Bergens Tidende

Gimenez ødela dagen for Egypts keeperhelt

-

Egypts keeper Mohamed El-Shenawi var lenge i det umulige hjørnet, men midtstoppe­r José Gímenez ga til slutt Uruguay 1-0 og en drømmestar­t på VM.

Dermed kunne spillerne fra Uruguay puste lettet ut og juble for en fortjent seier i gruppe A. Det er første gang siden 1970 at landet vinner sin åpningskam­p i fotball-VM.

I forkant av kampen snakket de fleste om Liverpools Mohamed Salah. I 0-0-kampen var det imidlertid en annen Mohamed, keeper El-Shenawi, som var Egypts store spiller.

Mens Salah ble sittende på benken i samfulle 90 minutter, stjal navnebror El-Shenawi showet og leverte i sin fjerde landskamp den ene praktredni­ngen etter den andre. Først i nest siste spilleminu­tt måtte han gi tapt.

Da steg Atlético Madridspil­ler José Gímenez til vaers på et frispark fra Carlos Sánchez. I duell med tre motspiller­e stanget han kontant inn ledermålet. Ved det tilfellet var keeperprof­ilen sjanseløs.

– Egypt var sterke og forsvarte seg godt. Vi undervurde­rte dem ikke på noen måte, sa matchvinne­ren.

Suárez-sløseri

Egypt hadde ballen mye innledning­svis i kampen, men Uruguay kom til de klart største målsjansen­e. Ikke overrasken­de var det superspiss­ene Luis Suárez og Edinson Cavani som sto for avslutning­ene.

Først skjøt Suárez utenfor fra god posisjon, før Cavani traff meget godt på volley fra distanse. Ballen traff et egyptisk hode som forhindret et mulig baklengsmå­l.

Drøyt midtveis i omgangen fikk Suárez stå alene ved bakerste stolpe etter et hjørnespar­k. Avslutning­en i nettveggen var uvanlig svak fra Barcelonas­tjernen.

Egypt skapte svaert lite før pause, og mange lurte nok på hvorfor Salah, som fylte 26 år fredag, ikke var i aksjon.

– Mo Salah er en viktig spiller for oss, og han vil spille en viktig rolle i kampene som kommer, men i dag ville vi ikke ta noen sjanse med ham, sa Egypts landslagss­jef Hector Cuper om spissen han har erklaert frisk etter skulderska­den han pådro seg i mesterliga­finalen.

Redning på redning

Annen omgang begynte som den første sluttet med Uruguay som det sjanseskap­ende laget. Omgangen var mindre enn to minutter gammel da Suárez igjen fikk sjansen til å sende søramerika­nerne foran.

Barcelona-spissen ble spilt helt alene med keeper ElShenawi, som vartet opp med en strålende beinparade og avverget avslutning­en.

Det var så definitivt ikke Suárez’ dag i Jekaterinb­urg. 17 minutter før full tid kom han igjen alene med El-Shenawi etter et nytt godt gjennomspi­ll fra Cavani, men igjen ble det bom. Egypts gode keeper nektet å la seg overliste.

El-Shenawi fortsatte sin praktkamp med en fantastisk redning da Cavani fikk kjempetref­f med mindre enn ti minutter igjen å spille, og rett etterpå traff et frispark fra samme Cavani stolpen.

Da luktet det målløs kamp, men på tampen falt avgjørelse­n. Gruppe B, St. Petersburg stadion Tilskuere: 62.548

Mål: 0-1 Aziz Bouhaddouz (selvmål 95).

Dommer: Cüneyt Çakir, Tyrkia. Gult kort: Masoud Shojaei (10), Alireza Jahanbakhs­h (47), Karim Ansarifard (91), Iran, Karim El Ahmadi (34), Marokko.

Marokko (3-4-3): El Kajoui – Hakimi, Benatia, Saiss – Boussoufa, Ziyech, Ahmadi, Harit (Costa fra 82.) – Amrabat (Amrabat fra 76.), Kaabi (Bouhaddouz fra 76.), Belhanda.

Iran (4-3-3): Beiranvand – Rezaeian, Cheshmi, Pouraligan­ji, Safi – Ansarifard, Ebrahimi (Hosseini fra 82.), Shojaei (Taremi fra 68.) – Jahanbakhs­h (Ghoddos fra 85.), Azmoun, Vahid Amiri.

Gruppe B Fisjt stadion, Sotsji

Tilskuere: 43.866

Mål: 1-0 Cristiano Ronaldo (str. 4),

1-1 Diego Costa (24), 2-1 Ronaldo

(44), 2-2 Costa (55), 2-3 Nacho

(58), 3-3 Ronaldo (88).

Dommer: Gianluca Rocchi, Italia. Gult kort: Sergio Busquets (17), Spania, Bruno Fernandes (28), Portugal.

Vaeret: 24 grader, delvis skyet. Besittelse: 38-62. Avslutning­er: 8-12. På mål: 3-5. Hjørnespar­k: 4-5. Gått i offside: 1-3. Frispark mot: 12-10. Fullførte pasninger: 283-635. Løp (km): 102-103. Kampens spiller: Cristiano Ronaldo, Portugal. Portugal (4-2-3-1): Rui Patricio – Cedric, Pepe, José Fonte, Raphaël Guerreiro – William, João Moutinho – Bernardo Silva (Ricardo Quaresma fra 69.), Goncalo Guedes (André Silva fra 80.), Bruno Fernandes (João Mário fra

68.) – Cristiano Ronaldo.

Spania (4-2-3-1): David de Gea – Nacho, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – David Silva (Lucas Vázquez fra 86.), Isco, Andres Iniesta (Thiago Alcantara fra 70.) – Diego Costa (Iago Aspas fra 77.).

?? FOTO: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS/NTB SCANPIX ?? BARE NESTEN: Keeper Mohamed El-Shenawi så lenge ut til å bli den store helten, men den holdt ikke helt inn. Her header Uruguays Jose Gimenez (til h., hvit drakt) inn seiersmåle­t rett før slutt.
FOTO: ANDREW COULDRIDGE, REUTERS/NTB SCANPIX BARE NESTEN: Keeper Mohamed El-Shenawi så lenge ut til å bli den store helten, men den holdt ikke helt inn. Her header Uruguays Jose Gimenez (til h., hvit drakt) inn seiersmåle­t rett før slutt.