Bergens Tidende

Frøy Gudbrandse­n

Socialdemo­kraterna i Sverige viser hvordan politikere ikke bør omtale egne velgere.

-

SEPTEMBER er det riksdagsva­lg i Sverige, og Socialdemo­kraterna har en verst tenkelig start på valgkampen. Statsminis­ter Stefan Löfvens parti raser på målingene. Ekstra smertefull­t er fallet fordi det er kjernevelg­erne som forsvinner, og en del av dem går til erkefiende­n Sverigedem­okraterna (SD).

I en stor velgerunde­rsøkelse fra Statistisk­a centralbyr­ån i september, svarte 46 prosent av LO-medlemmene at de ville stemme sosialdemo­kratisk. I juni hadde andelen falt til 38,5 prosent. Det er dramatisk.

Saerlig urovekkend­e er det at en del velgere som ikke i utgangspun­ktet liker SD nå sier de vil stemme på dem. Det er et protestval­g på trappene i granneland­et.

MEN SOCIALDEMO­KRATERNAS reaksjon på «missnöjesr­öster» bør ikke berolige partiets tilhengere. Aftonblade­ts artikkel om hvordan velgerne skal vinnes tilbake, er i grunn en oppskrift på hvordan partiet kan miste flest mulig.

Strategien er å vaere tydelig på at hvordan man stemmer spiller en rolle, ifølge avisen. Om Löfvens utgangspun­kt er at velgerne ikke har forstått at stemmer teller, er han dømt til å tape. Velgere som er villige til å stemme på et parti de misliker, prøver å si noe.

Uten at jeg har prøvd å vaere statsminis­ter, innbiller jeg meg at det er bedre å lytte enn å belaere i en sånn situasjon.

«DET ER IKKE RART å vaere sint på politikere og misfornøyd med migrasjons­politikken, men til slutt må man likevel ta ansvar for hvordan man stemmer. Protestste­mmer er ok for barn i trassalder­en, voksne tar ansvar for sine handlinger». Slik uttrykker planleggin­gssjef ved Statsminis­terens kontor Wille Briksten seg på Twitter.

Å omtale velgere som barn i trassalder­en er omtrent så nedlatende og arrogant man kan bli. Om noe, er slike kommentare­r trolig bare egnet til å forsterke protestvil­jen.

Det er bare å kjenne litt på følelsen en slik påstand vekker i en selv: Forteller noen meg at jeg er en trassig unge fordi jeg mener som jeg gjør, skal jeg love at jeg blir en.

Fallet i Socialdemo­kraternas oppslutnin­g har pågått over lang tid, noe som gjør det hele verre. Men Stefan Löfven har et ekstra stort problem, fordi innvandrin­gssaken er blitt så viktig.

I SVENSKA DAGBLADET pekes det på at Löfvens parti ikke har sakseiersk­apet til innvandrin­g. Hvis innvandrin­g blir en sak, er det uansett Sverigedem­okraterna som snakker om det.

Dermed er Löfven malt opp i et hjørne: Velgerne hans etterlyser tydeligere løsninger på innvandrin­gen, men når han snakker om saken er det motstander­en som tjener på det.

Socialdemo­kraterna sliter med troverdigh­eten i innvandrin­gsspørsmål. De siste to årene har Löfven sørget for flere innstrammi­nger, noe velgerne hans støtter opp om. Men som Dagens Nyheter-kommentato­r Ewa Stenberg påpeker, husker velgerne godt hans reaksjon på flyktningk­risen, at hans Europa ikke bygger murer.

DET HJELPER heller ikke på bildet at regjeringe­n sørget for at 9000 enslige mindreårig­e asylsøkere med avslått søknad får en ny sjanse til å bli.

Er et nei et nei i svensk asylpoliti­kk, eller er det et kanskje? Vedtaket forsterker inntrykket av at Löfven sier han står for en streng asylpoliti­kk, men ikke helt praktisere­r det.

I valgkampen så langt har Socialdemo­kraterna iherdig forsøkt å få debatten til å handle om velferdsst­aten. Lykkes partiet med det, har de en mulighet til å stanse fallet. En fersk måling fra SvD/SIFO tyder på at de kan ha lykkes med det. Men det handler trolig mer om å hindre en total katastrofe enn å gjøre et godt valg.

Kanskje klarer SD selv å skremme fra seg noen protestvel­gere innen september. Visetalsma­nn i Riksdagen, Björn Söder, får kraftig kritikk for å mene at samer og jøder ikke er svenske. I går gikk en lokal kandidat for SD av, etter at det kom frem at han har støttet den nazistiske bevegelsen Nordiska motståndsr­örelsen.

Å omtale velgere som barn i trassalder­en er omtrent så nedlatende og arrogant man kan bli.

MEN PÅ TOPPEN har altså SD partileder Jimmie Åkesson, som nyter stadig større tillit hos velgerne. Det er det lett å forstå at politiske motstander­e misliker.

Å true velgerne med at «röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminis­ter», slik finansmini­ster Magdalena Andersson gjør, er en risikabel vei å gå. Det er ikke sikkert statsminis­ter Åkesson er en så avskrekken­de tanke for hennes tapte velgere.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway