Bergens Tidende

Rekordakti­vitet på Tinder

- PER ANDERS JOHANSEN per.johansen@aftenposte­n.no foto DAN P. NEEGAARD

Redsel for «flere alenemødre i Russland» gjør at russiske politikere advarer kvinner mot intim kontakt med utlendinge­r under fotball-VM. Men russerne gir blaffen.

«Intim kontakt» kan vaere farlig, enten det er sex, dele en sigarett eller bare en kopp kaffe, advarte lederen av komiteen for familie-, kvinner- og barnesaker i det russiske parlamente­t, Dumaen, før VM.

– Jeg ønsker at man gifter seg for kjaerlighe­t i vårt land, uavhengig av nasjonalit­et og blir statsborge­re av Russland, sa komitélede­r Tamara Pljetneva til radiostasj­onen Govartij Moskva.

– Selv om de gifter seg, drar de – og hun blir sittende fast og vet ikke hvordan hun skal komme hjem.

Dødelig tyggegummi

Duma-politikere har skremt russere med hva som skjedde under Moskva-OL i 1980.

– Da økte antallet enslige mødre betydelig, og barna måtte lide, sa Pljetneva.

Før OL i 1980 ble moskovitte­r advart mot virus og hudsykdomm­er hvis de ble berørt av utlendinge­r:

Folk som kjøpte amerikansk­e jeans, fikk høre at de fikk infeksjon som ødela fruktbarhe­ten.

Å ta imot tyggegummi fra en vestlig turist kunne føre til en grusom død, forårsaket av vestlige mikrober.

Butikkansa­tte fikk tynne, gjennomsik­tige hansker, slik at de ikke skulle bli infisert ved å ha kontakt med utlendinge­r.

Etter Sovjetunio­nens oppløsning forsvant mange av disse fordommene. Under OL i Sotsji for fire år siden kom dette knapt til overflaten.

Men etter annekterin­gen av Krim i 2014 og krigen i Ukraina har russere vaert utsatt for daglig antivestli­g propaganda. Her fremstille­s Vesten igjen som en umoralsk og løgnaktig fiende som gjør alt for å ødelegge Russland.

– De siste fire årene har slik frykt igjen vokst frem, skriver avisen Republic.

Ikke bare sex er farlig

I forkant av VM kom det også andre advarsler:

– Amerikaner­ne som kommer til VM, kan lure barna våre til å ta imot sigaretter med narkotika, advarte rektor ved en skole i Moskva noen uker før fotballfes­ten.

Noen skoler har oppfordret foreldre til å ta barna ut av VM-byene for å unngå uønsket kontakt med fremmede.

Duma-representa­nten Aleksandr Sjerin mente sex langt fra var det eneste problemet: Enhver vennlig kontakt med utlendinge­r kan vaere farlig, selv om det bare er å drikke kaffe sammen.

Virker advarslene?

Utspillene fra Dumaen er blitt latterligg­jort i russiske sosiale medier og unge russere flest ler seg skakk av advarslene.

Datingtjen­esten Tinder melder om rekordakti­vitet. Sjekkeakti­viteten overgår fullstendi­g Brasil-VM i 2014 og sommer-OL.

Antallet «likes» i Russland har økt med 42 prosent siden VM startet, ifølge avisen Vedomosti.

Andelen «matches» er økt med 66 prosent.

Trafikken er nå elleve ganger høyere enn normalt.

Den første VM-uken var det flere titusener «treff», hvor russere og utlendinge­r ble koblet sammen.

– Jeg har hatt kontakt med 56 jenter, sier den 30 år gamle colombiane­ren Julian til Gazeta. ru.

– Så langt har jeg møtt fem jenter, og alle var «åpne».

– Verden er ikke imot oss

Advarslene om sex og sigaretter er til dels latterligg­jort i Russland.

Russere og utlendinge­r bør tvert imot ha så mange kjaerlighe­tsaffaerer som mulig under VM, svarte sjefen for Dumakomite­en for fysisk kultur og sport, Mikhail Degtjarev.

– Heldigvis har russere fortsatt rett til å bestemme hvem de vil ha barn med og hvem de vil stifte familie med, skriver Moskovskij Komsomolet­s.

– Mexicanere, peruanere, islendinge­r, tyskere og argentiner­e har brått gjort Russland til verdens senter, og vist oss hvor gøy det er når vi samles om felles lidenskap og fest, oppsummere­r avisen Gazeta.ru.

– Dette er bedre enn å skremme verden med raketter, mener avisen, som tror russere er slitne og lei av fire år med skremselsp­ropaganda.

– Vi ønsker vi ikke å gå tilbake til en tilstand hvor «hele verden er imot Russland». Verden er ikke imot oss, hvis vi ikke går imot den.

 ??  ?? LER AV ADVARSLENE: Russiske kvinner må passe seg for sex med utenlandsk­e fotballfan­s, advarte politikere i Dumaen. Da ble det bråk. Den røde plass er blitt et gigantisk møtested mellom russere og utlendinge­r under fotball-VM.
LER AV ADVARSLENE: Russiske kvinner må passe seg for sex med utenlandsk­e fotballfan­s, advarte politikere i Dumaen. Da ble det bråk. Den røde plass er blitt et gigantisk møtested mellom russere og utlendinge­r under fotball-VM.
 ??  ?? BLE ADVART: Russiske kvinner bør unngå intim kontakt med utlendinge­r, advarte Duma-politikere før VM. Voldsom vekst i Tinderbruk tyder på det motsatte.
BLE ADVART: Russiske kvinner bør unngå intim kontakt med utlendinge­r, advarte Duma-politikere før VM. Voldsom vekst i Tinderbruk tyder på det motsatte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway