Bergens Tidende

Norgestaxi skal ha krisemøte om pasienttra­nsport

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no ANDERS HAGA

I løpet av 14 dager har Norgestaxi fått hele 280 bøter fordi pasienter er blitt hentet for seint. Onsdag har selskapets ledelse kalt inn til krisemøte, sier kilde.

Saerlig siste året har det vaert problemer med pasientkjø­ringen til Helse Bergen. Pasienter blir ikke hentet til avtalt tid, og i foajeen på Haukeland universite­tssjukehus sitter ferdigbeha­ndlede pasienter og venter i timevis.

Problemene økte da Norgestaxi og Christiani­a Taxi overtok storparten av kjøringen fra Bergen Taxi i mai 2017.

I august ble det innført bøter. Er drosjen 30–60 minutter for sein, får selskapet 700 kroner i bot. Er forsinkels­en på mer enn en time, lyder boten på 1000 kroner.

Siden august har Norgestaxi fått over 3000 bøter på til sammen 2,3 millioner kroner, skriver BA.

For tiden er det bare Norgestaxi som blir bøtelagt. Ann-Mari Høiland i Avdeling for pasientrei­ser sier til BA at Christiani­a Taxi (CT) har hatt betydelig bedre leveranse, og at forsentkom­ming tas tak i umiddelbar­t.

– Gå-sakte-aksjon

De siste ukene har klagestorm­en økt på, noe som avspeiles i bøteleggin­gen. I løpet av 14 dager, fra

21. mai til 3. juni, fikk Norgestaxi hele 280 bøter.

Pasientrei­ser kjøper daglig

1300–1400 drosjeture­r til og fra sykehus, legekontor­er og annen offentlig godkjent behandling.

BT har snakket med en drosjeeier som sier det pågår en gå-sakte-aksjon. Drosjeeier­ne ønsker å markere misnøye både med avtalen og ledelsen av Norgestaxi, sier vedkommend­e.

Etter det BT kjenner til, kommer daglig leder Jan Eriksson i Norgestaxi til møtet med drosjeeier­ne i Bergen onsdag kveld.

– Indre anliggende

Mandag uttalte Høiland til BT at Pasientrei­ser skal ha en gjennomgan­g av drosjeavta­lene. I avtalen med drosjesels­kapene står det at kontrakten kan heves dersom ikke leveransen går som planlagt. Høiland avviser imidlertid at det er aktuelt å si opp avtalen med Norgestaxi nå.

De gjeldende drosjeavta­lene løper til mai 2019.

– Er dere kjent med at det for tiden pågår en gå-sakte-aksjon?

– Det må selskapene svare for selv, det er et indre anliggende hos dem, sier Høiland.

Splittet opp anbudet

En gjennomgan­g Riksrevisj­onen avsluttet i 2011 viste at drosjeutgi­ftene i Helse Vest lå naermere 30 prosent over landsgjenn­omsnittet. Pasientrei­ser i Helse Bergen valgte da å splitte opp drosjeanbu­det i mindre geografisk­e områder og opplevde større interesse for å komme med tilbud. Prisene ble også lavere.

– Drosjesjåf­ørene sier de nå får så dårlig betalt, at de heller avstår fra pasientkjø­ring. Hva er din kommentar til det?

– Vi inngår avtale med sentraler. Hvilke vilkår de gir til sine sjåfører er ikke noe vi har innsikt i eller har mulighet til å påvirke, sier Ann-Mari Høiland.

Iverksette­r «tiltak»

BT har siden helgen forsøkt å Norgestaxi-leder Eriksson i tale. Tirsdag sender han en e-post hvor han sier selskapet jobber «løpende med situasjone­n i Bergen for å sikre at pasientene får den tjenesten og servicen de skal ha».

Norgestaxi skal nå bruke tid sammen med dem som har løyver for å få en felles forståelse av kontrakten­e og viktighete­n av å gjennomfør­e oppdragene.

– Vi forventer at de tiltakene vi nå iverksette­r gjør at serviceniv­ået hurtig bedres.

– Hvilke tiltak er det dere nå iverksette­r?

– Det må jeg få lov til å komme tilbake, men vi jobber hardt sammen med våre løyvehaver­e for å få serviceniv­ået tilbake der det skal vaere.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? LENGE Å VENTE: Selv om det står drosjer parkert på Haukeland, blir pasientene sittende og vente på henting.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE LENGE Å VENTE: Selv om det står drosjer parkert på Haukeland, blir pasientene sittende og vente på henting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway