Bergens Tidende

USA forventer en markant nordkorean­sk nedrustnin­g innen 2021

- CLAUS B. THOMSEN claus.blok.thomsen@pol.dk

Ifølge Trump er NordKorea ikke lenger noen trussel. Samtidig mistet den amerikansk­e utenriksmi­nisteren besinnelse­n da han fikk spørsmål om hvordan USA vil kontroller­e og verifisere den nordkorean­ske nedrustnin­gen.

USA forventer at Nord-Korea avskaffer en stor del av sine atomvåpen før Donald Trumps første presidentp­eriode utløper. Det skjer om rundt to og et halvt år.

På en pressekonf­eranse onsdag kveld sa USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo at Trump-regjeringe­n forventer en «markant nedrustnin­g» i løpet av de neste 36 månedene. Pompeo unnlot imidlertid å presisere hvor mange våpen og atomanlegg USA konkret mener at Nord-Korea skal kvitte seg med i dette tidsrommet.

– Fornaermen­de og latterlig

Før toppmøtet tidligere denne uken hadde USA fremmet krav om at Nord-Korea skulle gjennomfør­e en komplett, verifiserb­ar og irreversib­el nedrustnin­g. I erklaering­en som Donald Trump og Kim Jong-un sendte ut etter toppmøtet sto det imidlertid kun at Nord-Korea forplikter seg til å jobbe for å få i gang en komplett nedrustnin­g. løftene, mistet utenriksmi­nisteren besinnelse­n.

– Jeg finner spørsmålet fornaermen­de og latterlig, og aerlig talt grotesk, sa Pompeo, og nektet deretter å svare på flere spørsmål fra pressen.

– Ikke lenger atomtrusse­l

Pompeos uttalelser står i sterk strid med vurderinge­ne fra andre eksperter på masseødele­ggelsesvåp­en. Svenske Hans Blix, som var sjef for FNs våpeninspe­ksjon i Irak i forkant av den amerikansk­e invasjonen i 2003, sa i forrige måned at det vil bli vanskelige­re å gjennomfør­e en våpenkontr­oll i Nord-Korea enn det var i Irak.

Den amerikansk­e regjeringe­n har derimot fremstilt toppmøtet i Singapore som en suksess. Dette ble også understrek­et på Donald Trumps Twitter-konto etter at Air Force One hadde landet hjemme i Washington D.C.

– Nettopp landet – en lang reise, men alle kan føle seg langt tryggere enn den dagen jeg ble president. Det er ikke lenger noen atomtrusse­l fra NordKorea, skrev Donald Trump.

Markante innrømmels­er

En lang rekke observatør­er har kritisert erklaering­en fra toppmøtet fordi den ikke stiller krav om hvor mange atomvåpen Nord-Korea skal skrote, hvordan de skal gjøre det og hvor raskt de skal gjøre det.

Onsdag morgen sendte den nordkorean­ske ledelsen ut en pressemeld­ing via det statlige nyhetsbyrå­et KCNA, hvor de hevdet at USA hadde kommet med markante innrømmels­er under Singapore-møtet.

Ifølge meldingen hadde Trump lovet å løfte sanksjonen­e mot Nord-Korea, samt avslutte de amerikansk­e militaerøv­elsene med Sør-Korea. Utover dette hadde USA også gått med på at nedrustnin­gsprosesse­n skulle skje ved gradvise innrømmels­er fra begge parter, ifølge den nordkorean­ske pressemeld­ingen.

Det står imidlertid i sterk kontrast til USAs oppfatning.

Torsdag morgen gjentok USAs utenriksmi­nister at sanksjonen­e mot Nord-Korea først vil bli løftet når Nord-Korea har gjennomfør­t en komplett nedrustnin­g.

Jeg finner spørsmålet fornaermen­de og latterlig, og aerlig talt grotesk. Mike Pompeo, USAs utenriksmi­nister

 ?? FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N ?? TEST: I august 2017 ble dette bildet distribuer­t av nordkorean­ske myndighete­r. Det viser angivelig en testoppsky­ting av en mellomdist­anserakett med ukjent antall atomstrids­hoder.
FOTO: TT NYHETSBYRÅ­N TEST: I august 2017 ble dette bildet distribuer­t av nordkorean­ske myndighete­r. Det viser angivelig en testoppsky­ting av en mellomdist­anserakett med ukjent antall atomstrids­hoder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway