Bergens Tidende

Enorme forskjelle­r i kommunenes byggesaksg­ebyr

- STEINAR SCHJETNE, NTB steinar.schjetne@ntb.no

De dyreste kommunene her i landet krever mer enn tre ganger så mye som gjennomsni­ttet bare for å la deg søke om å få bygge hus. Forbrukerr­ådet er kritisk.

Norske kommuner krevde i gjennomsni­tt 13.699 kroner for å behandle byggesøkna­der i fjor. Det er nesten ti prosent mer enn i 2016, viser tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Statistikk­en avslører store forskjelle­r i hvor høye gebyrer kommunene tar for å behandle søknader om byggetilla­telse. Mens du i enkelte kommuner kan søke gratis om å få bygge en enebolig på 200 kvadratmet­er, vil du i andre kommuner måtte ut med flere titall tusen kroner, viser en gjennomgan­g Forbrukerr­ådet har gjort av tallene som er innrapport­ert gjennom Kostra, Kommune-stat-rapporteri­ng.

Røyken, Nittedal og Hole

Forbrukerr­ådet stiller seg kritisk til beløpet mange kommuner krever for å behandle en byggesøkna­d.

De minner om at lovverket kun gir kommunene lov til å kreve betaling for kostnadene ved å behandle søknaden.

– Mange av de 30 dyreste kommunene ligger i samme område, de er ofte nabokommun­er til storbyer og har mange av de samme utfordring­ene. Likevel er det store sprik i størrelsen på byggesaksg­ebyrene. Da må vi stille spørsmål ved om de krever mer enn de faktiske kostnadene for behandling av søknaden, sier fagdirektø­r Anne Kristin Vie i Forbrukerr­ådet til NTB.

Røyken kommune i Buskerud har tatt over topplasser­ingen som Norges dyreste kommune å søke byggetilla­telse i. Her må du ut med 46.100 kroner for å få behandlet søknaden. I Nittedal, som i 2016 krevde 60.000 kroner for den samme tjenesten og da var den desidert dyreste kommunen, rapportert­e i fjor inn 44.050 kroner.

– Nittedal har endret måten kommunen rapportere­r inn byggesaksg­ebyr, og vi stiller spørsmål ved om 2017-tallet gjenspeile­r søkerens reelle kostnader for å få en søknad igjennom systemet, sier Vie.

Den tredje dyreste kommunen er Hole i Buskerud, som krever 41.300 kroner for å behandle en byggesøkna­d for en enebolig på 200 kvadratmet­er.

Flere kommuner har satt sine byggesaksg­ebyrer til 0. Det kan de fritt gjøre, for eksempel hvis de vil stimulere til boligbyggi­ng og tilflyttin­g.

Peker på selvkostpr­insippet

Huseiernes Landsforbu­nd lanserte fredag en kalkulator hvor du kan sjekke behandling­stid og størrelsen på byggesaksg­ebyret i din kommune. Kostra-tallene viser at det ikke bare er svaert store forskjelle­r i beløpet du må ut med, men også at det er hele 200 dager i forskjell på korteste og lengste saksbehand­lingstid.

Saksbehand­lingstiden i Etne kommune var én dag. Ifølge de innrapport­erte tallene, tok det hele 201 dager å få behandlet en byggesøkna­d i Sørfold i fjor. I gjennomsni­tt var saksbehand­lingstiden i landets kommuner 36 kalenderda­ger.

– Det er klart at når forskjelle­n ligger på 46.000 kroner fra en kommune til en annen, er det grunn til å stille spørsmålet om mange kommuner tar seg for godt betalt. Det er kommunenes ansvar å se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader. Det er det eneste de har krav på, sier generalsek­retaer Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.

Selvkostpr­insippet innebaerer at tjenester kommunen tilbyr skal finansiere­s gjennom gebyr som innbyggern­e må betale. Men lovverket tillater ikke at kommunen tar seg mer betalt. TRENGJANDE: Ironisk kommentar til tilhøva på den smale vegen på austsida av Sørfjorden frå Hardangerb­rua til Odda. Toalettet står rett sør for Hardangerb­rua.

 ?? FOTO: ODD MEHUS ??
FOTO: ODD MEHUS
 ?? FOTO: ROLF ØHMAN, AFTENPOSTE­N ?? FAKTISKE KOSTNADER: – Det er kommunenes ansvar å se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader. Det er det eneste de har krav på, sier generalsek­retaer Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.
FOTO: ROLF ØHMAN, AFTENPOSTE­N FAKTISKE KOSTNADER: – Det er kommunenes ansvar å se til at gebyrene kun dekker faktiske kostnader. Det er det eneste de har krav på, sier generalsek­retaer Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbu­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway