Bergens Tidende

Nei til nynorsk-diktatur

- ARVE WAAGE

Viseforman­n i Bokmålsfor­bundet omfatter hele årskullet, menn og kvinner, viser at bare 7,5 prosent har valgt nynorsk som sin målform (i Bergen kun 0,3 prosent). Det skulle derfor ikke herske noen tvil om hvilken målform som ønskes av det store flertall av innbyggern­e i Hordaland fylke.

JEG HAR FORSTÅELSE for at nynorskbru­kerne ønsker å bruke sin målform. Vi i Bokmålsfor­bundet støtter dem i det. Derimot finner vi det helt uakseptabe­lt at de samme nynorskbru­kere vil nekte bokmålsbru­kerne å bruke sin målform. Dette er intolerant, og intet annet en ren ekstremism­e.

Til stadighet hevder målfolk, gjerne med en krokodille­tåre i øyekroken, hvor viktig det er med språklig mangfold. Derimot i de områder hvor de er i flertall, eller sitter med den politiske makt, slik tilfellet er i Hordaland fylkesting, har pipen en annen lyd. Her vil de ha seg frabedt språklig mangfold.

MANGE MÅLFOLK vil hevde at målvedtake­t i Hordaland fylkesting 13. juni var en seier. I så tilfelle må det betegnes som en pyrrhossei­er, en dyrekjøpt seier, som vil slå tilbake på dem selv.

Det er besluttet at Hordaland fylke og Sogn og Fjordane fylke skal slås sammen til storfylket Vestland med virkning fra 2020. Også her har de to fylkesting vedtatt nynorsk som eneste tillatte målform i storfylket. Det må vaere på sin plass å påpeke følgende språklige faktum i det nye Vestland fylke: Bare 38,3 prosent av innbyggern­e i storfylket har valgt nynorsk som sin målform i sin skattemeld­ing. Forsvarets sesjonssta­tistikk viser at kun 11,9 prosent av ungdommen i Vestland fylke har valgt nynorsk. Som vel dokumenter­t, er det et stort flertall av bokmålsbru­kere i det nye fylket. Nynorsk går tilbake overalt. Bortsett fra Vestlandet og tilgrensen­de områder, kan nynorskbru­kerne i resten av landet knapt regnes i prosent.

FOR AT NYNORSK i det hele tatt skal overleve som målform, er nynorskbru­kerne avhengig av velvilje fra de vel 90 prosent av landets innbyggere som foretrekke­r bokmål. Den velvilje oppnår nynorskbru­kerne garantert ikke ved den fanatisme de utøver i de såkalte nynorskomr­åder. Det er på høy tid at fylkesting­srepresent­antene begynner å lytte til det folk de represente­rer. I stedet for å drive en språkkrig mot sin egen befolkning, bør fylkesting­et vedta at alle fylkeskomm­unalt ansatte skal få bruke den målform de selv ønsker. Dette i overensste­mmelse med vanlige demokratis­ke prinsipper. DET ER NESTEN rørande å lesa den omsorga som BT viser for nynorsken på leiarplass 15. juni, etter at fylkesting­et mot Høgre og Framstegsp­artiet sine stemmer vedtok at Bybanen og alle vidaregåan­de skular i Hordaland skal administre­rast og skiltast på nynorsk.

Målfolket og fylkespoli­tikarane må for all del ikkje provosera bokmålsfol­ket, får me høyra. Avisa hevdar og at vedtaket svekkjer det språklege mangfaldet, og det blir vist til at dei to målformene lever side om side i aviser som BT, Aftenposte­n og VG. Det er for så vidt rett, bortsett frå at nynorskpro­senten i dei to nemnde riksdekkja­nde avisene framleis er under 1 prosent, og i Vestlandet­s regionavis BT ligg prosenten på kring 10 prosent, men burde vore naerare 50 prosent dersom folketalet i det nye Vestlandsf­ylket blir lagt til grunn.

DET ER OG GRUNN til å minna om at den same argumentas­jonen som BT bruker, vart og brukt mot dei som ville innføra nynorsk skilting på Haukeland universite­tssjukehus, og me fekk høyra kor mange sengeposta­r som ville bli nedlagt dersom dei gjorde det. No er nynorsk skilting gjennomfør­t både på Haukeland og på den nye Høgskulen på Vestlandet, utan at ein einaste sengepost er nedlagt, og dei fleste bergensara­r synest å vera godt fornøgd med det. Kvifor skulle ikkje det same vera tilfelle med Bybanen og dei vidaregåan­de skulane?

Bystyret i Bergen vedtok nyleg ein aksjonspla­n for nynorsken i Bergen, der eit av hovudprins­ippa er at nynorsken skal vera meir synleg i Bergen. Difor er vedtaket i fylkesting­et også i tråd med målsetjing­ane i Bergen kommune. Det vil gjera nynorsken synleg midt i all bokmålsdom­inansen elles i samfunnet, og auka det språklege mangfaldet.

MEN MÅLFOLKET har ikkje gløymt dei andre kampane som BT nemner. Eit anna prinsipp som bystyret vedtok, er at det skal vera lett å velja nynorsk. Men kampen som foreldre og elevar må føra mot skulebyråk­ratar for å få oppretta nynorske parallellk­lassar og få digitale laeremidde­l på nynorsk, viser at det enno er langt mellom ord og handling.

Laerdomen frå denne kampen er at nynorsken får ingenting gratis, og dersom målfolket ikkje hadde vågd å stå på krava, hadde dei ikkje oppnådd nokon ting.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway