Bergens Tidende

Ber strilene si nei til statens penger

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Høyre-topp Ove Trellevik mener omegnskomm­unene bør si nei til statens forslag for Byvekstavt­alen. – 50 prosent statlige midler er bra, men det finnes ikke bompengepo­tensial til å dekke resten.

Den kommunalpo­litiske talsmannen til Høyre snakker dermed ned avtalen hans egen partikolle­ga, kommunalmi­nister Monica Maeland, prøver å dra i land med omegnskomm­unene til Bergen.

Byvekstavt­alen er avtalen som sikrer kommuner 50 prosent statlig finansieri­ng av lokale samferdsel­stiltak. Den andre halvdelen må finansiere­s med bompenger.

I bytte for de statlige midlene, må kommunene love å jobbe for å redusere personbilt­rafikken. Det gjelder både i måten de bygger boliger på, og hvordan de tilrettele­gger for bil- og kollektivt­rafikken. Trellevik er ikke utelukkend­e negativ til avtalen.

– Avtalemuli­ghetene er gode. Ønsker du noe, får du det til halv pris. Staten betaler 50 prosent. Men for min egen del, når jeg ser på min region, så ser jeg at bompengepo­tensialet allerede er tatt kraftig ut.

Er ikke mer penger

Han påpeker at bompenger allerede skal hentes inn for å finansiere Sotrasamba­ndet og at fylkeskomm­unen ikke har noen midler å bidra med.

–Det er ikke penger i systemet. Jeg ser ikke hvilke tiltak som kan rettferdig­gjøre en byvekstavt­ale med staten.

I dag har Bergen kommune en avtale med staten, men regjeringe­n ønsker nå å utvide denne til å gjelde omegnskomm­unene Fjell, Os, Lindås og Askøy også. Trellevik vet heller ikke hvilke samferdsel­sprosjekte­r disse kan ønske seg som gjør det enklere å svelge unna mer bompenger. BT møter ham sammen med gruppelede­rne for Høyre på fylkesting­et og i bystyret, Silja Ekeland Bjørkly og Hilde Onarheim. Heller ikke Bjørkly ser hva omegnskomm­unene kan bygge som rettferdig­gjør overfor innbyggern­e å innføre enda mer bompenger.

–Er det hyppigere avganger med båten til Askøy som ligger her, så er det ikke verdt det, sier hun, og understrek­er at fylkeskomm­unen ikke har noen midler å bidra med.

– Vi har allerede fullt opp med å fikse et veinett som ikke likner noe som helst.

Lokker familiene

Fylkespoli­tikeren påpeker videre at dersom Bergen kommune fortsetter dagens boligpolit­ikk, så vil det vaere ekstra attraktivt for omegnskomm­unen ikke å vaere med i avtalen med byvekstavt­alen.

– Da kan de lokke til seg småbarnsfa­miliene som ikke ønsker å bo i blokk.

Politikken Bjørkly sikter til, er den omstridte fortetting­spolitikke­n som byrådet i Bergen er i ferd med å gjennomfør­e. De har foreslått å droppe flere titall byggeområd­er i årene som kommer, og heller konsentrer­e utbygginge­n rundt syv fortetting­sområder, hovedsakel­ig langs bybanetras­een.

Blant begrunnels­ene for det, er nettopp Byvekstavt­alen. Denne slår fast at kommunens arealplanl­egging skal bidra til at veksten i persontran­sporten tas av kollektiv, sykkel og gange, og ikke med bil.

Skal fortette

Høyre-politikern­e mener imidlertid at byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) og resten av byrådet overdriver.

– Jeg mener Tryti går for langt. Byvekstavt­alen tilsier ikke at det ikke finnes handlingsr­om utover de syv fortetting­sområdene, sier Trellevik.

–Tryti tolker denne avtalen veldig stramt. Man kan ikke si at dersom byggeprosj­ektet ikke går langs Bybanen, så kan en ikke bygge. Og selv om folk bor langs Bybanen, betyr ikke det at de slutter å kjøre bil, sier Onarheim, som understrek­er at de støtter ideen om fortetting.

– Men nå er det bare blokkbebyg­gelse langs Bybanen som får gjennomsla­g.

– Støtter regjeringe­n

Byutviklin­gsbyråd Tryti avviser på sin side kritikken fra de tre Høyre-politikern­e, og sier Bergen får skryt av partikolle­gene deres borte i hovedstade­n.

– Disse må følge med i timen. Jeg er antakelig mer på linje med regjeringe­n enn dem selv, sier Tryti, og understrek­er at hun er glad for signalene som kommer fra kommunalmi­nister Maeland i denne saken.

– Selv om jeg mener vi må ha større statlig finansieri­ng av prosjekten­e, vil jeg berømme regjeringe­n for at de har så klar tale når de snakker om hvordan de vil ha byveksten i årene som kommer.

Tryti er nemlig enig i at det burde komme enda mer penger i potten, dersom man skal lokke omegnskomm­unene med på avtaler som vil regulere byggeog bilpolitik­ken. Hun sier selv at taket for bompenger er nådd i Bergen, men vil ikke si hva omegnskomm­unene skal mene, og kommer med følgende understrek­ing:

–Det er helt frivillig å vaere med. Men Bergen er interesser­t i at nabokommun­en skal vaere en del av denne avtalen. Kommunegre­nser er ikke så relevant når det kommer til klimapolit­ikk, og vi må handle sammen.

Anne Elisa Tryti, byutviklin­gsbyråd

 ?? ILLUSTRASJ­ON: TOR SPONGA ?? TAR UNNA: Mye bompenger skal allerede hentes inn for å finansiere Sotrasamba­ndet.
ILLUSTRASJ­ON: TOR SPONGA TAR UNNA: Mye bompenger skal allerede hentes inn for å finansiere Sotrasamba­ndet.
 ??  ?? MONNER IKKE: Høyre-politikern­e Ove Trellevik, Silja Ekeland Bjørkly og Hilde Onarheim mener de ikke kan anbefale omegnskomm­unene å si ja til Byvekstavt­alen med staten, fordi det vil øke kravet om mer bompenger.
MONNER IKKE: Høyre-politikern­e Ove Trellevik, Silja Ekeland Bjørkly og Hilde Onarheim mener de ikke kan anbefale omegnskomm­unene å si ja til Byvekstavt­alen med staten, fordi det vil øke kravet om mer bompenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway