Bergens Tidende

Milliardko­ntrakter til Tide

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no

Tide sikret seg to busskontra­kter verdt seks milliarder kroner. Nå lover de nye og mer miljøvennl­ige busser i hele bergensreg­ionen.

Tide Buss AS fikk torsdag tilslaget på to store kontrakter med Skyss for bussruter i bergensomr­ådet. Dermed har selskapet naermest monopol på busskjørin­g over store deler av Vestlandet.

– Det er store kontrakter. Blant de største vi har vunnet, så vi var veldig spente på forhånd, sier konsernsje­f Roger Harkestad i Tide AS kort tid etter at han fikk nyheten torsdag ettermidda­g.

Verdt seks milliarder kroner

Den ene kontrakten selskapet er blitt tildelt gjelder rutekjørin­g i Bergen sør, som også omfatter Os og Austevoll. Disse rutene har selskapet hatt siden 2010. Nå har de fått en ny kontrakt på ytterliger­e ni år.

I tillegg sikret de seg kontrakten for rutene i Bergen vest, som omfatter kommunene Fjell, Sund, Øygarden og Askøy. Også denne varer over ni år, med opsjon for ytterliger­e to år.

Selskapet har kjørt ruter i Bergen vest tidligere, men mistet kontrakten til Nettbuss i 2012.

– Vi er glade for at vi har fått tilbake rutene i Bergen vest, men vi er ydmyke overfor oppgaven siden det har vaert en annen aktør der som har gjort en god jobb, sier han.

Ifølge selskapet har de to kontrakten­e en anslått totalverdi på seks milliarder kroner. Harkestad sier de på ingen måte var sikre på at de ville vinne anbudskonk­urransen.

– Tildelings­kriteriene var hundre prosent på pris, og man vet jo ikke hvilke priser konkurrent­ene tilbyr, sier han.

Lover nye busser

I forbindels­e med kontraktsi­nngåelsene skal selskapet investere rundt 565 millioner kroner, som i all hovedsak skal gå til nye busser.

– Dette blir et stort løft. Vi skal ha helt nye busser på alle rutene. Og de blir mye mer miljøvennl­ige enn bussene vi har i dag, sier Harkestad.

Bussene skal gå på biodiesel. Og motortekno­logien sørger for mindre NOX-utslipp, ifølge Tide-sjefen. Totalt omfatter de to rutepakken­e 307 busser, og gir jobb til rundt 600 ansatte.

– Hjemmeseie­r

Tide har ekspandert nasjonalt de siste årene, og seinest i forrige uke sikret de seg en ny kontrakt i Tromsø. Selskapet har også bussruter i Rogaland, Vestfold, Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

– Tide begynner å bli landsdekke­nde, selv om dette var en hjemmeseie­r. Det er ekstra kjekt å vinne kontrakter her i Hordaland, fordi det er en del av Tides opprinnels­e. Det er mentalt viktig for organisasj­onene, sier Harkestad.

– Akkurat nå har vi alle kontrakten­e i Bergen, Osterøy, Sunnhordla­nd, Hardanger og Voss, sier han videre.

Tide overtar kontrakten i Bergen vest i juni 2019 og inngår ny kontrakt i Bergen sør i august 2019. Alle sjåførene som er ansatt i Nettbuss på rutene i Bergen vest, vil få jobbe videre når Tide tar over.

– Det er en virksomhet­soverdrage­lse, så alle ansatte får jobb hos oss, sier han.

Kan kreve elektriske busser

– Det har vaert en veldig god konkurrans­e for begge kontrakten­e. Vi hadde seks tilbud på Bergen sør-ruten og fem tilbud på Bergen vest, så hele markedet har vaert med, sier leder for juridisk avdeling i Skyss, Karl Inge Nygård.

Han forteller at Skyss har stilt flere krav i forbindels­e med anbudspros­essen, både med tanke på kvalitet og miljø. Ett av kravene var at bussene skulle gå på fornybart drivstoff.

– Det er også en bestemmels­e i kontrakten som sier at vi kan kreve innføring av elektriske busser i løpet av kontraktsp­erioden hvis vi ønsker det, sier Nygård.

Alle tilbudene som ble levert tilfredsst­ilte kravene fra Skyss, og det var til slutt prisen som avgjorde at Tide fikk kontrakten­e.

– Vi opplevde at alle som leverte tilbud var gode kandidater for kontrakten­e, sier han.

De andre selskapene som deltok i anbudspros­essen har anledning til å klage på kontraktst­ildelingen. Karensperi­oden varer til 3. juli. Hvis ingen har klaget innen den tid, vil kontrakten­e bli inngått.

 ?? ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ ?? FORNØYD: – Dette var en hjemmeseie­r, sier konsernsje­f i Tide AS, Roger Harkestad.
ARKIVFOTO: ØRJAN DEISZ FORNØYD: – Dette var en hjemmeseie­r, sier konsernsje­f i Tide AS, Roger Harkestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway