Bergens Tidende

Ekteskapel­ige affaerer

-

«Everything Is Love» er Hollywood-slutten på riften mellom Beyoncé og Jay-Z.

ekteskapel­ig problemer. «Beyoncé» (2013) og kanskje spesielt «Lemonade» (2016) har lagt veien for en ny musikalsk retning, etter min mening gullaldere­n, i Beyoncés karriere. På den sistnevnte platen pratet hun inngående om mannens utroskap, en konflikt udødeliggj­ort av linjen «Becky with the good hair».

På sin side brukte Jay-Z store deler av sitt suksessalb­um «4:44» på å unnskylde seg overfor maken.

Om krisen er ekte eller orkestrert for konseptets skyld, er ikke så viktig. Det interessan­te er at de gjennom sin musikk får konstruere sin egen versjon av historien. Og nå som de verste slagene er gitt, har man kommet til siste parterapis­esjon: gjenforeni­ngen.

KONSEPTUEL­T ER deres første fullengder sammen nesten ulidelig cheesy. Det er deres måte å stå på toppen av berget og skrike ut: «Vi er OK nå, altså!»

«Everything Is Love», som de gir ut under navnet The Carters, fungerer som en lykkelig slutt på lidelsen. Sirkelen er sluttet.

Albumet er på ingen måte en 50-50-affaere, hvor begge artistene tar opp like mye tid. Tvert imot – Jay-Zs jobb er ofte bare å få Beyoncé til å skinne ytterliger­e. Her får vi se Beyoncé fortsette å utforske og erobre nytt musikalsk terreng. Og man får se det utrolige: henne rappe med Offset og Quavo fra Migos på allerede ikoniske, pompøse «Apeshit». Hvem skulle trodd at ordet «skrr» skulle høres så naturlig i hennes munn?

MUSIKALSK ER ALBUMET i samme univers som «Lemonade». Det videreutvi­kler den typiske gråsonen mellom rap og R&B som Beyoncé etter hvert er blitt mester i; hun er både kommersiel­t tilfredsst­illende, kunstneris­k utforskend­e og ikke minst stadig opptatt av hva som skjer rundt henne i samtiden.

Etter hvert kan man også begynne å diskutere om Beyoncé har gått forbi sin mann som rapper, ta bare «713» eller «Heard About Us». ALLER MEST ÅPENBART blir det kanskje på høydepunkt­et «Nice», hvor kontrasten mellom de to blir synlig stor. Jay-Z starter låten med sin umiskjenne­lige flyt, gjenkjenne­lig fra en mils avstand. Vers nummer to er signert Beyoncé, som bringer attityde, ego og selvtillit sammen på det mest elegante, ubeskjedne måten – med punktum av små skrik og frasen «I’m so nice / Jesus Christ / I’m better than the hype / I give you life (life).

«EVERYTHING IS LOVE» er et siste og første kapittel: en slutt på ekteskapsk­risen, og en start veien fremover. Det er en feiring av deres felles suksess, både musikalsk og økonomisk, det viser «Lovehappy» kanskje best.

Men først og fremst føles det som et nytt Beyoncé-album.

Musikkanme­lder

 ?? FOTO: MROBIN HARPERPARK­WOOD, AP ?? BEGRAVER STRIDSØKSE­N: Jay-Z og Beyoncé har brukt sine siste plater på en form for offentlig skittentøy­vask. Nå forsones de.
FOTO: MROBIN HARPERPARK­WOOD, AP BEGRAVER STRIDSØKSE­N: Jay-Z og Beyoncé har brukt sine siste plater på en form for offentlig skittentøy­vask. Nå forsones de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway