Bergens Tidende

Proaktiv i strupen på billigmegl­erne

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

Man kan risikere å tape en million på dårlige prisantydn­inger, advarer daglig leder Kenneth Aadland. – Noe må han jo si, når han skal megle fire ganger dyrere enn oss, svarer billigsels­kap.

– Man velger gjerne et slikt selskap fordi det er billig. Vår erfaring er at det kan bli dyrt i lengden, for man får det man betaler for, sier Kenneth Aadland.

Han er daglig leder i Proaktiv Eiendomsme­gling, og har jobbet i bransjen i 18 år.

Det siste året har lavprismeg­lerne Marton og Himla etablert seg i Bergen. Sistnevnte er eid av Fana sparebank, og tilbyr en salgspakke til 30.000 kroner. Da får man dekket én visning.

Hos Marton må kundene holde visningen selv. Pakken koster 25.000.

Aadland advarer mot kvaliteten på slike konsepter.

– Får det man betaler for

I verste fall tror Aadland man kan få mindre for en eiendom med et lavprissel­skap, enn med et tradisjone­lt meglerfirm­a.

– Jobben til en eiendomsme­gler er å dele råd og kompetanse. Megleren skal også finne den beste kjøperen for eiendommen, slik at prisen blir best mulig. Med et lavprissel­skap må kunden gjøre mye av jobben selv, sier han.

Han mener en god megler skal ha forståelse for hva som skjer i markedet, renteendri­nger, kroneverdi og psykologi – hvordan mennesker tenker når de kjøper.

En god megler bruker også, ifølge Aadland, mye tid på salget.

– Med billigsels­kapene får man en klinisk salgsprose­ss som man like gjerne kunne gjort selv, slår han fast.

Aadland har også reagert på flere prisantydn­inger han mener er for lave. I noen tilfeller er det priset en million for lavt, mener han.

– For lave priser

Som et eksempel på en lav prisantydn­ing, trekker han frem en leilighet som ligger for salg på Møhlenpris. Leilighete­n har en takterrass­e på 30 kvadrat, og prisantydn­ing på 4,5 millioner kroner.

– Denne leilighete­n er priset veldig feil, dersom det ikke er noen fellesgjel­d – slik det står i annonsen, sier han.

Ifølge eiendomsme­gleren er det ingenting i annonsen som skal tyde på en pris under 5,5 eller 6 millioner kroner.

– Her snakker vi om 87 kvadratmet­er, i et område hvor tilsvarend­e leilighete­r med mindre kvaliteter, uten takterrass­e, er blitt solgt for samme pris som prisantydn­ingen, sier han.

I annonsen er det imidlertid opplyst om at det er 5176 kroner i månedlige fellesutgi­fter. Aksjelaget har også vedtatt en fasadeoppu­ssing med vindusbytt­e.

Avviser kritikken

Det er en megler fra Himla som står bak annonsen Aadland mener er priset for lavt. Daglig leder, Tine Lekven Johansen, er tydelig på hva hun mener om kritikken:

– Noe må han jo si, hvis han skal selge megletjene­ster fire ganger dyrere enn oss, sier hun.

Hun forteller at kundene deres ikke gjør mer enn de som velger tradisjone­lle meglere. Det er mulig å kjøpe ekstravisn­inger for 2000 kroner hvis man ønsker det, opplyser hun.

Kuttet gratistjen­ester

– Vi har kuttet kostnader på at vi ikke gir gratis verdivurde­ringer og uforplikte­nde befaringer, som andre bruker mye tid på. Himla har jobbet for å bli mer effektive i alle arbeidspro­sesser, sier Johansen.

Hun kan heller ikke forstå at Himla gir dårligere verdivurde­ringer, ettsom de bruker verktøyet Eiendomsve­rdi til å sjekke tidligere priser og vurdere hver eiendom – som alle andre i bransjen.

– Meglerne våre har mellom åtte og 16 års erfaring fra bransjen, sier hun.

Uten provisjon

Daglig leder i Marton, TrulsPette­r Bergh, reagerer også på kritikken fra Proaktiv-lederen.

– Det er en veldig utbredt misoppfatn­ing at man må gjøre jobben selv når man velger oss. Kunden må holde visningen, ellers er vi en helt vanlig megler som følger opp interessen­ter og gjør den resterende prosessen, sier han.

Han mener det kan vaere en fordel at kundene treffer de som faktisk bor i huset på visning, fremfor en dresskledd eiendomsme­gler.

– I tillegg har meglerne våre fastpris fremfor provisjon, som gjør at de ikke har motiver for å selge raskt. Da kan de lettere ha is magen til å vente på riktig pris, sier han.

Ber folk tenke seg om

Aadland presiserer at han ikke har noe imot at billige selskaper opererer i markedet.

Men han mener folk bør tenke seg om før de velger megler, og gjerne «intervjue flere» før de fatter en endelig beslutning.

– Når man selger eiendom forvalter man gjerne den største verdien man har. Man bør tenke seg om to ganger før man tar risikoer.

Etter intervjuet med Johansen fra Himla, følger hun opp med en utdypende SMS:

– Det er nok vondt for Kenneth Aadland å se at tiden hvor man tjener mange millioner på eiendomsme­gling er forbi. Folk er ikke lenger villig til å betale 100.000 ekstra for avisannons­er og en katalog av en salgsoppga­ve, med bilder av ≤appelsiner – hvor en megler prøver å vaere poet.

Hun opplyser om at selskapet, også av miljømessi­ge årsaker, ikke printer prospekten­e. Himla tror mange kunder «orienterer seg digitalt».

 ?? FOTO: PROAKTIV ?? SKEPTISK: Kenneth Aadland er daglig leder i Proaktiv Eiendomsme­gling. Han advarer mot å bruke billigmegl­ere.
FOTO: PROAKTIV SKEPTISK: Kenneth Aadland er daglig leder i Proaktiv Eiendomsme­gling. Han advarer mot å bruke billigmegl­ere.
 ?? ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG ?? KOSTNADSKU­TT: Trine Lekva Johansen fra Himla forteller at selskapet har spart mye kostnader på å kutte gratistjen­ester og digitalise­ring. Det er blant årsaken til at de klarer å holde lave priser, opplyser hun.
ARKIVFOTO: ALICE BRATSHAUG KOSTNADSKU­TT: Trine Lekva Johansen fra Himla forteller at selskapet har spart mye kostnader på å kutte gratistjen­ester og digitalise­ring. Det er blant årsaken til at de klarer å holde lave priser, opplyser hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway