Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Tvangsbruk­en i norske fengsler er storstilt og skadelig. Hvorfor griper ingen inn?

-

HAN HAR KUTTET opp høyre lår, og laget et kutt under kneet. «Ønsker å dø. Klarer ikke å slutte å skade seg», står det i tvangslogg­en. Klokken 20.45 ringer fengselsbe­tjentene legevakten. En time seinere blir mannen fulgt til lege. Han er syk og suicidal. Men ikke syk nok til å legges inn.

Legen gir ham to Sobril. Klokken 23.15 er han tilbake på glattcelle­n igjen.

SOBRIL HJELPER mot angst og uro og søvnvanske­r. Det hjelper ikke mot at norske myndighete­r bevisst og systematis­k tillater uverdig og skadelig maktbruk mot samfunnets svakeste.

Nesten 900 ganger er innsatte blitt bundet fast eller stengt inne på nakne betongcell­er de siste to årene. En av dem satt der i 16 døgn i strekk. Noen har vaert isolert opp mot tusen timer i løpet av et år.

Tvang og isolasjon er det mest inngripend­e

OMFANGET er voldsomt. Det er sannsynlig­vis systematis­ke og klare brudd på Grunnloven­s forbud mot umenneskel­ig behandling, mener Nasjonal Institusjo­n for Menneskere­ttigheter (NIM). Sivilombud­smannen er bekymret og utålmodig. FNs torturkomi­té kommer stadig med krass kritikk av norske fengselsfo­rhold, seinest 18. mai.

Likevel holder Norge ubønnhørli­g frem med denne tungt kritiserte praksisen.

«Dette er glemte mennesker», sier professor i rettssosio­logi, Peter Scharff Smith, til BT.

De glemte menneskene kutter seg i underlivet med barberblad. Gnager over pulsårer i fortvilels­e. Risper seg med malingsfla­k. Forsøker å henge seg i undertøy og skosnorer.

De burde vaert et helt annet sted, som fengselsle­der Håkon Melvold i Ringerike fengsel sier til BT. Men de faller mellom alle stoler. For syke for fengsel, for friske for psykiatrie­n, for kriminelle for samfunnet.

ISOLASJON og belteleggi­ng setter fengselsbe­tjentene i en umulig skvis. Folk tar livet sitt hvis de snur ryggen til. Hvilket valg har de egentlig?

«Skal vi rive BH og truse av disse kvinnene fordi vi er redd de vil forsøke å begå selvmord? Skal vi la dem sitte og menstruere rett på betonggulv­et? Hvilken verdighet har de igjen da, spør fengselsle­der Tanja Rosså Ødegård i Stavanger fengsel.

Systemet tvinger fengselsbe­tjenter til å fungere som torturiste­r.

«Etter vår vurdering er det ikke grunn til å tro at bruken ikke er i samsvar med gjeldende regelverk», sier Jan-Erik Sandlie, assisteren­de direktør i Kriminalom­sorgsdirek­toratet (KDI).

REGELVERKE­T er diffust og internasjo­nalt. Det finnes forbud mot tortur og umenneskel­ig behandling, men det finnes ingen øvre grense for hvor lenge folk kan sitte isolert i fengselet.

Men problemet er ikke bare et elastisk regelverk. Det største problemet er myndighete­nes merkelige uvilje mot å fikse det.

Torsdag denne uken skjerpet regjeringe­n reglene for bruk av glattcelle­r i politiarre­sten. Ingen skal sitte lenger enn 48 timer, Norge har endelig tilpasset regelverke­t til internasjo­nale menneskere­ttigheter, hurra!

Nyheten ble presentert som en gladsak. Det er den ikke. Til det er baksiden av medaljen for grell.

ENDRINGEN skjer først etter flere tiår med systematis­ke brudd på alt som er av internasjo­nale rammer og torturkonv­ensjoner. Allerede på 50-tallet advarte eksperter mot den eskalerend­e bruken av glattcelle­r. Siden den gang har Norge fått rituell refs av verdens torturkomi­teer. Justismynd­ighetene har i kjent stil stukket hodet i sanden og avvist all kritikk.

Den brokete serien av norske justismini­stre har én ting til felles: De vrir seg ålaktig unna når norsk isolasjons­praksis kommer på dagsorden.

Det er ikke akkurat noen politisk vinnersak å gå i bresjen for statsautor­isert tortur. Det er heller ingen vinnersak å kaste penger i fengselssl­uket.

«Vi vil gjennomgå kritikken og vurdere hvilke tiltak det er grunnlag for», skriver justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) i en intetsigen­de e-post til BT.

Som om problemet kan viftes vekk med standardfr­aser.

Isolasjon og belteleggi­ng setter fengselsbe­tjentene i en umulig skvis. Folk tar livet sitt hvis de snur ryggen til. Hvilket valg har de egentlig?

HELE VERDEN gråter for USAs internerte barn, men ingen går i demonstras­jonstog for kriminelle i belteseng. Det burde man gjøre.

«Å fengsles er som å dø levende. Å fengsles er å kastes ut i en ond verden hvor krenkelser er dagligdags. Hvor disipliner­ing og undertrykk­else er normen». Slik beskriver drapsdømt og doktorgrad­sskribent i filosofi, Andreas Ribe, å vaere fange, i Vårt Land.

NORSKE FENGSLER er fulle av syke og sårbare mennesker som blir ignorert, beltelagt og isolert av staten. Det er på tide å stå opp for de glemte menneskene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway