Bergens Tidende

IS angrep mens Afghanista­n feiret våpenhvile

- NTB utland@bt.no

Mens afghanerne lørdag feiret en våpenhvile mellom Taliban og regjerings­styrkene, ble 26 mennesker drept i et bombeangre­p IS står bak.

Bombeangre­pet fant sted i Nangarhar-provinsen da en selvmordsb­omber sprengte seg i luften midt i en gruppe Talibankri­gere og regjerings­soldater som feiret id og våpenhvile­n.

IS påtok seg ansvaret for angrepet via sitt talerør Amak, uten å oppgi flere detaljer. IS står på fiendtlig fot med Taliban, og Nangarhar i det østlige Afghanista­n er et kjerneområ­de for IS i Afghanista­n. Soldatene og Taliban-krigerne hadde samlet seg i en park i Rodat-distriktet i forbindels­e med at partene ble enige om en våpenhvile i anledning ramadan. Våpenhvile­n omfatter ikke IS.

De fleste av de drepte i angrepet var Taliban-krigere, men også sivile og regjerings­soldater ble rammet. Ytterliger­e 16 mennesker ble alvorlig såret, ifølge talsmann for provinsen, Attaullah Chogiani.

Forlenger våpenhvile­n

Nesten samtidig med bombeangre­pet varslet Afghanista­ns president Ashraf Ghani en forlengels­e av regjeringe­ns ukelange våpenhvile. Han ba Taliban også forlenge sin våpenhvile som utløper søndag.

Ghani sa også at våpenhvile­n kan kombineres med besøk hos krigsfange­r og behandling på afghanske sykehus. Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhets­styrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvile­n trådte i kraft lørdag.

De uventede scenene som utspant seg, dukket raskt opp i sosiale medier og viste opprørere som poserte sammen med soldater og ba sammen i moskeer.

– Selv har jeg møtt seks Taliban-krigere inne i byen Mehtarlam. Talibanern­e var svaert glade for at de fikk komme til byen og møte sikkerhets­styrkene samt sine egne familier, sier politisjef Ahmad Abdali i Logar-provinsen øst i landet.

Ber sammen

I provinsen Maidan Wardak sentralt i landet satt politifolk og opprørere i bønn sammen i en moské, opplyser provinsråd­medlem Ahmad Jafari i Jalriz-distriktet. Tungt vaepnede talibanere kjørte gjennom Bati Kot-området i Nangarhar mens de viftet med afghanske flagg og Taliban-flagg. Ved veisperrin­ger bemannet av regjerings­soldater ble de hilst i anledning id.

I Kunduz nord i landet, der noen av de hardeste kampene har funnet sted mellom sikkerhets­styrker og talibanere, var situasjone­n rolig lørdag, opplyser lokale myndighete­r.

Betale for fred

President Ghani sa i en fjernsynss­endt tale fredag at «afghanerne er klar til å betale enhver pris for å få i stand varig fred i landet».

Ghani kunngjorde torsdag en åtte dager lang ensidig våpenhvile med Taliban. Dagen etter sto Taliban fram og kunngjorde en tre dager lang våpenhvile.

Afghanista­ns innenriksm­inister Masood Azizi sier at begge parter hittil har respektert våpenhvile­n. Taliban på sin side understrek­er at våpenhvile­n ikke omfatter utenlandsk­e styrker, og at de vil fortsette å angripe amerikansk­ledede Nato-styrker. En Taliban-kriger på motorsykke­l ønsket våpenhvile­n velkommen, men understrek­et at det ikke blir fred før USA forlater Afghanista­n.

Taliban kontroller­er i dag anslagsvis 14,5 prosent av landet, ifølge militaerki­lder. Videre er det kamper om herredømme­t i rundt 30 prosent av landet.

 ?? FOTO: PARWIZ, NTB SCANPIX ?? MC-KRIGER: En Taliban-kriger på motorsykke­l ønsket våpenhvile­n velkommen, men understrek­et at det ikke blir fred før USA forlater Afghanista­n.
FOTO: PARWIZ, NTB SCANPIX MC-KRIGER: En Taliban-kriger på motorsykke­l ønsket våpenhvile­n velkommen, men understrek­et at det ikke blir fred før USA forlater Afghanista­n.
 ??  ?? FEIRET VÅPENHVILE: Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhets­styrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvile­n trådte i kraft lørdag. Men idyllen varte ikke lenge.
FEIRET VÅPENHVILE: Krigere fra Taliban og de afghanske sikkerhets­styrkene ga hverandre klemmer og tok selfier da våpenhvile­n trådte i kraft lørdag. Men idyllen varte ikke lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway