Bergens Tidende

En god skrekkfilm som bør sees på kino

-

Ari Asters interessan­te regidebut handler om overnaturl­ige hendelser og skyldfølel­se.

«bø!» eller morderiske monstre. Man bør stålsette seg. For eksempel har filmen en sekvens som viser et ungt barn i skrekkelig, men også realistisk, livsfare.

FILMEN ER LIKEVEL IKKE realistisk, selv om enkelte sekvenser fremstille­s virkelighe­tsnaert. Ari Aster – som står for både regi og manus – har laget en film hvor realistisk­e følelser som angst, apati og skyld åpenbarer seg gjennom spøkelser og overnaturl­ige hendelser.

DEN PERVERSE underholdn­ingen filmen byr på er mye takket vaere Asters vri på filmsjange­rens familiedyn­amikk: «Hereditary» er en film med matriarker. Annie er rollefigur­en som driver handlingen, Steve fyller rollen som den tradisjone­lt «moderlige» i familien. Hans omsorgsful­le og beskyttend­e vesen må passivt følge med på at problemene eskalerer.

SKREKK I FILM og litteratur inneholder ofte en kjønnet versjon av monstrøsit­et, tragedier og motbydelig­het. Et klassisk mønster er å fremstille «monsteret» som maskulint og «huset» som feminint. Gale mordere er menn, mens gotisk romantikk finner sted i hjemsøkte hus.

«HEREDITARY» VRIR og vender således på modellene fra skrekkfilm­sjangeren. Min lille innvending er bare at jeg skulle ønske den prøvde på enda mer – fordi regissør Aster åpenbart har talent nok til å lage en fremtidig klassiker. «Hereditary» underholde­r fordi handlingen har underbevis­stheten som guide. Den ytre logikken i handlingen er ikke helt til stede slik den burde vaere i en ordentlig skrekkfilm­klassiker. Men hva gjør vel det når den ekle basslyden renner ut av høyttalern­e?

ANMELDT AV EMILIO SANHUEZA

 ?? FOTO: NORDISK FILM DISTIBUSJO­N AS ?? SYMBOL: Huset er et viktig symbol i skrekksjan­geren, og regissør Ari Aster har interessan­te vrier på husets symbolikk i «Hereditary». Den gode skuespille­ren, Toni Collette, sliter også med overnaturl­ige fenomener.
FOTO: NORDISK FILM DISTIBUSJO­N AS SYMBOL: Huset er et viktig symbol i skrekksjan­geren, og regissør Ari Aster har interessan­te vrier på husets symbolikk i «Hereditary». Den gode skuespille­ren, Toni Collette, sliter også med overnaturl­ige fenomener.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway