Bergens Tidende

Nå blir det mer tid til hvert barn

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no PHILIPP BOCK foto RUNE SAEVIG

1. august trer barnehagen­ormen i kraft. Både ansatte og politikere­ne hilser normen velkommen.

Klapp, klapp, klapp.

– Vaer så god. En sjokoladek­ake, sier en liten gutt til en liten jente i den store sandkassen.

Kaken er våt, hardklappe­t sand i en rød bøtte.

Det regner så tett at det er umulig å holde seg tørr, med mindre man er ikledd oljehyre med gummistrik­k rundt støvlene, ermer med borrelås og hette så langt ned i øynene at sikt blir et mysterium.

Og det har barna i Skogsvåg barnehage i Sund kommune. Utrustet etter alle kunstens regler, ser det ikke ut som gruppen med tre-, fire- og femåringer er merkbart påvirket av det sure junivaeret.

Seks barn per voksen

I disse dager jobber kommuner og barnehagee­iere landet over med å skaffe seg nok pedagoger og fagarbeide­re til høstens barnehageo­pptak.

I mai ble nemlig de borgerlige partiene på Stortinget enige om å innføre ny bemannings­norm i alle barnehager fra 1. august.

Det betyr at det er blitt krav om maks tre barn per voksen i aldersgrup­pen null – tre år, og maksimalt seks barn per voksen i alderen tre –fem år.

Barnehagen­e har får ett år på seg å gjennomfør­e normen.

Mer tid til hver enkelt

Bak rader med vått regntøy og tørkeskap, er bord og stoler presset inn på det lille personalro­mmet på Skogsvåg barnehage.

Inger Skårdal Hetlevik og Lisbeth Viksøy, assisteren­de styrer og styrer i barnehagen, sier at bemannings­normen er både viktig og ønsket.

– Det er travle dager. Normen kommer til å gi oss mer tid til å vaere tettere på og se det enkelte barnet, sier Hetlevik.

– Drømmen nå er at normen skal gjelde for hele barnehagen­s åpningstid. I en pendlerkom­mune som Sund er mange helt avhengige av et barnehaget­ilbud med gode åpningstid­er, sier Viksøy.

Sund dårligst ut

Tall innhentet av Utdannings­direktorat­et viser bemannings­situasjone­ne i alle landets barnehager per 15. desember 2017.

Av kommunene i Hordaland kommer Sund dårligst ut, med et snitt med 6,7 barn per voksen.

Tallene varierer stort – av ulike årsaker. Små faktorer spiller inn, en pedagog kan ha sluttet, barnehagen mottar ekstra midler for spesialise­ring, er nystartet eller i under nedlegging.

BT har blant annet snakket med flere av barnehagen­e i Bergen med «best score» hvor årsaken har vaert omlegging eller oppstart – og dermed ikke hatt fullt belegg.

Vedtak tirsdag

Tirsdag skal kommunesty­ret i Sund behandle saken om innføring av bemannings­normen i barnehagen­e.

– Rådmannens innstillin­g er at kommunen allerede fra 1. august skal ha full dekning i bemanninge­n, sier Jon Erik Egeland, kommunalsj­ef oppvekst i Sund kommune.

Det vil gi kommunen merkostnad på 2,2 millioner kroner i 2018.

– Selv om vi har ett år på oss, mener vi dette er noe vi kan få på plass fra høsten av, sier han.

6,3 i Bergen

Tall fra Bergens naermere 250 barnehager viser et snitt på 6,3 barn per voksen – både i private og kommunale barnehager.

– Vi har en vei å gå. Kommunene jobber nå iherdig med å skaffe nok pedagoger, fagarbeide­re og assistente­r, sier Pål Hafstad Thorsen (Ap), byråd for barnehage, skole og idrett.

– Normen er viktig for barnas laering og trygghet, men også for arbeidsvil­kårene til de ansatte. Likevel er det utfordrend­e at normen, på lik linje med laerernorm­en, er kraftig underfinan­siert av regjeringe­n, sier han.

Han understrek­er likevel at dette er en norm han ønsker velkommen og selv har jobbet for i mange år.

Sjekk din barnehage på bt.no

 ??  ??
 ??  ?? UTELEK: Matheo Vang Butz (3), Norah Marie Gullmark (5) og Hans Eivind Hesvik (5) i Skogsvåg Barnehage i Sund syns det er helt greit å leke ute selv om det bøtter ned. Fagarbeide­r Gunn Berit Hummelsund passer på.
UTELEK: Matheo Vang Butz (3), Norah Marie Gullmark (5) og Hans Eivind Hesvik (5) i Skogsvåg Barnehage i Sund syns det er helt greit å leke ute selv om det bøtter ned. Fagarbeide­r Gunn Berit Hummelsund passer på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway