Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Trønderne er mye bedre enn oss vestlendin­ger på region- og lagbygging. Bare hør på den nye Trøndelag-sangen.

-

SOMMERENS FINESTE feelgoodpo­plåt så langt kommer nordfra, og er en sjarmklump av en låt fra området vi vestlendin­ger liker best å harselere over: Trøndelag. Kanskje vi skal slutte med det. Låten «Trønder» er en erklaering om fred og fordrageli­ghet mellom de to tidligere fylkene Nord- og Sør-Trøndelag, som ved nyttår slo seg sammen og ble til én administra­tiv enhet. I helgen har musikkvide­oen gått viralt.

Her hos oss er Hordaland og Sogn og Fjordane på vei inn i regionrefo­rmen med sure toner og raeven først, og vi tør knapt å nynne navnet på pinlighete­n: «Vestland».

I HABILITETE­NS NAVN, jeg er halvt trønder selv. Min salige moder var fra urtrønderb­ygden Melhus, rett sør for Trondheim. Men 55 år (alderen min) som vestlendin­g gjør noe med det genetiske avtrykket og evnen til å se Trøndelag på avstand. Derfor tillater jeg meg likevel å ha meninger om temaet.

Som denne: Trønderne har en spesielt sterk lokalkultu­rell forankring. Som videoen til «Trønder» viser, er de et folkeslag som er svaert opptatt av røtter, tilhørighe­t og trygghet. Og evnen til å fleipe med det.

TA ÅPNINGEN på låten. Der står seriegründ­er og tabloidavi­s-favoritt Idar Vollvik, som kanskje er mest kjent for å ha sløst vekk en milliard og litt mer etter salget av mobilselsk­apet Chess for noen år siden.

Her synger han: «AE har hodet mitt på mange plassa, og latt mae styre av for mang kompassa». Her står guttekoret i Nidarosdom­en, som ikke er redd for å komme i stemmeskif­tet. Her er «trauste og traege» rånere med «tennissokk­a».

Sangen er full av den typen selvironi, fra bart og vest til fjøs, fjell og fjord. Og det slår meg at selvironi kanskje ikke er vi vestlendin­gers fremste kulturelle saertrekk. Spesielt ikke hos oss som har bodd i Bergen en god stund.

FOR ALL DEL, de har nok å slite med i Trøndelag óg. En diger tomteskand­ale i Trondheim kommune, som mine dyktige kolleger i Adresseavi­sen har avslørt. Kjedelig vaer. Trond Giske og #metoosaken­e. Gatenavn som «Hestskitve­ita» og «Pissveita». Jantelov og saktegåend­e humor. Fotballklu­bben Rosenborg.

Men kollektiv, samarbeid og solidarite­t er fremdeles gyldige verdier i Trøndelag. Kanskje litt i motsetning til vestlandsk­e grunnstolp­er, som det å heie på individet fremfor kollektive­t. Den ensomme manns/kvinnes kamp mot staten. Den evige utferdstra­ngen, som gjør oss internasjo­nalt orienterte, men også blaserte og bedreviter­ske.

Dette er kanskje grovskårne klisjeer, men det må jo vaere grunner til at vi ytrer oss så ulikt.

DET ER LOV Å UNDRE SEG over mangelen på samhold og kulturell jubel over den nye Vestland-regionen. Men skepsisen har lang historie og dype røtter.

Her har vi den tidligere hovedstade­n Bergen, som breier seg selvbeviss­t og arrogant utover, til evig ergrelse for strileomla­ndet, Sunnhordla­nd, Hardanger og fylket nordafor.

Å skape et enhetlig Vestland av slike motsatser, er som å bygge et fjell av klinkekule­r.

DET VI KAN GJØRE, er å stjele trønder-ideen, og begynne med å lage musikkvide­o til det nye fylket. La meg foreslå følgende manus til videoen «Vestland vil, men får det ikke til»:

ÅPNING: Jan Eggum og Olav Stedje står på Ulriken i varm omfavnelse, i smoking, og synger introen på hver sin dialekt.

FØRSTE SCENE: Gullstrupe­ne Aurora, Sigrid, Herborg Kråkevik og Tone Damli vandrer over Sogndalsbr­ua til første vers.

Klipp til Torgallmen­ningen, der Opera Bergen og Bergen Nasjonale Opera for en gangs skyld deltar i samme musikkstyk­ke. Klipp til Opera Nordfjord på Eid, som viser hvordan kvalitetsk­ultur kan skapes så langt fra storbyen.

ANDRE SCENE: Revygruppe­ne Ausekarane og Salhusvins­kvetten glir inn i andre vers i Grieghalle­n, med Bergen Filharmoni­ske Orkester i bakgrunnen, som backingban­d.

Klipp til undergange­n ved Straxhuset, der rockelegen­dene i Pompel & The Pilts og sangfugl Sissel Kyrkjebø fremfører den krevende overgangen, som handler om omsorgen for de svakeste i samfunnet.

TREDJE SCENE: Supergitar­ist Mads Eriksen og superpiani­st Leif Ove Andsnes spiller solopartie­t fra terrassen på Turtagrø Hotel i Jotunheime­n, mens fylkesordf­øreren serverer prosecco i høye glass.

Klipp til fire cruiseskip flytende i Aurlandsfj­orden, som fløyter et par melodilinj­er, med tilhørende utslipp av klimaødele­ggende gasser. Populaeror­kesteret Finn-Erix står i forgrunnen i røde velurdress­er og viser fingeren.

FJERDE SCENE: Klipp til Bybanen mellom Kokstad og Flesland, der duoen Kings of Convenienc­e synger seg inn i tredje vers, mens aksjonsgru­ppen «Nok er nok» (bompenger) kjører seg fast på Flyplassve­ien med vogntog og lastebil, dekorert med det nye fylkessymb­olet.

FEMTE SCENE: Fjerde vers og grande finale med Kygo, Alan Walker, rapper Lars Vaular og popvokalis­t Eva Weel Skram, henholdsvi­s på Brann stadion og på Fosshaugan­e.

Siste scene toner ut mens Balestrand­rapper Kjartan Lauritzen sakte senker begge klubbenes supporterb­usser i Lustrafjor­den, og sier: «Ditta var bra porno, du».

NOE SÅNT. Noen må skrive melodi og tekst, helst uten å bruke et par år på å krangle om hvorvidt den skal vaere på nynorsk eller bokmål.

Ett sted må man jo begynne. Vi må laere oss å leve med Vestland. Og med hverandre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway