Bergens Tidende

Kan ha brutt loven

- STEINAR SCHETNE, NTB nyhet@bt.no

Datatilsyn­et gransker Høyre etter at partiet lastet opp sensitive personoppl­ysninger om medlemmer til Facebook under valgkampen i 2013.

Ifølge NRK kan Høyre ha brutt loven som regulerer behandling av sensitive personoppl­ysninger etter at data om opptil 30.000 medlemmer ble delt med Facebook. Høyre understrek­er at antallet personer som er omfattet av to såkalte avvik, er usikkert.

Partiet bekreftet torsdag kveld at det fant sted to avvik under valgkampen i 2013 hvorav ett omfatter mulig ulovlig opplasting av personoppl­ysninger til Facebook. Det andre avviket handler om at Facebook-data ble lagret for lenge hos app-utvikleren i testperiod­en. Partiet rapportert­e avvikene til Datatilsyn­et etter at NRK begynte å stille spørsmål om saken.

Informasjo­nen skal ha vaert kodet da den ble lastet opp, ifølge Høyre.

Høyre: Kryptert info

– Navn og telefonnum­re til Høyres medlemmer har ingenting på Facebook å gjøre – verken i kryptert eller ikke-kryptert form. Vi har derfor meldt saken til Datatilsyn­et og iverksatt egne undersøkel­ser internt for å få oversikt over hva som kan ha skjedd for snart fem år siden, sier Høyres markedssje­f Dag Terje Solvang i en pressemeld­ing.

Høyre brukte 150.000 kroner under valgkampen i

2013 på digital markedsfør­ing på Facebook.

Medlemsinf­ormasjonen ble delt med Facebook i forbindels­e med utviklinge­n av en app som skulle gi brukerne en mulighet til å legge et blått hjerte på profilbild­ene sine. Da feilen ble oppdaget, ble dataene fra det partiet antar var mellom

10 og 100 personer umiddelbar­t slettet, framholder Høyre.

Tidlig i granskinge­n

Datatilsyn­ets direktør Bjørn Erik Thon bekrefter overfor NRK at medlemslis­ter i et politisk parti er definert som sensitive opplysning­er. Tilsynet er i startfasen av sin gransking og vil ikke ha noen eksplisitt mening om alvoret i saken eller de juridiske sidene ved den.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway