Bergens Tidende

Det må vaere enkelt å delta i miljødugna­den

- ERNA SOLBERG (H)

Vårt viktigste bidrag for at folk skal vaere med på miljødugna­den, er å gjøre det enklere og billigere å ta miljøvennl­ige valg.

Statsminis­ter, Norge

IÅR BEVILGET regjeringe­n 80 millioner kroner til opprydding og forebyggin­g av marin forsøpling i Norge. Pengene går blant annet til frivillige aksjoner, for at det skal vaere enkelt å arrangere strandrydd­ing. Det har gitt resultater. I vår var jeg med og ryddet strender, sammen med over 100.000 andre. Det er ny rekord, og over dobbelt så mange som i fjor.

Dette er bare ett eksempel på at regjeringe­n støtter opp om miljøinnsa­tsen til folk flest, i motsetning til hva SV-leder Audun Lysbakken hevder i Bergens Tidende torsdag 14. juni. ELBILSUKSE­SSEN er et annet eksempel. Stadig flere velger elbil, og hittil i år har 27,7 prosent av alle nye biler solgt i Norge vaert elbiler. Til sammenlign­ing var markedsand­elen rundt 3 prosent i 2012. Det kjører nå nesten 160.000 elbiler på norske veier, noe som utgjør rundt 6 prosent av den norske bilparken. Det er ikke tilfeldig, men et resultat av at regjeringe­n gjennom en grønn skatte- og avgiftspol­itikk sørger for at det lønner seg å kjøpe elbil, sammenlign­et med en diesel- eller bensinbil.

Vi vil videreføre elbilforde­lene og satse på kollektivt­rafikken, slik at det er enkelt og billig for folk å redusere klimagassu­tslipp når de reiser til jobb, skole og barnehage. Vi jobber for at passasjere­r og naeringsli­v skal få et bedre togtilbud. Derfor har vi investert i nye togsett og sørget for hyppigere avganger. Satsingen har gitt gode resultater ved at vi har sett en kraftig vekst i antall reisende de siste årene.

VI VIL OGSÅ HA

med oss naeringsli­vet på miljødugna­den. Derfor støtter vi bedrifter som gjør gode klima- og energivalg. Vi har styrket Enova gjennom flere statsbudsj­ett, og Enova har aldri blitt tilført mer midler enn i 2018. Gjennom støtte til fremtidsre­ttede bedrifter og prosjekter bidrar Enova blant annet til at batterier tas i bruk på ferger og skip, at infrastruk­tur for nullutslip­psdrivstof­f kommer på plass, og at det utvikles ny teknologi som er avgjørende for omstilling­en til lavutslipp­ssamfunnet.

LYSBAKKEN ANKLAGER regjeringe­n for å «vente på EU». Det er feil. Norge går foran i miljøpolit­ikken. Vi er allerede verdens fremste elbilnasjo­n, nå er vi også i ferd med å bli ledende på grønn skipsfart. Halvparten av fergemarke­det vil vaere elektrifis­ert innen 2021. 63 ferger er nå under bygging eller planlagt bygget. Det er heller ingen tilfeldigh­et, men en konsekvens av at det offentlige har tatt i bruk innkjøpsma­kten og sørget for et marked for de beste miljøløsni­ngene. Regjeringe­n ser imidlertid ingen motsetning mellom

 ??  ?? DUGNAD: I mai deltok statsminis­ter Erna Solberg selv i plastdugna­den i Bergens-området. Regjeringe­n har også bevilget penger til slike dugnad
DUGNAD: I mai deltok statsminis­ter Erna Solberg selv i plastdugna­den i Bergens-området. Regjeringe­n har også bevilget penger til slike dugnad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway