Bergens Tidende

Rappere sørger over Klubb Kokstengin­g

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no

– Stedet har betydd utrolig mye for oss, sier Lars-Kristian «Kikkan» Holme, kjent fra gruppen Dårlig Vane.

Mandag ble det klart at utestedet Klubb Kok skal stenges. Klubben i Christian Michelsens gate har vaert Bergens – og Norges – mest rendyrkede utested for rap, R&B og beslektede sjangere. Blant artistene som har et sterkt forhold til Klubb Kok, er hiphopgrup­pen Dårlig Vane.

– For oss i Dårlig Vane har stedet betydd utrolig mye. Vi er blitt tatt inn i varmen og fått vise oss på en arena som er bygget på og for hiphop-musikk, sammen med de beste DJ-ene og rapperne i byen. Det har gitt oss en «boost» til å levere kvalitet, sier Lars-Kristian Holme.

Da gruppen Dårlig Vane debuterte på Klubb Kok-scenen, var de tre ukjente rappere fra Loddefjord. Nå står de høyt på plakaten på mange av landets største festivaler, og deres største hit, «Gikk i bakken», er spilt 6,8 millioner ganger på Spotify.

«Kikkan»

– Trist for hiphop-kulturen

Et av de første stedene du kunne høre «Gikk i Bakken», var på Klubb Kok. Det samme gjelder flere andre store bergenske hiphop-hits som er kommet de siste årene, som Kamelens «Ingenting», som er spilt 5,5 millioner ganger på Spotify. Dj-ene på Klubb Kok har ikke nølt med å spille ferske låter av ukjente bergensrap­pere.

– Jeg hører med en gang hvilke låter som har det. Det er bare å sette dem på og se hva som skjer, sa Girson Dias til BT da vi skrev om Klubb Kok i 2016. Dias er kjent som medlem i rapgruppen A-Laget, DJ og mannen bak det nystartede selskapet Full Effekt Records.

Holme mener det at Klubb Kok skal stenge, er synd for fremtiden til den bergenske hiphop-kulturen.

– Klubb Kok har vaert det desidert viktigste stedet for bergenske hiphop-talenter, og har gitt unge rappere et sted å vise seg frem. Nå mister vi det, sier han.

– Betydd nesten alt

Musikkanme­lder i BT, Petter Lønningen, mener betydninge­n av Klubb Kok nesten ikke kan overvurder­es.

– Klubb Kok har betydd nesten alt for Bergens hiphopdomi­nans de siste årene. Du får ikke levedyktig­e subkulture­r uten slike møtepunkt, se bare på Garages betydning for rock og metal, sier Lønningen.

– Klubben har bygget opp noen av landets største og beste artister og skapt et miljø rundt en i utgangspun­ktet temmelig smal musikksjan­ger. Slikt skjer bare på steder hvor man våger å vaere litt ekskludere­nde, sier han.

Lønningen mener imidlertid at hiphop er blitt såpass mainstream nå, at den lokale scenen trolig vil overleve.

– Men Klubb Kok var i praksis det eneste stedet i Bergen som jevnlig booket kvalitetsa­rtister utenbys fra, sier Lønningen, og viser til da de hadde briten Stormzy på scenen tidlig i 2016, noen måneder før han ble en av Storbritan­nias største artister innen rap/grime-sjangeren.

– Vent i spenning

For to år siden var det mye debatt om hiphopens rolle i Oslo. Utestedet Blå ble truet med å miste skjenkebev­illingen etter et hiphop-arrangemen­t, da politiet mente de hadde en musikalsk profil som tiltrakk seg et «problemkli­entell».

Klubb Koks Vågard Unstad sier imidlertid at det ikke er noe dramatikk knyttet til at de skal stenge. De siste tilgjengel­ige regnskapst­all er fra 2016, og viser at Klubb Kok hadde en omsetning på 12,9 millioner kroner, og et overskudd på 900.000.

– Da vi startet, hadde vi planer om å drive Klubb Kok i tre-fire år, så fikk vi se om vi ville starte noe annet, sier han.

Unstad og resten av gjengen bak Klubb Kok, som også driver stedene Jovial og Allmuen, skal imidlertid fortsatt leie lokalene i Christian Michelsens gate. I sommer skal det bygges om, men hva som skje der, vil ikke Unstad si noe om.

– Vi har fremdeles lang leiekontra­kt, uten at jeg kan gå i detalj, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? HITS:– Jeg hører med en gang hvilke låter som har det. Det er bare å sette på og se hva som skjer, sa DJ Girson Dias til BT da vi skrev om Klubb Kok i 2016.
ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN HITS:– Jeg hører med en gang hvilke låter som har det. Det er bare å sette på og se hva som skjer, sa DJ Girson Dias til BT da vi skrev om Klubb Kok i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway