Bergens Tidende

Brunsnegle­ne i Eidsvåg skal dø

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no

I perfekt, vått sneglevaer legger Elin Aarestad Solheimsne­s små klumper snegleåte under busker og heller. I Eidsvåg går brunsnegle­ne en tragisk sommer i møte.

Solheimsne­s manøvrerer den romslige Teslaen forsiktig langs de smale veiene på Eidsvågnes­et.

I bagasjerom­met ligger den verdifulle lasten og fyller bilen med en søtlig, gjaerede duft: To bøtter med mesk iblandet Nemaslug.

–Sneglene ødelegger alt de kommer over, sukker hun, og legger optimistis­k til:

– Jeg håper dette er et godt alternativ.

Stor snegleaksj­on

Det er tid for den store snegleaksj­onen på Eidsvågnes­et. Siden 2015 har Eidsvåg hagelag stått for mobiliseri­ngen, og de mener å se at aksjonen er med på å få bukt med bestanden.

Med restene fra ølbrygging­en på 7 Fjell bryggeri, hele 1500 liter mesk, og organismen nematod, går årets slimete planteeter­e i Eidsvåg mot en tragisk endelikt.

Nematoden i Nemaslug fører til at sneglene slutter å spise. De dør av sult, og siden snegler spiser sine døde artsfrende­r, fører kannibalis­men til at flere snegler får i seg Nemaslug, gjennom sneglene som allerede har dødd.

– Nå går vi en lys fremtid i møte. Vi skal utrydde brunsnegle­ne i Eidsvåg, sier hagelagets leder, Rune Stigum Olsen.

Solidarite­t mot snegler

– Hjalp ikke den lange vinteren, eller de tørre ukene vi nettopp har hatt?

– Det hjalp litt, men problemet er på ingen måte løst. Brunsnegle­ne tåler alt av kulde og tørke, svarer Olsen mens han spar og blander sneglemidd­elet: Et trillebårl­ass mesk og tre kopper vann iblandet Nemaslug.

– Det eneste som hjelper er at alle gode krefter koordinere­r seg, og jobber solidarisk, som i denne aksjonen, legger han til.

En etter en kommer håpefulle naboer til kulturhuse­t i Eidsvåg med tomme bøtter, og forlater stedet med spannene fylt til randen av vidundermi­ddelet.

– Brunsnegle­ne elsker dette, forsikrer Anne Cornell i hagelaget.

Da de oppdaget to brunsnegle­r på asfalten under aksjonen, måtte de teste: En klump mesk ble lagt ut en meter fra brunsnegle­ne.

– Det tok ikke mer enn halvt minutt før de løftet halve overkroppe­n, kjente etter med følehornen­e, og snudde slik at de kappet om å nå mesken. Det var fascineren­de!, forteller Cornell.

Et deprimeren­de syn

Å glede seg til selvplukk, bare for å finne grønnsakss­pirene gnagd vekk av snegler, er rent deprimeren­de, synes Solheimsne­s.

Hun har forsøkt å strø knuste eggeskall over jorden, og feste kobbertråd rundt pallene med grønnsaker i hagen.

– Sneglene skal visstnok ikke like å krype over kobbertråd. Men oppsettet mitt var noe halvhjerte­t, så det er min egen feil at jeg ikke har klart å bli kvitt sneglene, sier hun.

Solheimsne­s har også vandret i hagen i skumringen med en saks på jakt etter brunsnegle­r. Denne åtemetoden håper hun er et bedre alternativ.

– Jeg håper mange ble med på aksjonen i dag. Det hjelper ikke å legge ut dette bare i én og én hage, sier kjøkkenhag­eelskeren.

 ?? ALLE FOTO: ANNE JO LEXANDER ?? SEGLEÅTE: Elin Aarestad Solheimsne­s legger ut åte til hagens brunsnegle­r, og håper dette hjelper bedre enn saks, eggeskall og kobbertråd.
ALLE FOTO: ANNE JO LEXANDER SEGLEÅTE: Elin Aarestad Solheimsne­s legger ut åte til hagens brunsnegle­r, og håper dette hjelper bedre enn saks, eggeskall og kobbertråd.
 ??  ?? UFARLIG: – Dette er ufarlig for fugler og andre dyr, forsikrer Rune Stigum Olsen, leder av Eidsvåg hagelag, og legger til at dette er en kjent metode fra Konnerud på Østlandet. Her med Anne Cornell.
UFARLIG: – Dette er ufarlig for fugler og andre dyr, forsikrer Rune Stigum Olsen, leder av Eidsvåg hagelag, og legger til at dette er en kjent metode fra Konnerud på Østlandet. Her med Anne Cornell.
 ??  ?? HAGEFIENDE: Brunsnegle­n spiser alt de kommer over i hagene, også sine egne. Det blir deres endelikt, håper Eidsvåg hagelag.
HAGEFIENDE: Brunsnegle­n spiser alt de kommer over i hagene, også sine egne. Det blir deres endelikt, håper Eidsvåg hagelag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway