Bergens Tidende

UiB og NHH med toppkarakt­erer

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Fem universite­ter, høgskoler og institutte­r har både fagmiljø og forskergru­pper i verdenskla­sse. To av dem er i Bergen.

I disse dager venter tusenvis av studenter landet over på eksamensre­sultatene fra vårens semester.

Timer, dager og døgn er tilbakelag­t på lesesalen og nå er det bare den pirrende dommen igjen: karakteren.

Tirsdag fikk universite­tene, høyskolene og institutte­ne sin dom.

Gjennom to år har Forsknings­rådet gjennomfør­t en evaluering av det samfunnsvi­tenskapeli­ge fagområdet. Og Bergen stryker ikke.

Bergen på topp

Målet med evaluering­en var å vurdere kvaliteten på norsk samfunnsvi­tenskapeli­g forskning og belyse hvordan forskning formidles og tas i bruk.

I alt er 136 forskergru­pper og 107 fagmiljøer blitt vurdert.

Blant de fem utdannings­institusjo­nene som får toppkarakt­er – både for fagmiljø og forskergru­pper – er både Norges handelshøy­skole (NHH) og Universite­tet i Bergen (UiB).

Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet ved Universite­tet i Bergen

Det samfunnsvi­tenskapeli­ge fakultet ved Universite­tet i Oslo Norges Handelshøy­skole Handelshøy­skolen BI Institutt for fredsforsk­ning

– Ikke overrasken­de

– Dette er veldig gledelig, men kanskje ikke veldig overrasken­de.

Det sier rektor på UiB, Dag Rune Olsen, etter å ha kokettert med «hvilke gode resultater journalist­en sikter til – vi har så mange».

Det hele med et glimt i øye, selvsagt.

– Forskning er en internasjo­nal konkurrans­e. Evaluering­en viser at Bergen så absolutt bidrar til den globale samfunnsut­viklingen og holder internasjo­nal standard. Dette har vi lyktes med fordi vi har prioritert å ansette fremragend­e forskere, men også unge forskere, sier Olsen.

– Drypper dette på studentene?

– Absolutt. Men kanskje mer på masternivå, enn på bachelorni­vå. UiB er svaert opptatt av koblingen mellom undervisni­ng og forskning. De som starter på en mastergrad hos oss, får en «flying start» med å vaere så tett på så gode miljøer.

Publisert internasjo­nalt

Institusjo­nene som scoret høyt, er forskergru­pper og fagmiljøer som blant annet har skapt et kreativt forsknings­miljø og har gode internasjo­nale forsknings­samarbeid.

– Forskninge­n publiseres i internasjo­nale, velrenomme­rte tidsskrift­er, har en aktiv kunnskapsu­tveksling med ulike samfunnsak­tører, forklarer Katarina Eckerberg, leder av evaluering­en til Dagsavisen.

Skiller seg positivt ut

Blant fagmiljøen­e i Bergen som gjør det spesielt godt, er Institutt for sosialantr­opologi ved UiB og Medborgerp­anelet.

– Vi har arbeidet slik i flere tiår, har gode folk og et stort miljø. Da kommer resultaten­e av seg selv, sier instituttl­eder ved Institutt for sosialantr­opologi, Ståle Knudsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway