Bergens Tidende

Om statistikk­en

-

Tallene er hentet fra SSBs «Gjennomfør­ing ved universite­ter og høgskoler».

Statistikk­en omfatter studenter ved universite­ter og høgskoler med utgangspun­kt i et studentkul­l eller de som har fullført en utdanning på et visst nivå et gitt år som følges gjennom utdannings­systemet – og ser hvordan de har beveget seg gjennom utdannings­systemet frem til fullført utdanning.

I tabellene nederst har vi tatt med andel studenter som fullfører på normert tid, men det betyr ikke nødvendigv­is at resten ikke fullfører – men at de bruker lengre tid, bytter studium underveis eller faller ifra. farmasistu­denter vet at de søker seg til et krevende studium, og derfor har motivasjon­en som trengs for å fullføre.

– Motivasjon har alt å si. For å fullføre bør man ha en interesse som gjør at du virkelig har lyst til å studere det du gjør.

Drevland mener farmasistu­diet generelt har et bra miljø og er godt satt opp, og mener trivsel også har mye å si for hvorvidt man ønsker å fortsette studiet en startet på.

– Jeg har inntrykk av at de som faller av, enten faller av ufrivillig eller helt i starten av året. Men de fleste føler nok en trang til å kjøre hele løpet ut.

Studiene flest holder ut

– Farmasi rekruttere­r folk med veldig gode karakterer, sier forsker Elisabeth Hovdhaugen ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Hun har spesialise­rt seg på frafall fra høyere utdanning, og mener sjansen for å fullføre graden, henger sammen med karakteren­e du har fra før.

– Programmer som har høye opptakskra­v, har ofte også lavere frafall av studenter. Dette er blant annet fordi disse studentene ofte har opparbeide­t seg gode karakterer og en god struktur fra før av. Hun legger til:

– Femårige integrerte mastere som leder til et konkret yrke er også enklere å gjennomfør­e fordi de er mer målrettet – i motsetning til humanistis­ke, naturviten­skapelige eller samfunnsvi­tenskapeli­ge fag for eksempel. På bachelorut­danninger ser vi at sykepleier­utdanninge­n kommer godt ut, og det kan nok vaere noe av forklaring­en også her.

Hovdhaugen viser til at frafallsta­llene ikke har utviklet seg stort de siste årene, og sier norske studenter generelt er glade i å ta seg en pause.

– Disse tallene viser hvor mange studenter som fullfører på normert tid, men det er mange som bruker et par år ekstra på å fullføre fordi de tar seg noen pauser innimellom.

Farmasistu­dentene er best i klassen når det gjelder gjennomfør­ingsgrad, det er det ingen tvil om.

Sadiq Kwesi Boateng, SSB

 ??  ?? VIL FULLFØRE: Ole Martin Drevland (20) er snart ferdig med sitt andre år
VIL FULLFØRE: Ole Martin Drevland (20) er snart ferdig med sitt andre år

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway