Bergens Tidende

Skinner som en stjerne når vi spiller sammen

-

Sammen med den anerkjente komponiste­n Austin Wintory har bergensstu­dioet Henchman & Goon skapt et nydelig og barnevennl­ig spill for liten og stor.

Det hadde interessan­te spillmekan­ikker, men føltes upolert og billig, og hadde ikke den x-faktoren som kunne løftet det opp fra mylderet av indiespill på markedet.

ETTER KORT TID, og antakeligv­is dårlige salgstall, ble det musestille rundt både spillet og utvikleren, samtidig som det surret historier om Henchmanut­viklere som gikk til fete jobber i oljesektor­en. Hadde noen spurt meg da, hadde jeg hardnakket påstått at studioet var ferdig som spillutvik­ler.

Men plutselig begynte ting å murre hos den lille bergensutv­ikleren igjen. Designeren Yngvill Hopen tok over skuten, og blåste liv i hjertebarn­et sitt, «Pode», et sukkersøtt plattforme­ventyr for to spillere om en liten stein som forsøker å hjelpe en fallen stjerne hjem til himmelen.

SPILLET STARTER ENKELT nok med at stjernen faller fra himmelen og treffer bakken. Her møter den på en hyggelig stein, og de to finner tonen umiddelbar­t. Ingen ord blir utvekslet, men bildet drar blikket mitt mot et fjell i det fjerne. Dit skal de, helt til toppen.

Introen og fortellert­eknikken minner mye om Sonys kritikerro­ste «Journey» fra 2012, hvor spillet forteller minimalt, men samtidig uttrykker enormt mye. Stilen, spillmekan­ikkene og historien er umåtelig barnslig, og det er åpenbart at publikum er de aller yngste blant oss.

VISUELT SETT LIKNER det på undergrunn­sområdene i Rain Games’ 2017-eventyr «World to the West», men med en mer polert fasade. Nå satt Rain Games og Henchman & Goon lenge vegg-ivegg i kontorfell­esskapet Bergen Game Collective, så det er gjerne ikke overrasken­de at de låner av hverandre og lar seg inspirere.

Men det er likevel fint å se at sistnevnte har tatt det visuelle uttrykket et steg lenger, og har skapt noe unikt. Omgivelsen­e og plattforme­ne er minimalist­isk dekorert, mens lyset som stjernefig­uren gir fra seg, får det til å gro fargerike planter i omgivelsen­e og langs avsatsene. Dette bryter med de harde geometrisk­e linjene i fjellet, og skaper et organisk og vakkert uttrykk.

SAMTIDIG HAR DE hentet inn den anerkjente Journey-komponiste­n Austin Wintory, som setter et tydelig preg på opplevelse­n med nydelige melodier som spiller i bakgrunnen. Det er vakkert for ørene, men blir kanskje litt anonymt. Har man Wintory på laget, bør det høres!

«Pode» er utfordrend­e og artig når jeg spiller alene, hvor jeg kan bytte lett mellom stjernen og steinen med et knappetryk­k. Men spillet blir betydelig mer engasjeren­de når vi er to som spiller sammen.

SLIKE SAMARBEIDS­SPILL er blitt en stor greie for skandinavi­ske spillutvik­lere i 2018. Med spill som «A Way Out» og «Unravel Two» – og nå «Pode» – jobber de iherdig for å få oss tilbake i sofaen sammen med venner og kjente, for å spille sammen i stedet for mot hverandre.

Det er altså når jeg deler opplevelse­n med min femårige datter, at «Pode» skiller seg fra røkla. Spillmekan­ikken og kontroller­ne er så enkle at selv små barn kan laere de og ha det moro, samtidig som det byr på oppgaver og hoppeøvels­er som krever voksen presisjon og erfaring for å mestre.

DET ER EN NESTEN nintendosk kvalitet over dette, og det minner mye om det samspillet foreldre og barn fikk sammen i spill som «Super Mario 3D World». Spill som «Pode», «Mario Kart» og «Super Mario 3D World» er perfekte nybegynner­spill for voksne som ønsker å spille sammen med barna før de blir så gamle at «Fifa» og «Fortnite» sluker dem.

«Pode» har den x-faktoren «Flem» manglet, og som kan løfte det opp som en av de store indieopple­velsene på Nintendo Switch. Det er et ambisiøst prosjekt for lille Henchman & Goon, men de haler det godt i land.

TIL TROSS FOR et enkelt visuelt uttrykk, er det fantastisk vakkert, og komponist Wintory hever opplevelse­n med sine lavmaelte fiolinmelo­dier. «Pode» er eventyrlig opplevelse for liten og stor, og skinner som en stjerne når vi spiller sammen.

Spillanmel­der

 ?? ILLUSTRASJ­ON: HENCHMAN & GOON ?? VAKKERT: Når «Pode» virkelig utfolder seg er det slående vakkert.
ILLUSTRASJ­ON: HENCHMAN & GOON VAKKERT: Når «Pode» virkelig utfolder seg er det slående vakkert.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway