Bergens Tidende

TV 2-topp fikk hjemmekont­or etter varsel om seksuelt overtramp

- KJETIL GILLESVIK Kjetil.gillesvik@bt.no TONJE AURSLAND

En toppsjef i TV 2 må avslutte karrieren med hjemmekont­or etter varsel om trakasseri­ng. Varsleren mener reaksjonen burde vaert strengere.

Hun ønsket egentlig ikke å varsle. Saken var nesten 20 år gammel og hun var kommet over hendelsen. Samtidig var hun lei av mannens oppførsel overfor kvinnelige kolleger gjennom mange år. til slutt overbevise fordi det var kommet inn flere andre varsler på samme mann.

Hun leverte inn sitt varsel 22. november i fjor.

BT har også vaert i kontakt med en annen kvinne som så seint som første halvår i fjor klaget på TV 2-toppens oppførsel under et jobbarrang­ement.

Blir pensjonist

Nesten fire måneder seinere fikk hun informasjo­n fra TV 2 om at ettersom den anklagede hadde bestemt seg for å gå av med pensjon, ville varslingsg­ruppen innstille sine undersøkel­ser.

I intern korrespond­anse står det: «I overgangsp­erioden vil han arbeide fra hjemmekont­or. Ved behov for møter vil han kunne ha tilgang til møtefasili­teter o.l. i kontorloka­lene.»

Mannen går av med pensjon til høsten.

Avgjørelse­n provoserer varsleren.

– Sett i lys av at TV 2 har gått så hardt ut mot slik oppførsel tidligere, finner jeg det veldig beklagelig at han nå får gå inn i pensjonsti­lvaerelsen uten noen annen reaksjon, sier hun. og overgrep fra sine mannlige kolleger i TV 2. Sarah Willand, organisasj­onsdirektø­r og medlem av den nedsatte varslergru­ppen, bekreftet fem tilfeller og fortalte at flere var blitt oppsagt eller hadde fått sin kontrakt avsluttet som følge av varslene.

Det kom også frem at det hadde skjedd overgrep på arbeidspla­ssen uten at ledelsen grep inn.

Willand vil ikke svare på om det er noen sammenheng mellom TV 2-sjefens avgang og anklagene som har kommet mot ham.

– Vedkommend­e har etter en dialog som ble påstartet med hans leder for over ett år siden, bestemt seg for å gå av med pensjon, sier hun.

Willand forteller at han vil jobbe med overleveri­ng av enkeltpros­jekter frem til han går av med pensjon til høsten.

– Ettersom disse oppgavene gjøres utenfor TV 2s lokaler, er det ikke naturlig at han er i lokalene våre lenger.

– Har han fått forbud mot å jobbe fra TV 2s lokaler?

– Som sagt, han har selv ønsket å gå av med pensjon. Da disse oppgavene gjøres utenfor TV 2s lokaler, er det heller ikke naturlig at han tilbringer mye tid her, sier Willand.

Ville ikke varsle

Kvinnen BT har snakket med forteller at episoden hun varslet om fant sted en vinterkvel­d i

1999. Flere TV 2-kolleger var på Ricks for å danse og drikke.

TV 2-lederen og kvinnen, som da var i begynnelse­n av

30-årene, skal ha slått følge ut av lokalet. Varsleren forteller at hun ble dradd inn i mørket bak et tre ved teateret. At han presset henne opp mot en vegg og forsøkte å kysse henne. Hun skal da ha gitt klar beskjed om at han måtte slutte.

– Jeg skulle jo kneet ham rett i skrittet, men frøs helt. Heldigvis klarte jeg å protestere høylytt. Han ga seg, sier kvinnen.

Hun varslet ikke om episoden den gang fordi hun var vikar og redd for ikke å få fast jobb.

Husker ikke

I januar i år ble mannen konfronter­t med varslene. Den anklagede fortalte at han ikke husket episoden fra teateret. Siden det ikke var vitner til hendelsen, konkludere­r varslingsg­ruppen med at det er ord mot ord.

Verneombud i TV 2, Haakon Eliassen, sier han har stor forståelse for at varsleren er frustrert.

– Man kan alltid diskutere om «straffen» har vaert hard nok. Men her handler det om jus, og det skal ganske mye til for at en arbeidsgiv­er skal kunne si opp en ansatt. Mitt inntrykk er at TV 2-ledelsen har arbeidet grundig med denne saken. Det er ikke riktig at det ikke har kommet reaksjoner, sier han.

Han vil ikke gå i detalj på hva slags reaksjoner dette er.

BT har gjort flere forsøk på å komme i kontakt med den anklagede TV 2-lederen. Han har ikke besvart våre henvendels­er.

Isolert sett er ikke hver episode så ille, men legger du dem sammen, så blir bildet et annet. Varsleren

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? UT ETTER JOBB: Kollegene fra TV 2 dro på Ricks for å hygge seg. Hva som skjedde etterpå er ord mot ord.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL UT ETTER JOBB: Kollegene fra TV 2 dro på Ricks for å hygge seg. Hva som skjedde etterpå er ord mot ord.
 ?? ARKIVFOTO: ADRIAN B. SØGNEN ?? FIKK HJEMMEKONT­OR: Varsler reagerer på at en sjef i TV 2 fikk hjemmekont­or.
ARKIVFOTO: ADRIAN B. SØGNEN FIKK HJEMMEKONT­OR: Varsler reagerer på at en sjef i TV 2 fikk hjemmekont­or.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway