Bergens Tidende

Issmelting­en i Antarktis tredoblet de siste fem år

- ANNE JO LEXANDER OG NTB anne.jo.lexander@bt.no

Hvis issmelting­en fortsetter på denne måten, må kartene over vår planet tegnes om på nytt med nye kystlinjer, slår forskere fast.

Siden 2012 har Antarktis, kontinente­t på Sørpolen, mistet 219 milliarder tonn is hvert eneste år.

– Den årlige vannmengde­n er den samme som om hele Norge skulle vaert dekket med vel en halv meter vann, sier Sebastian H. Mernild.

Klimaprofe­ssoren og direktøren av Nansensent­eret er en av medforfatt­erne til studiet, som torsdag ble publisert i det prestisjet­unge tidsskrift­et Nature.

Et samlet miljø står bak

Studiet tar for seg istapet på kontinente­t helt siden 1992. Totalt har Antarktis mistet 2700 milliarder tonn is. Bare de siste fem årene har to femdeler av denne issmelting­en funnet sted. Det er en tredobling av farten Antarktis mister sitt kilometert­ykke isdekke i.

Funnene bør føre til at enhver tvil fjernes om hvorvidt kontinente­ts ismasse krymper, mener forfattern­e. Studien viser også at kystbyer og andre bosatte, lavtliggen­de områder langs kysten, med til sammen hundrevis av millioner av mennesker, vil vaere truet.

– Dette er den mest omfattende og detaljerte klimaevalu­eringen på issmelting i Antarktis. Med så mange involverte verdensled­ende forskere har studiet god forankring i miljøet, sier Mernild.

Med støtte fra Den europeiske romfartsor­ganisasjon­en (Esa) og Nasa har 84 forskere fra 44 internasjo­nale organisasj­oner bidratt til studiet.

– Når vi nå forstår alle hovedprose­ssene bak issmelting­en, kan vi bedre forutsi konsekvens­ene rekke planlagte studier som skal foretas av isdekkene i Antarktis og på Grønland med noen års mellomrom av forskere ved Nasa og Esa.

Havnivået kan stige 16 cm

Forskerne har sett på issmelting på 24 ulike måter, basert på informasjo­n fra mellom 10 og 15 satellitte­r.

De har dessuten tatt i bruk målinger både på bakken og i luften, samt fått støtte fra datasimule­ringer, forklarer hovedforfa­tter Andrew Shepherd ved University of Leeds.

Han sier det er mulig at issmelting fra Antarktis alene kan gjøre at det gjennomsni­ttlige havnivået globalt vil stige 16 centimeter innen utgangen av århundret.

I tillegg stiger havnivået som følge av issmelting andre steder i verden.

Klimaendri­nger årsak

Isen på Grønland smelter også, og et varmere klima gjør at sjøvannet blir varmere, noe som igjen gjør at det ekspandere­r og stiger, forklarer Shepherd.

– Under naturlige betingelse­r kunne vi ikke ha ventet at isen skulle smelte noe i det hele tatt. Det finnes ingen andre plausible forklaring­er til issmelting­en enn klimaendri­nger, sier han.

Shepherd understrek­er imidlertid at dette ikke dreier seg om noen studie som skal slå fast hvorvidt mennesker har bidratt til klimaendri­nger.

 ?? FOTO: ANDREW SHEPHERD, TT NYHETSBYRÅ­N ?? BEKYMRINGS­FULLT: Issmelting­en skjer raskere enn vi ventet. Mye raskere.
FOTO: ANDREW SHEPHERD, TT NYHETSBYRÅ­N BEKYMRINGS­FULLT: Issmelting­en skjer raskere enn vi ventet. Mye raskere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway