Bergens Tidende

44.000 flykter hver eneste dag

- BIBIANA PIENE utland@bt.no

I fjor endte det totale antallet flyktninge­r i verden på rekordhøye 68,5 millioner. Hver dag forlot naermere 44.500 mennesker sine hjem – til en uviss framtid.

Det kommer fram i en ny rapport fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR).

Det siste tiåret har tallet på mennesker som er tvunget på flukt, steget med over 50 prosent, fra 42,7 millioner i 2007 til

68,5 i 2017, ifølge rapporten.

I alt ble 16,2 millioner menn, kvinner og barn fordrevet i 2017 – mens bare drøyt 5 millioner tidligere flyktninge­r kunne vende hjem. Det betyr at hver

111. person i verden er flyktning – eller omtrent hele befolkning­en i Thailand.

Det høye tallet står i sterk kontrast til det lave antallet flyktninge­r og asylsøkere som kom til Norge og andre europeiske land i fjor. Da kom det 3.546 asylsøkere til Norge. Ikke siden 1995 har antall ankomster vaert så lavt som de siste månedene i 2017, ifølge Utlendings­direktorat­et (UDI).

Det er krig, konflikt og redsel for forfølgels­e som driver de fleste på flukt. Nesten to av tre – drøyt 40 millioner – av dagens flyktninge­r har status som internt fordrevne i eget land, mens 25,4 millioner har flyktet over landegrens­ene, i all hovedsak til et naboland i naerområde­t.

Vannskille

– Vi står ved et vannskille, mener UNHCR-sjef Filippo Grandi.

– Dersom vi skal lykkes med å håndtere flyktnings­trømmen, trengs det en ny og langt mer helhetlig tilnaermin­g slik at land og områder ikke blir stående alene med ansvaret, slår han fast i en pressemeld­ing.

Ny strategi

Samtidig øyner han et visst håp og viser til at 14 land har gått sammen om en ny måte å håndtere flyktningk­risen på.

– Om noen måneder vil også en ny global plan for flyktninge­r vaere klar til å kunne vedtas av FNs hovedforsa­mling, sier Grandi og ber medlemslan­dene om å gi sin støtte til planen.

– Ingen velger å bli flyktning. Men vi kan velge hvordan vi vil hjelpe, understrek­er han.

Trass i en utbredt oppfatning om at flyktninge­r drar til rike land i nord, viser UNHCRrappo­rten det motsatte: Mer enn åtte av ti som er under UNHCRs beskyttels­e, holder til i et utviklings­land.

– Mange av disse er svaert fattige, men får lite hjelp til å håndtere flyktnings­trømmen, heter det i rapporten.

Tyrkia er per i dag det landet i verden som har flest flyktninge­r, 3,5 millioner, mens Pakistan og Uganda er på delt andreplass med 1,4 millioner hver. Libanon, med en befolkning på drøyt seks millioner, har tatt hånd om nesten én million flyktninge­r.

Halvparten barn

Ifølge UNHCR-rapporten er drøyt halvparten av flyktninge­ne, 53 prosent, barn. Mange av dem er blitt skilt fra familiene sine og har ingen voksne omsorgsper­soner rundt seg.

Rapporten, som ble offentligg­jort tirsdag, dagen før Verdens flyktningd­ag, viser også at nesten seks av ti flyktninge­r, 58 prosent, har søkt tilhold i byer, ikke i flyktningl­eirer.

 ?? FOTO: JON NAZCA, NTB SCANPIX ?? PÅ SPANSK JORD: Denne flyktninge­n ble plukket opp fra Middelhave­t og kunne sette føttene på spansk jord i Malaga i går.
FOTO: JON NAZCA, NTB SCANPIX PÅ SPANSK JORD: Denne flyktninge­n ble plukket opp fra Middelhave­t og kunne sette føttene på spansk jord i Malaga i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway