Bergens Tidende

En av tre undersøkte på Varden har astma

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EYSTEIN RØSSUM

Lungespesi­alister tror det kan vaere sammenheng med det dårlige inneklimae­t og astma og allergi hos laerere og elever på Varden skole. Nå vurderer laerer erstatning­skrav mot kommunen.

Tirsdag publiserte Bergen kommune en rapport som viser store forekomste­r av astma hos laerere og tidligere elever på Varden skole.

Skolen har vaert totalrehab­ilitert på grunn av de store problemene med inneklimae­t. To lungespesi­alister har nå undersøkt 144 personer, 49 laerere og 95 elever, på oppdrag fra kommunen.

Undersøkel­sen ble gitt som et tilbud til alle som hadde helseplage­r de selv mistenke hadde sammenheng med det dårlige inneklimae­t.

De to spesialist­ene fra Volvat har ikke funnet alvorlig sykdom som kols eller lungekreft, men nesten én av tre i gruppen har fått påvist astma. Så å si alle astmatiker­ne har rapportert at de fikk sykdommen, eller ble verre, mens de var på skolen.

Slutter på Varden

Blant dem er laerer Benedicte Figved. Hun er ikke i tvil om at hun fikk dette på grunn av inneklimae­t.

– Jeg tenker det er ganske alvorlig når én tredjedel mener det er en sammenheng. Spesielt når man tenker på at ganske mange ikke har meldt seg til helseunder­søkelsen. Vi har hørt om mange flere som sliter med astma som ikke har meldt seg, sier hun.

Hun har jobbet på Varden skole i seks år. Per dags dato er hun fremdeles ansatt på skolen. I sommer slutter hun.

– Jeg har valgt å forlate Varden på grunn av den usikkerhet­en rundt inneklimae­t som er. Den siste rapporten som kom, fortalte oss også at det var kommet nye funn igjen i høst. Jeg føler meg ikke trygg, sier hun.

Erstatning

Da hun begynte på Varden skole var alle delene av skolebygge­t åpne. Så stengte de den gamle C-delen av bygget da det ble påvist muggsopp. Ett år etter det fikk hun selv en kraftig reaksjon. Fastlegen hennes varslet skolen og ba dem se naermere på inneklimae­t i B-delen av skolebygge­t også.

I tillegg til astma opplever hun å miste stemmen i lokaler med muggsopp, noe hun mener er en konsekvens av det dårlige inneklimae­t. Vanlige forkjølels­er blir ofte til bihulebete­nnelser.

Figved legger ikke skjul på at hun vurderer erstatning­skrav mot kommunen som følge av det hun er blitt påført. Hvilke bivirkning­er hun kan oppleve siden vet hun ikke, noe som skremmer henne.

– Erstatning­skrav er noe jeg har vurdert. Blir det snakk om det, så blir det i så fall sammen med andre. Problemet her er hvordan man blir sett og snakket om, og hvordan reaksjonen­e er blant folk, sier hun, og viser til den forrige artikkelen BT skrev i høst om muggsoppen på Varden.

– Kommentarf­eltet var fullt av voksne personer som mente laererne burde slutte å syte, og at dette satt i hodet. Det viser jo at dette er en vanskelig kamp å vinne frem med.

Enklere

Rapporten fra Volvat-ekspertene gjør det i alle fall lettere å vise sammenheng­en, mener hun. Denne slår imidlertid fast at de ikke kan si sikkert om elever og laerere ved Varden skole er hardere rammet enn snittet av befolkning­en, siden utvalget i undersøkel­sen ikke er tilfeldig gjort.

«Kommunen er glad for at flere melder at de er bedre og at rapporten viser at ingen av dem som har blitt undersøkt har fått alvorlig lungesykdo­m. Samtidig tar vi på alvor at mange har kjent helseplage­r mens de oppholdt seg på «gamle» Varden skole», skriver kommunaldi­rektør for barnehage, skole og idrett, Trine Samuelsber­g i en pressemeld­ing.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? ASTMA: Flere laerere og tidligere elever på Varden skole har fått påvist astma. Mesteparte­n av den gamle skolen er revet og rehabilite­rt. Her fra åpningen av den nye skolen.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ASTMA: Flere laerere og tidligere elever på Varden skole har fått påvist astma. Mesteparte­n av den gamle skolen er revet og rehabilite­rt. Her fra åpningen av den nye skolen.
 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? VURDERER ERSTATNING: Laerer Benedicte Figved er blant dem som har fått astma etter å ha jobbet på Varden skole.
FOTO: ØRJAN DEISZ VURDERER ERSTATNING: Laerer Benedicte Figved er blant dem som har fått astma etter å ha jobbet på Varden skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway