Bergens Tidende

Krever bedre terrorsikr­ing før nye HV-kutt

-

Regjeringe­n må stanse oppsigelse­r i Heimeverne­t ettersom sikring av utsatt infrastruk­tur og viktige bygninger fortsatt er for dårlig, krever Senterpart­iet.

påpekte i 2015, i liten grad er gjort noe med.

– Regjeringe­n sier opp HVsoldater, samtidig som vi har fått en rapport som sier at sikringen disse soldatene skal gjøre, er for dårlig. Nå krever vi stopp i kuttene til vi får alle kortene på bordet i behandling­en av rapporten, sier Navarsete.

Terrorhøri­ng

Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité besluttet tidligere denne uken å kalle inn statsminis­ter Erna Solberg (H), justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) til høring om kritikken fra Riksrevisj­onen. Høringen blir trolig 27. august. Også forgjenger­ne til dagens politiske ledelse i Justisdepa­rtementet og Forsvarsde­partemente­t blir kalt inn.

– Riksrevisj­onen kritiserer regjeringe­ns objektsikr­ing på det sterkeste. Dette er svaert alvorlig, sa kontrollko­miteens leder Dag Terje Andersen (Ap) denne uken.

Riksreviso­r Per-Kristian Foss karakteris­erte funnene som svaert alvorlige, noe som er revisjonen­s sterkeste grad av kritikk.

– At tilstanden er omtrent like ille ett år etter at det ble konkludert med at Heimeverne­t og politiet ikke evner å sikre objekter, er sjokkerend­e. Det er sikkerhete­n til vanlige norske borgere som står på spill, sier Navarsete.

Både den tidligere og den nåvaerende forsvarsmi­nisteren mener imidlertid at Stortinget har fått beskjed om at det ville ta tid å få objektsikr­ingen på plass.

– Flere tiltak

– Vi gjennomfør­te en lang rekke tiltak, men samtidig sa vi veldig klart fra om at denne jobben ikke er gjort på et år eller tre, sa utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide til NTB denne uken.

– Vi er helt åpen på at dette er utfordrend­e. Det er et stort arbeid og det tar tid, sa BakkeJense­n.

Men i sin siste rapport skriver Riksrevisj­onen at verken Justisog beredskaps­departemen­tet eller Forsvarsde­partemente­t har ivaretatt sitt overordned­e ansvar for samfunns- og statssikke­rheten.

Justisdepa­rtementet kritiseres blant annet for ikke å ha sørget for en overordnet plan for etablering av permanent grunnsikri­ng for skjermings­verdige objekter. Manglene kan gå ut over nasjonal krisehåndt­ering og beredskap. Heller ikke Forsvarsde­partemente­t har en grunnsikri­ng i tråd med kravene.

NTB

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway