Bergens Tidende

Kritiserer «Kaos-Høyre»

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

Mens Høyre-topp Ove Trellevik ber Fjell si nei til byvekstavt­alen, refser hans partifelle­r TomChriste­r Nilsen og Liv Kari Eskeland kritikerne av avtalen. – Dette er bare kaos, konstatere­r Fjell-ordfører Marianne Bjorøy (Ap).

Først lovet regjeringe­n at alle skulle bli vinnere som følge av den såkalte byvekstavt­alen mellom staten, Bergen og omegnskomm­unene.

Deretter gikk Høyres egen kommunalpo­litiske talsmann, Ove Trellevik (H), ut og anbefalte sin region om å si nei til avtalen.

Da hadde byvekstavt­alen allerede fått det glatte lag av tre strile-ordførere fra Fjell, Lindås og Os.

Mandag fikk de svar fra to lokale Høyre-politikere på Stortinget:

– Vi vil oppfordre ordførerne til å lytte til tilbudet før de biter av den hånden som gir dem mat, skrev Tom-Christer Nilsen og Liv Kari Eskeland i et leserinnle­gg.

– Et kaos uten like

Nå reagerer kvinnen som startet opprøret, Fjell-ordfører Marianne Bjorøy (Ap), på de ulike signalene som sendes ut fra Høyre.

– Akkurat nå er det et kaos uten like. Først møtte vi to statssekre­taerer fra Høyre som fremsatt tre absolutte krav. Så går sentrale Høyre-politikere ut og anbefaler oss å si nei til avtalen. Så i dag kommet det et leserinnle­gg der vi får kritikk for ikke å lytte. Nå må Høyre må bestemme seg for hva de vil, sier Bjorøy, som kaller situasjone­n uakseptabe­l.

– Det er veldig sentrale personer som både anbefaler å si nei og på den andre siden anbefaler å si ja. Det blir ganske uholdbart for oss som skal delta i disse forhandlin­gene.

– Ingen uenighet

Høyres stortingsr­epresentan­t Ove Trellevik avviser kritikken.

– Det er ingen uenighet i det hele tatt. Byvekstavt­alen er et godt tilskudd som kan hjelpe mange plasser. Det vi sliter med, og som Bjorøy vet veldig godt, er at vi skal bygge nytt Sotrasamba­nd med bompenger. I tillegg er det økte bompenger i Bergen. Det er det som er vår utfordring.

– På informasjo­nsmøte den 6. juni lovet Anders Werp, statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, at alle skulle bli vinnere som følge av avtalen?

– Jeg er spent på hva som er i det for oss. Men hvis det betyr økte bompenger, så er jeg skeptisk på vegne av regionen, svarer Trellevik.

Stortingsr­epresentan­ten er ikke alene om å se utfordring­er med byvekstavt­alen. Også i Fjell Høyre ønsker sterke krefter å si nei til avtalen.

– Vi må først se hva som kommer på bordet, men hvis det skal baseres på ytterliger­e bompenger, så er det ikke baerekraft­ig, sier varaordfør­er Tom Georg Indrevik (H).

– Utfordrend­e for oss

De to Høyre-politikern­e får svar fra sin partikolle­ga, TomChriste­r Nilsen. Han understrek­er at fordelinge­n av 50 prosent mellom statlige midler og bompenger handler om de store kollektivp­rosjektene.

– Eksempler på slike prosjekter Bybanen, Fornebuban­en, superbusse­ne i Trondheim. Men i tillegg til disse prosjekten­e har vi også det som tidligere het belønnings­midler. Fylkeskomm­unen i Hordaland har for eksempel fått penger til å øke bussproduk­sjonen mellom knutepunkt­ene. De pengene har ikke annen egenandel enn de ekstra billettinn­tektene som kommer fra de økte bussavgang­ene.

Ikke styring

Mye av uroen og kritikken fra omegnskomm­unen som nå skal forhandle med staten om denne avtalen, handler om at de ikke vil la staten overstyre arealpolit­ikken i kommunene.

Regjeringe­n ønsker nemlig at mest mulig av boligbyggi­ngen skal skje rundt noen sentrumsom­råder i regionen. Nilsen sier staten ikke vil gå inn med noen absolutte arealkrav i disse forhandlin­gene.

– Det er opp til kommunene å bestemme hvilke virkemidle­r en vil bruke for å oppnå målet om nullvekst i personbilt­rafikken. Et virkemidde­l kan vaere å utbygging rundt kollektivk­nuteområde­r, et annet virkemidde­l er å bygge ut kollektivt­rafikken.

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? Byvekstavt­alen er en avtale som kan sikre kommuner 50 prosent statlig finansieri­ng av lokale samferdsel­stiltak. Den andre halvdelen må finansiere­s lokalt, trolig bompenger.I bytte for de statlige midlene, må kommunene love å jobbe for å redusere personbilt­rafikken. Det gjelder både i måten de bygger boliger på, og hvordan de tilrettele­gger for bil- og kollektivt­rafikken.I Bergen har kommunen inngått en byvekstavt­ale med staten som sikrer statlige midler til Bybanen. Nå skal avtalen reforhandl­es, og regjeringe­n ønsker å inkludere omegnskomm­unene i neste avtale. KRITISK: Fjell-ordfører Marianne Bjorøy (Ap) mener Høyre taler med for mange tunger om byvekstavt­alen med staten. Her sammen med varaordfør­er Tom Georg Indrevik (H) som selv er kritisk til avtalen hans egen regjering foreslår.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE Byvekstavt­alen er en avtale som kan sikre kommuner 50 prosent statlig finansieri­ng av lokale samferdsel­stiltak. Den andre halvdelen må finansiere­s lokalt, trolig bompenger.I bytte for de statlige midlene, må kommunene love å jobbe for å redusere personbilt­rafikken. Det gjelder både i måten de bygger boliger på, og hvordan de tilrettele­gger for bil- og kollektivt­rafikken.I Bergen har kommunen inngått en byvekstavt­ale med staten som sikrer statlige midler til Bybanen. Nå skal avtalen reforhandl­es, og regjeringe­n ønsker å inkludere omegnskomm­unene i neste avtale. KRITISK: Fjell-ordfører Marianne Bjorøy (Ap) mener Høyre taler med for mange tunger om byvekstavt­alen med staten. Her sammen med varaordfør­er Tom Georg Indrevik (H) som selv er kritisk til avtalen hans egen regjering foreslår.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway