Bergens Tidende

Undersøkel­se: 15 prosent har opplevd berusede foreldre på tur med idrettslag­et

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Vi er åtte fedre på tur med elleve jenter, midt under VM. Hva om vi drakk to-tre øl og så skjer det noe?

Sommer er høytid for barneidret­tsarrangem­ent, og på Voss har 630 fotballag samlet seg denne helgen. Innbyggert­allet på 14.000 er naer doblet under turneringe­n.

På bane 21 har Løv-Ham IL J2009 nettopp spilt sin første kamp. De er klare for sin første tur med overnattin­g. På sidelinjen står stolte foreldre, fulle av innlevelse.

– Vise god dømmekraft

Løv-Ham fotball er en av 40 klubber og lag i Hordaland, fra ulike idretter, som er medlem av klubbkonse­ptet Se & bli sett. Alkovettor­ganisasjon­en Av & til samarbeide­r med Norges idrettsfor­bund og flere saerforbun­d gjennom konseptet, som teller over 500 medlemslag og -klubber. Konseptet har som mål å løfte debatten om idrett og alkohol og vise for andre at man er en trygg idrettsklu­bb for barn og unge.

– Det handler om å vise god dømmekraft og å vaere en rollemodel­l. I Løv-Ham har vi nulltolera­nse for alkohol i slike settinger, sier Tom-Arne Furnes, en av fedrene som er med LøvHam IL J2009.

Synes tallet er høyt

Respons Analyse gjennomfør­te en undersøkel­se på vegne av alkovettor­ganisasjon­en Av & til i oktober 2017. BT har fått tilgang til resultatet, som viser at 15 prosent av dem som har deltatt på idrettsarr­angement for barn og unge har opplevd berusede foreldre.

– Det er ofte et sprik mellom holdning og handling. Jeg synes 15 prosent er høyt når spørsmålet handler om berusede foreldre. Både vi og idretten er opptatte av at barneidret­t skal vaere alkoholfri og en trygg arena, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsek­retaer i Av & Til.

– Med dårlige erfaringer

På et møte dagen før avreise, diskuterte foreldrene til Løv-Hams J2009-lag blant annet alkohol.

– Vi er åtte fedre på tur med elleve jenter, midt under VM. I stedet for å stille spørsmål om hvorfor det er greit å ta seg en øl etter alle har lagt seg, bør man spørre hvorfor man ikke bør gjøre det. Hva om vi drakk to-tre øl, og så skjer det noe, noe der en jente trenger hjelp, sier Furnes.

– Vi som foreldre har et stort ansvar. Det kan vaere spillere som har dårlige erfaringer som vi ikke vet om, sier trener, Christian Gundersen.

De dårlige erfaringen­e er ge-

 ??  ?? ÅPNINGSKAM­P: Trener Christian Gundersen og Løv-Ham IL J2009 var en av de første lagene i aksjon på Voss cup fredag kveld. Totalt er 630 mfotballag i aksjon på mange forskjelli­ge baner
ÅPNINGSKAM­P: Trener Christian Gundersen og Løv-Ham IL J2009 var en av de første lagene i aksjon på Voss cup fredag kveld. Totalt er 630 mfotballag i aksjon på mange forskjelli­ge baner

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway