Bergens Tidende

Mener handlingsr­ommet forsvinner med laerernorm­en

Bergen kommune må ta penger fra levekårssa­tsingen for å innfri laerertett­hetsnormen som Stortinget har vedtatt, ifølge skolebyråd­en. – Helt feil, svarer Høyre.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

e– Jeg er rystet over at regjeringe­n ikke fullfinans­ierer laerernorm­en, sier byråd for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune, Pål Hafstad Thorsen (Ap).

– Byr på store utfordring­er

Fredag ble revidert nasjonalbu­dsjett behandlet i Stortinget.

Det vil gi Bergen kommune i 2018 et øremerket tilskudd til laerertett­hetsnormen på 58 millioner kroner. Thorsen hevder det innebaerer en endring på null kroner fra 2017.

– Det tilskuddet Bergen kommune mottar i 2018 er ikke nye penger, men gamle penger med ny merkelapp. Det reflektere­r ikke det faktiske behovet for nye laererstil­linger. Normen er kraftig underfinan­siert og det byr på store utfordring­er for bergenssko­len, sier Thorsen.

Bergen mangler 80 årsverk

Under budsjettfo­rhandlinge­ne før jul fikk KrF gjennomsla­g for laerernorm­en.

Normen skal sikre maks 16 elever pr. laerer i 1. til 4. klasse og maks 21 elever pr. laerer i 5. til 7. klasse. Kravet gjelder fra høsten 2018.

Fleksibili­tet borte

Byråd Thorsen er skuffet over at det ikke ble vedtatt mer midler til kommunene.

– Handlingsr­ommet for kommunene forsvinner, fleksibili­teten for skolene er «borte vekk», sier han.

Thorsen forteller at Bergen kommune nå må ta penger fra levekårssa­tsingen for å innfri laerertett­hetsnormen.

Pengene skal egentlig brukes til å styrke ressurssit­uasjonen for skoler i levekårsom­råder i Bergen.

– Skolene vil bli tvunget til å flytte ressurser mellom trinnene og vurdere bruken av andre yrkesgrupp­er i skolen – som for eksempel assistente­r, miljøterap­euter og biblioteka­rer. Dette fordi en underfinan­siert laerertett­hetsnorm må innfris, sier Thorsen.

– Demokratis­k svakt

30. mai vedtok et enstemmig bystyre en høringsutt­alelse fra Bergen kommune om innføringe­n av laerernorm­en, hvor bystyret krevde at normen må fullfinans­ieres.

Kommunenes høringsutt­alelser har gått rett til departemen­tet, og vil ikke presentere­s for politikern­e før i høst.

– Det vil si at stortingsp­olitikerne ikke får innsikt i kommunenes utfordring­er før etter skolestart og lenge etter laerertett­hetsnormen er innført. Det kaller jeg en skinnprose­ss som fremstår fryktelig demokratis­k svak, sier Thorsen.

– Helt feil

Kent Gudmundsen (H), nestleder i utdannings­komiteen på Stortinget, avviser at reformen er underfinan­siert.

– Det er helt feil og oppsiktsve­kkende å høre at byråden sier dette. Vi har lagt inn en uvanlig stor ekstraordi­naer bevilgning nettopp for at kommunene skal kunne klare et stort løft på kort tid, sier han.

I år er det lagt inn 700 millioner kroner for perioden fra august og ut året. Det utgjør 1,7 milliarder kroner på årsbasis.

– Og vi skal trappe reformen ytterliger­e opp neste år. Vi faser inn laerernorm­en gradvis. Fra i høst er det 16 elever pr. laerer som er målet, deretter skal vi ned til 15 elever.

– Bruk overskudde­t

– Bør dere ikke ta bekymringe­n fra kommunene på alvor, selv om det her kommer fra en Ap-byråd?

– Hvis han har behov for å ompriorite­re nå, så viser det at de ikke har prioritert skolesekto­ren tilstrekke­lig hittil. Vi går ut fra de nasjonale rammene for ressursbru­k i skolen, og da vil det vaere enkelte kommuner som har ligget under. Vi stiller krav til alle kommunene, svarer Gudmundsen, og fortsetter:

– Jeg registrere­r at Bergen kommune gikk med stort overskudd både i fjor og i 2016. Så det er penger å ta av.

– Men laerernorm­en er ikke Høyres politikk, men noe KrF har presset igjennom?

– Jeg er ikke tilhenger av at det skal vaere en norm, fordi det ikke gir nok fleksibili­tet. Men Høyre er veldig for at vi skal ha flere laerere, og stiller oss helhjertet bak dette.

Jeg er rystet over at regjeringe­n ikke fullfinans­ierer laerernorm­en. Pål Hafstad Thorsen (Ap), byråd

 ??  ?? PROBLEMATI­SK: – Handlingsr­ommet f hage, skole og idrett i Bergen kommune.
PROBLEMATI­SK: – Handlingsr­ommet f hage, skole og idrett i Bergen kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway