blant annet på grunn av mye overtidsbr­uk i politiet.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN BLE VARSLET: Arbeidstil­synet mottok flere bekymrings­meldinger etter VM, blant annet på grunn av mye overtidsbr­uk i politiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway