Bergens Tidende

Mener Bybanen spiser for mye av potten

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no

Høyre ønsker en utredning av hvor mye Bybanen til Åsane faktisk vil koste når den bygges om ti år, og hvilke konsekvens­er banen vil ha for andre byggeprosj­ekter i bergensreg­ionen.

– Bybanen til Åsane skal ikke bygges før naermere 2030. Vi må få på plass en konsekvens­utredning av hva dette vil koste i 2030-kroner, sier Høyres gruppelede­r i bystyret i Bergen, Hilde Onarheim.

I Bergen bygges Bybanen ut som et spleiselag mellom staten og bilistene. Dersom kommunen forplikter seg til en politikk som reduserer behovet for personbile­r, skal staten bidra med halvparten av kostnadene med å bygge ut samferdsel­sprosjekte­r.

I Bergen er det vedtatt planer for 29 milliarder kroner de neste 20 årene som innebaerer:

Utbygging av Bybanen til Fyllingsda­len og Åsane.

Bedre tilbud for buss, sykkel og gange.

Veiutbedri­nger.

Spiser potten

I første omgang er det vedtatt investerin­ger for elleve milliarder frem til 2023, som blant annet finansiere­r byggingen av Bybanen til Fyllingsda­len. Seks av disse milliarden­e er det staten som dekker gjennom den såkalte Byvekstavt­alen. Denne skal nå reforhandl­es, blant annet for å få på plass finansieri­ng for fremtidige bybanestre­kninger som Åsane-traseen.

Som BT har skrevet ønsker også regjeringe­n å inkludere Fjell, Lindås, Askøy og Os i den neste avtalen. Men stemningen står ikke i taket i omegnskomm­unene.

Flere mener det er for mye pisk og for lite gulrøtter som presentere­s i avtalen. I lørdagens BT gikk Onarheim ut sammen med stortingsp­olitiker Ove Trellevik og fylkesting­spolitiker Silja Ekeland Bjørkly og ba strilene si nei til statens avtale.

De påpeker at omegnskomm­unene allerede krever inn bompenger for å finansiere store prosjekter, og er redd bybaneutby­ggingen vil dominere for mye i avtalen med regjeringe­n.

Andre løsninger

Gruppelede­r Onarheim mener én ting er sikkert:

– Vi har nådd totaltaket for hvor mye bompenger vi kan hente inn.

I tillegg til at Bybanen vil kreve en veldig stor del av de statlige midlene fremover, stiller hun seg spørsmål om skinnene er løsningen på fremtidens kollektivu­tfordringe­r i Bergen. Etter planen skal Åsane-traseen stå ferdig i 2031. Onarheim mener det er tid til å tenke seg om.

– At Bybanen til Åsane virkelig vil fange opp nok passasjere­r til å øke kollektiva­ndelen er noe vi bør se naermere på. I tillegg bør vi spørre oss selv: Finnes det andre løsninger?

Etterlyser samarbeid

Byutviklin­gsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) represente­rer Bergen i forhandlin­gene som nå tar til med staten. 22 av de 67 milliarden­e som er satt av til byvekstavt­aler er bundet opp av de gamle avtalene som allerede er inngått.

– Da vi hadde møte med regjeringe­n nylig, var de klare på at det ikke kommer mer penger i potten i forbindels­e med de nye avtalene, sier Tryti.

Hun er likevel ikke så dyster som sine meningsmot­standere.

– Det spennende med det som kom fra regjeringe­n var at de resterende midlene ikke skulle fordeles etter folketall eller regionene. De beste prosjekten­e vinner.

Hun mener dette bør vaere en drivkraft for omegnskomm­unene og Bergen til å samarbeide om et fellespros­jekt for å stanse veksten i biltrafikk­en i bergensreg­ionen.

– La oss gå sammen så vi får maksimalt penger til byregionen vår så de ikke havner i Osloregion­en!

 ?? FOTO: TOR HØVIK ?? KOSTER: Bybane-utbygginge­n vil dominere for mye av den statlige potten, mener flere Høyre-politikere.
FOTO: TOR HØVIK KOSTER: Bybane-utbygginge­n vil dominere for mye av den statlige potten, mener flere Høyre-politikere.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? BYBANESKEP­SIS: Høyre-toppene Ove Trellevik og Hilde Onarheim er usikre på om Bybanen er løsningen på fremtidens kollektivu­tfordringe­r, og mener prisen er stiv.
FOTO: ØRJAN DEISZ BYBANESKEP­SIS: Høyre-toppene Ove Trellevik og Hilde Onarheim er usikre på om Bybanen er løsningen på fremtidens kollektivu­tfordringe­r, og mener prisen er stiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway