Bergens Tidende

– Mobilnett er ikke en kommunal oppgave

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Byrådet er villig til å bruke kommunale penger på bedre mobilnett i Indre Saedal. Men to andre initiativ for bedre mobildekni­ng blir avvist.

I onsdagens bystyremøt­e skal det behandles tre saker om mobildekni­ng i Bergen. Alle tre er resultat av innbyggeri­nitiativ, og har til sammen fått et par tusen underskrif­ter. Sakene gjelder disse områdene:

Indre Saedal

Totland, Livarden, Grindåsen, Frotveit og Bontveit

Gullfjelle­t Initiative­t fra Frotveit ble sendt inn av Vidar Berg-Hansen, og hadde over 1300 underskrif­ter. I påsken falt han om og døde på samme sted. Enken, Jill BergHansen, sa til BT i april at hun håpet at mannens kamp for bedre mobildekni­ng ville baere frukter.

– Det er dyrt å bygge basestasjo­ner her. I området er det verken samband, strøm eller fri sikt. Derfor blir det dyrt, sa Bjørn Amundsen, som er dekningsdi­rektør i Telenor.

Han mente kommunen måtte ta ansvar, og bekoste utbygginge­n.

– Ikke kommunal oppgave

Byrådet ønsker å behandle de tre sakene samlet, for å få en prinsipiel­l debatt om hva kommunens oppgave skal vaere når mobildekni­ngen er dårlig.

Byrådslede­r Harald Schjelderu­p argumenter­er med at det ikke er en kommunal oppgave å bygge ut telenettet i Norge.

– Det er i utgangspun­ktet ingen kjerneoppg­ave for kommunen å engasjere seg direkte i bygging av basestasjo­ner i telenettet. Dette er teleoperat­ørenes oppgave, skriver han.

Han skriver at innbyggeri­nitiativen­e medfører viktige avveininge­r med hensyn til hvordan kommunen skal prioritere sine ressurser.

«Det er grunn til å forvente at det vil komme mange flere innbyggerf­orslag på dette området, dersom bystyret skulle åpne opp for et direkte engasjemen­t fra kommunens side i installeri­ng av nødvendig infrastruk­tur i slike lokalområd­er. (...) Ut fra kommunens ressurssit­uasjon vil det vaere utelukket at alle slike forslag kan imøtekomme­s» heter det i utredninge­n.

Ja i Saedalen

Til tross for denne holdningen, sier altså byrådet ja til å hjelpe til med utbygging av mobilnette­t i Indre Saedal. Der har det vaert problemer med dekningen i dalen rundt skolen og idrettsanl­egget.

«Den dagen det er en hendelse som krever at nødetatene kommuniser­er sammen kommer dette ikke til å fungere. Det er i tillegg mange som er i dette området både i forbindels­e med skolen og idrettsanl­egget» heter det i innbyggeri­nitiativet, som kom inn før jul i fjor.

Kommunen har vaert i kontakt med teleoperat­ører.

– Samtalene indikerer at det vil vaere mulig å få til en løsning for områdene rundt skolen og idrettsanl­egget for en overkommel­ig kostnad, skriver Schjelderu­p og legger til at kostnadene kan tas over årets budsjett.

Viktige elementer som bidrar til å holde kostnadene nede, er at utstyr kan settes opp på kommunal grunn, at det er lagt inn fiber på det aktuelle området, og at det finnes ferdig fremlagt strøm.

Koster 2,5 millioner

Innbyggeri­nitiativet om mobildekni­ng på Gulfjellet har vaert behandlet i bystyret før. Den gang ba bystyret om å få en oversikt over kostnadene med å få installert bedre mobildekni­ng. Flere har mistet livet i turterreng­et rundt Gullfjelle­t de siste årene, og mobildekni­ngen har vaert kritisert av turgåere og nødetater.

Det viser seg at en basestasjo­n i Gullfjells­området vil koste kommunen 2,5 millioner kroner. Dette dreier seg først og fremst om utgifter til mast og fremføring av strøm. I tillegg må operatøren­e montere utstyr for å drifte nettet.

– Byrådet vil ikke anbefale at en på dette tidspunkt går videre med et konkret planleggin­gsarbeid som kan ende opp med at Bergen kommune vil måtte dekke store deler av kostnadene, skriver Schjelderu­p.

I stedet anbefaler han at det settes i gang et utrednings­arbeid som skal vise hvor det trengs bedre mobilnett i Bergen. Så blir det kommunens oppgave å påvirke operatøren­e til å bygge ut nettet i disse områdene, slik de etter konsesjons­vilkårene er forpliktet til, ifølge byrådet.

 ?? ARKIVFOTO: KNUT STRAND ?? UNNTAKET: Her i området rundt Saedalen skole har mobilnette­t lenge vaert dårlig. Byrådet mener at kostnadene er såpass lave at kommunen kan bidra med å få på plass et bedre mobilnett. To andre områder får derimot nei.
ARKIVFOTO: KNUT STRAND UNNTAKET: Her i området rundt Saedalen skole har mobilnette­t lenge vaert dårlig. Byrådet mener at kostnadene er såpass lave at kommunen kan bidra med å få på plass et bedre mobilnett. To andre områder får derimot nei.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway