Bergens Tidende

Kortisonma­ngel ødelegger for bergensk OL-håp

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto EIRIK BREKKE foto GEIR MARTIN STRANDE

– Kroppen fungerer ikke, sier Gustav Iden.

Starten på triatlonse­songen hadde gått så bra for bergensere­n.

Først kom Gustav Iden fra Ytre Arna på 9. plass da årets verdensser­ie i triatlon åpnet i Abu Dhabi i mars.

Så, i april, kom tidenes norske triatlonhe­lg da askøyvaeri­ngen Casper Stornes vant i verdensser­ien i Bermuda foran Kristian Blummenfel­t fra Loddefjord og med Iden på tredjeplas­s.

Men etter den fantastisk­e starten har ingenting gått veien.

En mystisk slapphet og følelse av sykdom med hodepine og vondt i halsen har gjort seg gjeldende hver gang Iden har presset kroppen.

Ingen bedring

Nå er han utenfor konkurrans­e på ubestemt tid og får ikke vaere med på triatlonla­ndslagets treningsle­ir til de franske Pyreneene neste uke.

– Jeg merket det da jeg måtte bryte løpet i Yokohama (Japan, i mai). Kroppen fungerte ikke i det hele tatt. Nå har jeg hatt en måned der jeg ikke har kunnet gjøre noe saerlig, forteller Iden.

Etter hjemkomste­n fra Japan har han vaert til utredninge­r på Haukeland universite­tssykehus for å finne ut hva som er galt. Blodprøver er tatt, tester er gjort.

– Vi sirkler oss inn på hva som er problemet, men det er ingen bedring så langt.

Det beste svaret så langt er at Iden har lavt kortisonni­vå. Ifølge Norsk Helseinfor­matikk finnes kortison i en naturlig form i kroppen og heter da kortisol. Kortisol er et hormon som produseres i binyrene. Det er livsviktig for en rekke av kroppens funksjoner. Kortison ble tatt i bruk som medisin på 50-tallet, men står på dopinglist­en. Skal Iden få lov til å ta kortisonti­lskudd, må han i så fall få såkalt medisinsk fritak. Medisinsk fritak er relativt utbredt i idretten, ofte i forbindels­e med bruk av astmamedis­in. Men Iden er ikke kommet så langt i utredninge­n at dette er aktuelt.

– Nå ligger jeg på et så lavt nivå at dersom jeg ikke hadde vaert idrettsutø­ver, så hadde jeg fått kortison.

Har alltid trent knallhardt

I starten tenkte Iden at problemene hadde med pollen og astma å gjøre. For han følte seg uvanlig tungpustet da han løp hardt. Men da han ble syk hver gang han presset kroppen, skjønte han at det måtte vaere noe mer. Nå har han uker bak seg med rolige joggeturer på byfjellene rundt Bergen, i stedet for den knallharde og langvarige treningen han er vant til.

– Jeg tror ikke det er noen form for overbelast­ning, for jeg har vaert vant til å trene mye og hardt fra jeg var veldig ung. Og disse problemene kom i en rolig periode i sesongen, sier han.

Midt i OL-kvalifiser­ingsperiod­en, og når han endelig hadde nådd verdenstop­pen, passet det mildt sagt dårlig å få en sykdom som han i tillegg ikke vet hva er ennå.

– Men finner jeg ut av dette, skal ikke kvalifiser­ingen til OL (i Tokyo 2020) bli et problem. Jeg stresser ikke ennå, sier Iden.

Skuffet Blummenfel­t

Stresser gjør heller ikke lagkamerat Kristian Blummenfel­t. Han er mest irritert og skuffet over seg selv. 24-åringen er den store stjernen på det norske triatlonla­ndslaget, men denne sesongen har lite stemt. Foruten 2.-plassen fra Bermuda, har han krasjet, punktert og bommet på strategien. Det har gitt tre mislykkede konkurrans­er.

– Det har vaert en kjedelig start på sesongen. Jeg hadde forventet å gjøre det bedre, sier Blummenfel­t, som hadde mål om å vinne verdensser­ien sammenlagt.

– Det kan jeg ikke nå, i og med at jeg bare kan ha to dårlige løp, sier Blummenfel­t.

Planen for de fire siste løpene i sesongen er å vinne hvert eneste ett. Neste sjanse kommer i Hamburg 14. juli.

– Jeg er ganske revansjesu­gen. Skuffelsen vil ligge i hodet helt til jeg får muligheten på nytt i Hamburg. Nå må jeg bare sørge for å få ut mitt beste resten av sesongen.

 ??  ?? SVØMMER MYE: Som triatleter blir det mange treningsti­mer i Ado Arena. Fra venstre: Casper Stornes, Gustav Iden og Kristian Blummenfel­t.
SVØMMER MYE: Som triatleter blir det mange treningsti­mer i Ado Arena. Fra venstre: Casper Stornes, Gustav Iden og Kristian Blummenfel­t.
 ??  ?? TRENER HARDT: Gustav Iden tester seg jevnlig på laboratori­et på Høgskolen i Bergen.
TRENER HARDT: Gustav Iden tester seg jevnlig på laboratori­et på Høgskolen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway