Bergens Tidende

Mener han har løst lakselus-problemet

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Mandag presentert­e Henry Helgheim (58) sin siste oppfinnels­e for fiskerimin­ister Per Sandberg på Akvariet.

Den siste oppfinnels­en han sto bak var sneglesluk­eren som skal rense hager for brunsnegl. De siste to årene har byens Petter Smart vridd hodet for å finne ut av hvordan knekke lakselusen.

Mekanisk leppefisk

– Sneglesluk­eren er solgt til et selskap i Oslo. Nå er fokuset mitt på denne maskinen som har fått navnet Licetube. Leppefisk fungerer mot lakselus, men leppefisk blir mette når de har spist. Det blir ikke maskinen min som er en mekanisk leppefisk. Den jobber 24 timer i døgnet, uten stopp, sier Helgheim.

Oppfinnere­ns interesse for å finne ut av problemet med lakselus ble vekket da han for et par år siden så en film der kjemikalie­r var i bruk for å ta bort lus fra oppdrettsl­aksen.

– Jeg synes det var for galt at man skulle bruke gift og kjemikalie­r for å få bukt med lakselusen. Jeg begynte å snakke med representa­nter for oppdrettsn­aeringen og knyttet etter hvert til meg flere eksperter på området som jeg sparret med. Ideen var født, sier Helgheim.

– Lovende, men langt igjen

Fiskerimin­ister Per Sandberg fikk presentert og demonstrer­t oppfinnels­en på Akvariet mandag.

– Lakselus er en av de største utfordring­ene naeringen har i dag. Jeg synes denne oppfinnels­en virker lovende. Vi trenger folk som kaster seg inn i dette arbeidet med liv og lyst, sier Sandberg, som også hadde mange kritiske spørsmål til oppfinnere­n.

På Akvariet er maskinen kun testet ut på mindre fisk. Hvordan vil dette fungere i fullskala? Her har man kun testet det å få fisken til å gå gjennom maskinen. Hva når lusen skal plukkes av?

– Her gjenstår mye arbeid før man eventuelt kan sprette sjampagnen, men så langt ser dette veldig lovende ut, sier fiskerimin­isteren.

Første fase i Akvariet

Den mekaniske leppefiske­n har det siste halvåret stått på Akvariet i Bergen der man har gjennomfør­t første fase av maskinens utvikling.

– Ved hjelp av motstrøm og lys blir fisken lokket inn i et kammer eller et rør. Inne i kammeret går en og en fisk gjennom en prosess der lusen blir plukket bort ved hjelp av sugeproppe­r. Maskinen fungerer omtrent som et printersys­tem, forklarer Helgheim.

Neste fase i utviklinge­n er å bygge en større maskin som skal prøves ut i en merd.

– Varianten som har vaert i bruk på Akvariet har fungert etter intensjone­n. Neste steg er å bygge en Licetube med en diameter på 2,5 meter og en lengde på seks-sju meter. Den skal plasseres ut i merd, sier Helgheim.

Helgheim sier at Lerøy og Innovasjon Norge så langt har gitt støtte til prosjektet, og at han selv er veldig optimisk med tanke på at lakseluspr­oblemet kan løses.

Sjekkes av forsknings­stasjon

– Før maskinen kan plasseres ut i merd må den gjennom en forsknings­stasjon der man sjekker at fiskevelfe­rden er ivaretatt. Målet er at faerrest mulig fisk skal ta skade av avlusingen. Her skal Fiskeridir­ektoratet, Havforskni­ngsinstitu­ttet og Mattilsyne­t på banen.

Helgheim har konkurrans­e av mange andre som vil prøve å knekke koden og finne den optimale måten å kvitte seg med lakselus.

– Det er veldig mange som har prøvd over lang tid. Jeg ser at det kan komme mange mørke skyer over prosjektet før vi eventuelt er i mål, men jeg er optimist og har fått mange gode tilbakemel­dinger på ideen.

– Får jeg dette til, så må det ses på som mitt livsverk som oppfinner. Sneglesluk­eren var en grei oppfinnels­e, men dette er en helt annen liga og vil få mye større konsekvens­er om jeg får det til, sier Helgheim.

 ??  ?? LICETUBE: – Maskinen er en foreløpig prototyp som så langt har gitt oss de svarene vi har søkt etter. Nå går vi over i en ny fase der en større maskin skal testes ut i en merd, sier Henry Helgheim (bak) til en lyttende fiskerimin­ister Per Sandberg.
LICETUBE: – Maskinen er en foreløpig prototyp som så langt har gitt oss de svarene vi har søkt etter. Nå går vi over i en ny fase der en større maskin skal testes ut i en merd, sier Henry Helgheim (bak) til en lyttende fiskerimin­ister Per Sandberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway