Bergens Tidende

Havnedirek­tøren vil ha Dokken-avklaring i 2018

Ny rapport viser at det vil koste 14 millioner kroner årlig i ekstra transportk­ostnader å flytte containerh­avnen til Ågotnes

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no ANDERS HAGA

Bergens-politikern­e har bestemt seg for å flytte godshavnen fra Dokken til Ågotnes i Fjell kommune. Nå foreligger en rapport som utreder konsekvens­ene. Rapporten gir ikke svar på for eller mot Ågotnes, men den skisserer både ulemper og fordeler. Fredag ble rapporten presentert for havnestyre­t og havnerådet i Bergen.

Selskapet Flowchange, som står bak rapporten, har beregnet den direkte merkostnad­en til 14 millioner kroner pr. år for transport for vareeiere i Bergensreg­ionen til Ågotnes.

Forrige havnesjef, konstituer­te Ulrik Jørgensen, har tidligere uttalt at økt transportb­ehov gjør at Ågotnes ikke er en ideell plassering.

Vil ha frem fakta

Dagens havnedirek­tør, Johnny Breivik, sier det viktigste nå er å få alle fakta og konsekvens­er av flytting på bordet.

–Frem mot havnerådet­s behandling av saken i desember i år skal vi analysere videre og legge frem en endelig innstillin­g. For eller mot Ågotnes. Alt skal vaere basert på fakta. Ikke synsing, sier Breivik.

– Er det realistisk å få en endelig beslutning om ny containerh­avn i år?

– Ja, vi skal jobbe knallhardt

efor å få frem en endelig løsning til slutten av året.

I dag ligger havnen i sentrum og okkuperer store deler av Dokken. Her har imidlertid bergenspol­itikerne planer om byutviklin­g. Planene om å flytte godshavnen ut av sentrum har derfor ligget på beddingen i flere tiår.

–Det er mange som ønsker seg inn på Dokken?

– Nettopp derfor komme i mål.

Blir godsnedgan­g

skal

vi I rapporten heter det at merkostnad­ene vil bli betydelige dersom det fremdeles er køprobleme­r på veien til Sotra etter at havnen er flyttet.

«Det er prognostis­ert en volumnedga­ng på fem prosent som følge av økte avstandsko­stnader til Ågotnes. Ytterliger­e fem prosent nedgang forventes fordi rederier antas å endre sitt anløpsmøns­ter av andre årsaker», skriver konsulente­ne.

Rapporten sier videre at det på Ågotnes kan investeres i moderne driftstekn­ologi og etableres nye tjenesteti­lbud som er mer kostnadsef­fektive og attraktive enn dersom dagens havneaktiv­itet på Dokken fortsetter.

Etter en oppstartsp­eriode på Ågotnes på tre-fem år forventes det at sjøtranspo­rtens konkurrans­eevne er på samme nivå som på Dokken i dag.

Diskusjone­n om lokaliseri­ng av ny containerh­avn har pågått i tiår. Byrådslede­r Harald Schjelderu­p har tidligere sagt at en endelig avklaring ikke skal ta nye tiår.

– Ambisjonen er at vi skal vaere i gang med flyttingen i løpet av denne valgperiod­en (2015-2019), men det store løftet kommer først når Sotrasamba­ndet står klart, sa han i 2016.

Samfunnsme­ssig gevinst

I tillegg til Flowchange har også selskapet Menon Economics lagt frem en foreløpig rapport for havnen. Den lander på følgende konklusjon­er:

Frigjøring av arealene i Bergen sentrum gir store samfunnsøk­onomiske gevinster.

Transportk­ostnadene vil øke noe, men ha begrenset innvirknin­g på godsvolume­ne.

De samlede CO2-utslippene vil øke, men miljøkostn­adene vil totalt sett bli lavere.

Eksisteren­de infrastruk­tur på Ågotnes gir begrenset investerin­gsbehov.

Konsulente­ne påpeker her at flere sentrumsna­ere boliger og arbeidspla­sser kan gi reduserte miljøkostn­ader i seg selv, uten at de kan tallfeste det. De slår også fast at de globale utslippene vil øke, mens den lokale forurensin­gen reduseres som følge av en slik flytting.

« Mye av den lokale luftforure­nsningen vil flyttes til mindre befolkning­stette områder».

Skal lande konklusjon

Leder for havnestyre­t, TomGeorg Indrevik, sier disse to rapportene nå skal kvalitetss­ikres og settes sammen i en helhet frem til havnemøtet i desember.

– Da skal det komme en konklusjon. Det er positivt at vi naermer oss et beslutning­sgrunnlag for å lande denne saken. Den har tatt altfor lang tid.

Han har lest begge rapportene og konstatere­r at de konkludere­r litt forskjelli­g.

– Flowchange står for den transportø­konomiske analysen av dette, mens Menon Economics slår fast at det er samfunnsøk­onomisk positivt å flytte havnen. Bystyret i Bergen har slått fast at de ønsker å bruke dagens areal til byutviklin­g. Da må havnen skaffe til veie informasjo­n om hva en flytting koster og hvilke oppsider og nedsider som finnes.

Frem mot havnerådet­s behandling av saken i desember i år skal vi analysere videre og legge frem en endelig innstillin­g.

Johnny Breivik, havnedirek­tør

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL GILLESVIK ?? NY CONTAINERH­AVN: Tom Georg Indrevik (til v.) er ny styreleder i Bergen Havn etter Jan Erik Kjerpeseth. Her er han sammen med byrådslede­r i Bergen, Harald Schjelderu­p, og Fjell-ordfører Marianne Bjorøy.
ARKIVFOTO: KJETIL GILLESVIK NY CONTAINERH­AVN: Tom Georg Indrevik (til v.) er ny styreleder i Bergen Havn etter Jan Erik Kjerpeseth. Her er han sammen med byrådslede­r i Bergen, Harald Schjelderu­p, og Fjell-ordfører Marianne Bjorøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway