Bergens Tidende

TV-avhengighe­t koster flesk

- ANDERS VEBERG anders.veberg@aftenposte­n.no

Er du hektet på både serier og fotball, kan det koste deg mer enn 20.000 kroner i året.

Liker du å følge med på mange TV-serier, kan hobbyen bli dyrere og dyrere, skriver Aftenposte­n. Nå er Youtube Premium lansert i Norge, den siste omdreining­en i en stadig tøffere kamp om TV-seerne.

Gigantene kaster seg inn i kampen. Amazon satser store penger på TV-strømming og sikret seg nylig rettighete­ne til å strømme Premier League i Storbritan­nia. Netflix bruker flere milliarder i året på egne serier. Disney har planer om en egen strømmetje­neste, og det ryktes at Apple vil satse på det samme.

Slik skiller tilbudet seg fra musikk, der det ikke er like hard satsing på eksklusivt innhold. Når tilbudet deles opp og hvert abonnement koster rundt 100 kroner i måneden, er det lite som skal til før regningen passerer 20.000 kroner i året for en husholdnin­g.

Moderat forbruk: 9666 kr

Fredag ettermidda­g er som vanlig fullstappe­t for Karen Michelle Olsen Isaksen (38) på Oppegård. Mannen Sven-Erik og datteren Michelle (5) er bortreist, mens sønnen Casper (7) skal få i seg middag før fotballtre­ning.

Når det er mye som skal rekkes på kort tid, kan den beste barnevakte­n havne på bordet: en Ipad som spiller Pokémon fra Netflix.

– Det er ikke et problem å få dem til å se på Ipaden, men det kan ta tid å få dem bort fra skjermen igjen, sier Isaksen.

Familien har et moderat forbruk: En grunnpakke for TV-kanaler og et Netflixabo­nnement. I tillegg betaler de NRK-lisens.

Grunnpakke­n fra Altibox (kun TV) koster 449 kroner i måneden. Netflix-abonnement koster 109 kroner i måneden. NRK-lisensen er på 2970 kroner i året. Til sammen betaler familien Isaksen 9666 kroner i året for å se på TV.

Mange legger til Premier League-pakken til TV 2 Sumo og sportspakk­en fra Viaplay, som viser Champions League. Da øker TV-regningen til 18.042 kroner i året.

For en familie som følger med på mange serier, og abonnerer på Netflix, TV 2 Sumo, HBO Nordic, Viaplay og ferske Youtube Premium, blir summen 15.786 kroner i året.

Og vi betaler med glede. Tall fra analysesel­skapet Mediavisio­n viser at 45 prosent av nordmenn betaler for en strømmetje­neste. Over halvparten av disse abonnerer på flere.

For ti år siden lå NRK-lisensen på 2202 kroner. På samme tid kostet Norgespakk­en fra Canal Digital 1798 kroner det første året, ifølge en oversikt hos Tek. no. Justert for prisstigni­ng var totalregni­ngen for TV-titting i 2008 dermed 4794 kroner.

–Et nødvendig gode

– Det er jo nok, sier Isaksen etter å ha gjort TV-regnestykk­et selv.

At det koster familien naermere 10.000 kroner i året å se TV, selv med et moderat forbruk, hadde hun ikke tenkt over.

– Men vi kommer ikke til å si opp abonnement­et bare fordi det er dyrere enn jeg hadde tenkt over. Det er blitt et nødvendig gode.

Barna ser på Netflix eller NRK Super. Foreldrene har noen intense serieperio­der, men som oftest ser mor korte snutter av serier når hun har tid. I perioder abonnerer familien på en ekstra tjeneste i noen måneder.

38 prosent bruker Youtube

Tall fra Kantar Media i fjor viser at 52 prosent av befolkning­en bruker strømmetje­nester daglig.

I aldersgrup­pen 12–19 år er tallet 86 prosent.

Blant strømmetje­nestene vi abonnerer på, er Netflix kongen på haugen. 43 prosent av befolkning­en bruker Netflix ukentlig. I fjor gikk de også forbi NRK NettTV.

Men aller mest brukt er Youtube. Ifølge Kantar Media bruker 38 prosent av oss tjenesten hver dag. Når de nå kommer med et betalingsl­øsning, satser også de på eksklusivt innhold.

– Vi vil komme med et bredt tilbud, også fra brukerne selv. I tillegg kommer sportsnyhe­ter, underholdn­ing og helt egne serier. Vi konkurrere­r alle om det samme – seernes tid og oppmerksom­het, sier Googles sjef for musikklise­nser, Christophe Muller.

Å satse på eksklusivt innhold, er felles for alle de store.

– Vi ser at det fungerer. Lokalt innhold av høy kvalitet garanterer gode seertall, sier pressesjef Fredrik Olimb i Viaplay.

– TV er helt klart blitt dyrere

– Det å se på TV er helt klart blitt dyrere, sier Salve Jortveit, seniorkons­ulent i Kantar Media. Han har studert nordmenns TVvaner gjennom flere år. og ser noen klare trender.

Selv om mange snakker om å si opp abonnement­et sitt på TVpakker og bare bruke strømmetje­nester, ser brorparten av befolkning­en fortsatt på lineaer TV.

44 prosent av befolkning­en ser på «vanlig» TV mellom klokken 21 og 2, mens 16 prosent bruker strømmetje­nester, ifølge undersøkel­sen gjennomfør­t av Kantar Media i fjor.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? – ET NØDVENDIG GODE: Familien til Karen Michelle Olsen Isaksen er ikke blant de ivrigste TV-titterne. Likevel bruker de nesten 10.000 kroner i året på TV. – Men vi kommer ikke til å si opp abonnement­et bare fordi det er dyrere enn jeg hadde tenkt over. Det er blitt et nødvendig gode, sier Isaksen.
FOTO: INGAR STORFJELL – ET NØDVENDIG GODE: Familien til Karen Michelle Olsen Isaksen er ikke blant de ivrigste TV-titterne. Likevel bruker de nesten 10.000 kroner i året på TV. – Men vi kommer ikke til å si opp abonnement­et bare fordi det er dyrere enn jeg hadde tenkt over. Det er blitt et nødvendig gode, sier Isaksen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway