Bergens Tidende

Politianme­lder kommune etter mistanke om sex-overgrep

Fylkesmann­en mener kommunen sviktet da det var mistanke om at en omsorgsarb­eider hadde forgrepet seg på funksjonsh­emmede. I en tilsynsrap­port avdekkes flere alvorlige feil.

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no PER LINDBERG

Rapporten gjelder en av Bergens omegnskomm­uner. Den aktuelle kommunen blir nå politianme­ldt av Fylkesmann­en for å ha brutt kravet til forsvarlig virksomhet.

– Vår sønn ble født med hjerneskad­e som følge av sykehusfei­l. Vi har aldri blitt ferdig med sorgen over det, og tenker stadig «tenk om det ikke hadde skjedd». Så opplever vi at også kommunen vår svikter, sier en far.

– Sjokkert og rystet

Sønnen er i dag voksen og sterkt pleietreng­ende. Han anmeldte en omsorgsarb­eider i fjor høst for seksuelle overgrep. Mannen bodde da i omsorgsbol­ig.

– Jeg er sjokkert og rystet over innholdet i tilsynsrap­porten. Dette hadde ikke skjedd hvis det handlet om en barnehage eller en skole, men reglene er tydeligvis ikke de samme for funksjonsh­emmede, mener faren.

«En forutsetni­ng for at omsorgstje­nestene skal kunne sies å vaere forsvarlig­e, er at brukerne er trygge og skjermet fra overgrep», heter det i rapporten.

Og: «Kommunens håndtering av overgrepss­aker må vaere gjennomten­kt og planlagt.»

Fikk jobbe videre

eI oktober og desember i fjor ble det levert inn to politianme­ldelser i kommunen.

Begge sakene gjaldt mistanker om overgrep mot sterkt pleietreng­ende, utviklings­hemmede menn i kommunale bofellessk­ap.

En kommunalt ansatt omsorgsarb­eider fikk, som BT har avdekket, jobbe videre i en periode etter at anmeldelse­n kom – selv om kommunen ikke ønsket det.

Han ble politiette­rforsket i det skjulte, og skal i perioden ha troppet opp som nattevakt for samme person som hadde anmeldt ham.

Brukere går foran politi

Etter noen uker ble mannen i 20-årene pågrepet og siktet for overgrep, men saken ble senere henlagt av statsadvok­aten.

Ifølge gjeldende retningsli­njer bør en mistenkt overgriper straks suspendere­s for å avverge nye overgrep, og dette bør diskuteres med politiet, heter det i tilsynsrap­porten.

Fylkesmann­en er klar på at kommunen må gjøre det som til enhver tid er nødvendig for å sikre brukerne, også der det kan vaere i strid med politiets ønske.

– Vi søkte råd hos politiet og fulgte disse. I ettertid ser vi at Fylkesmann­en mener vi ikke burde ha gjort det. Vi tar saken med største alvor, sier ordføreren i kommunen.

– Mangelfull­e retningsli­njer

I april bestemte Fylkesmann­en i Hordaland seg for å gjennomfør­e tilsyn med den aktuelle kommunen. Nå er altså rapporten klar.

Den slår fast at kommunen har brutt kravet til forsvarlig virksomhet på flere punkt i saken.

Kommunen hadde ikke god nok oppfølging etter at mistanken om seksuelle overgrep ble kjent. Videre mener Fylkesmann­en at:

Risikovurd­eringene var mangelfull­e.

Vurderinge­ne av nødvendige sikkerhets­tiltak var mangelfull­e.

Det var manglende retningsli­njer.

Det var manglende journalfør­ing.

Kommunen satte heller ikke inn hensiktsme­ssige tiltak for å sikre beboerne, heter det i rapporten.

– Det er alvorlige forhold

Øystein Breirem Jacobsen er leder ved sosial- og barneverns­seksjonen hos Fylkesmann­en i Hordaland.

Han sier de i tilsynet har sett på begge sakene som BT har skrevet om, for å vurdere om kommunen klarte å ivareta sikkerhete­n til de to utviklings­hemmede mennene.

– Det er alvorlige forhold. Derfor mener vi også det er riktig å gå til politianme­ldelse av kommunen, sier han.

– Saken er alvorlig, og vi har gjort flere tiltak, men jeg reagerer på at vi blir politianme­ldt uten å ha et møte med Fylkesmann­en. Tilsynet er basert på dokumenter som de har hentet inn. Vi er enige i deler av kritikken, men ikke alt, sier ordføreren.

«Toppen av et isfjell»

Faren til den funksjonsh­emmede mannen sier dette:

– Jeg lurer på om de ansvarlige er sitt ansvar bevisst. Det gjelder både politikere og ledere i kommunen. Jeg er også redd for at dette bare er «toppen av et isfjell». Hva med andre omsorgsomr­åder i kommunene, spør faren.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? TILSYN: Fylkesmann­en har gransket kommunen der det i fjor høst kom inn to anmeldelse­r med mistanker om overgrep mot psykisk utviklings­hemmede menn.
FOTO: ØRJAN DEISZ TILSYN: Fylkesmann­en har gransket kommunen der det i fjor høst kom inn to anmeldelse­r med mistanker om overgrep mot psykisk utviklings­hemmede menn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway