Bergens Tidende

Laget hennes er nå på randen av konkurs. Det har satt bergens-syklisten i en vanskelig situasjon.

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Nå frykter Vita Heine for VMplassen.

Året 2018 er ikke blitt helt slik Vita Heine så det for seg. Etter suksessen i sykkel-VM sa hun opp jobben i Tryg Forsikring og gjorde idretten til en heltidssys­sel. Det skulle løfte henne til et nytt nivå.

Men omstendigh­etene har bremset utviklinge­n. For selv om Heine har klart å skaffe nok penger til å finansiere egen satsing, har profflaget hun sykler for, Team Hitec Products – Birk Sport, slitt med å gjøre det samme.

Tidligere i vår slapp de en pressemeld­ing om at de sliter økonomisk og står i fare for å bli lagt ned allerede før sesongslut­t. Nedskjaeri­ngene har vaert omfattende og gjort rittkalend­eren tynnere.

Det har gått på bekostning av Vita Heine.

– Jeg skal bare sykle to ritt for Hitec resten av sesongen, sukker hun.

Det var sykkelnett­stedet procycling.no som først omtalte saken.

– Ugunstig

Hun er for tiden i England og sykler OVO Energy Women’s Tour, fordi en lagvenninn­e plutselig ble syk. Fem etapper der gir verdifull rittrening før neste ukes NM, det har hun ikke hatt mye av den siste tiden.

Og med bare BeNe Ladies Tour og Ladies Tour of Norway på høstens rittprogra­m, ser det ikke ut til å bl mye av det på mot slutten av sesongen heller.

I alle fall ikke i internasjo­nale konkurrans­er.

– Det er selvfølgel­ig ikke gunstig i oppkjøring­en til to mesterskap (EM og VM). Å sykle ritt er en helt nødvendig del av den. Man klarer ikke å få den samme belastning­en på trening, og det er i tillegg nødvendig for å terpe teknikk i felt, sier Heine.

– Frykter du at mangelen på ritt også kan koste deg en plass på laget i VM?

– Ja, egentlig. Faerre ritt gir faerre muligheter til å vise seg frem, så det kan gå på bekostning av uttak også, sier 33-åringen.

Mangler fortsatt penger

Hun er en av dem som er kommet verst ut av nedskjaeri­ngene i laget. Flere av de andre rytterne har fortsatt et fullverdig rittprogra­m for høsten.

–Jeg kan forstå det om hun er skuffet. Vita var naer ved å komme med i uttakene til noen av de andre rittene. Men vi har også sendt ut en oversikt med en slags ønskeliste, der man kunne sette seg opp på hovedmål og eventuelt ritt man ikke kunne vaere med på. Hun har nok vaert litt uheldig med tanke på rittene hun ikke ville eller kunne sykle, sier lagsjef Karl Lima til procycling.no.

I løpet av juli regner han med å kunne gi rytterne en endelig bekreftels­e på fremtiden. Til TV 2 i vår sa Lima at laget trengte én million kroner for å kunne fortsette satsingen, men foreløpig har de bare fått inn litt over en tredjedel.

– Så det er også mye usikkerhet rundt hva som skjer neste år. Sjefen har sagt til oss at han i juli vil vite om vi får en stor nok sponsor, men før det vet vi ingenting, sier Heine.

Var «usynlig» i Bergen-Voss

Hun har derfor begynt å vurdere andre muligheter.

– Det er aktuelt å bytte lag. Jeg har hørt litt rundt, men det er ikke snakk om noen forhandlin­ger ennå, sier den latviskfød­te bergenssyk­listen.

– Hvordan blir forberedel­sene til VM nå?

– Jeg vet ikke hva landslaget kommer til å gjøre, om de kommer til å gi oss noen flere ritt. Så jeg må bare se etter andre løsninger. Kanskje delta i noen ritt som Bergen CK skal kjøre, sier hun.

Tidligere denne måneden deltok hun i mosjonsrit­tet BergenVoss, som profesjone­lle syklister egentlig ikke får lov til å kjøre. Men hun fikk dispensasj­on av arrangøren, ettersom de ikke tok tiden på henne.

Neste uke venter NM.

– Jeg har store forventnin­ger til temporitte­t, men fellesstar­ten er jeg mer usikker på. Det er flere på laget som synes jeg har vunnet nok nå, så det kan vaere at taktikken blir annerledes i år. Det skal vaere litt uforutsigb­art, sier Heine.

Årets verdensmes­terskap går i Innsbruck fra 23. til 30. september.

 ?? FOTO: ?? FÅ RITT: Økonomipro­blemene i Team Hitec Products har gått hardt utover rittprogra­mmet til Vita Heine.
FOTO: FÅ RITT: Økonomipro­blemene i Team Hitec Products har gått hardt utover rittprogra­mmet til Vita Heine.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway