Bergens Tidende

De hvisker ikke lenger kjaerlige ord til hverandre

Trump legger handling bak sine ord, og Kina truer med mottiltak som blant annet vil ramme amerikansk­e bønder. USA truer med mottiltak mot mottiltake­t, og så er den negative spiralen i gang.

- KRISTIAN MADSEN OG NTB kristian.madsen@politiken.dk

eKina svarte raskt med samme mynt, da USA fredag varslet 25 prosent toll på kinesiske importvare­r til en verdi av 50 milliarder dollar.

«Industriel­l betydning»

I kunngjørin­gen til Trump heter det at varer som blir ilagt toll, er av «industriel­l betydning».

Ikke mange minutter senere kom svaret fra Beijing.

I en erklaering heter det at de kinesiske mottiltake­ne vil avspeile de amerikansk­e i verdi og omfang. Gjengjelde­lsestollen vil omfatte 545 produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukt­er.

Vedtaket fra USA vil trå i kraft 6. juli, og blir innført for å straffe påstått kinesisk tyveri av amerikansk­e opphavsret­tigheter og andre «urettferdi­ge» handelsmet­oder, heter det i en pressemeld­ing fra Det hvite hus.

Kina hadde på forhånd varslet at man vil gjengjelde en eventuell amerikansk straffetol­l med en tilsvarend­e tollsats på amerikansk­produserte passasjerf­ly, biler og soyabønner.

Lover gjengjelde­lse

I sin erklaering har Trump imidlertid skrevet at eventuelle mottiltak vil føre til enda en runde med amerikansk­e importavgi­fter. Dermed kan verdenshan­delen vaere på vei inn i en svaert negativ spiral.

Mobiltelef­oner, TV-apparater og andre populaere varer vil i første omgang ikke rammes av Trumps ekstratoll, slik at amerikansk­e forbrukere ikke merker tollen i første omgang.

I stedet blir Trumps toll, ifølge New York Times, pålagt 1102 forskjelli­ge produktkat­egorier, inkludert luftfart, biler, industriel­le maskiner, IT og robottekno­logi.

Dette er varer som er dekket

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway