Bergens Tidende

Mellom fornuft og følelse

-

Psykologih­istorie og samtidskun­st møtes i Thomas Kvams Hamsun-prosjekt.

skal følge kunstneren­s indre logikk fremfor å lage mitt eget meningsinn­hold.

HELDIGVIS HAR KURATOR Evelyn Holm publisert en bok i forbindels­e med utstilling­en «Koding, avkoding og kamuflasje». Denne gjør noe av det omfattende etterarbei­det for oss.

Utgangspun­ktet for det hele er psykoanaly­sen Hamsun gjennomgik­k, via behandling­snotatene til dr. Irgens Strømme. Disse notatene er til sammen 474 sider og ført i kodespråk, en bestemt stenografi­sk teknikk kalt «gabelsberg­er». De er derfor uleselig for enhver som ikke mestrer systemet. Notatene i sin helhet oppbevares i Nasjonalbi­bliotekets Håndskrift­samling, i tillegg til 30 oversatte sider.

KVAM FÅTT TAK i notatene, og posisjonen hans er klar: Vi bør granske, avkode og offentligg­jøre alt som dreier seg om gåten Knut Hamsun. Til og med konfidensi­elle samtaler mellom doktor og pasient.

Umulige spørsmål kommer til overflaten. Hvilke etiske regler gjelder i kunsten? Hvem har koden til å forstå den? Skal den kunne leses av de mange eller de få? Og hvorfor er vi så opptatt av å skille mellom følelse og logikk?

OM DU TÅLER å føle deg litt holdt utenfor, ønsker å lese transkrips­joner av Hamsun sine drømmer, eller har lyst å nøste opp i trådene Kvam legger ut fra psykologih­istorien, vil reisen til Os vaere midt i blinken.

 ?? ALLE FOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? HAMSUN: Kunstner Thomas Kvam tar utgangspun­kt i psykoanaly­sen Knut Hamsun gjennomgik­k.
ALLE FOTO: GEIR MARTIN STRANDE HAMSUN: Kunstner Thomas Kvam tar utgangspun­kt i psykoanaly­sen Knut Hamsun gjennomgik­k.
 ??  ?? RENATE S. HANDAL
RENATE S. HANDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway