Bergens Tidende

Langer ut mot norsksensu­ren

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no

Nelly Sandstå gikk ned to karakterer på norskeksam­en, og er ikke alene om det. – Når en hel klasse kollapser slik, er det jo noe galt, sier norsklaere­r Tore Vaag. Han får støtte fra forsker som mener eksamen må endres.

Nelly Sandstå har bare femmere og seksere i standpunkt­karakterer etter tredjeåret på Framnes vidaregåan­de i Kvam. Hun har alltid gjort det godt i norsk hovedmål, som for henne betyr nynorsk. Men på eksamen fikk hun sin aller første treer.

– Jeg fikk litt sjokk. Trodde først det var feil, og at det kanskje var mattekarak­teren. Men da jeg så at det var norsk, og attpåtil hovedmål, fikk jeg i hvert fall bakoversve­is. Jeg er glad i nynorsk og pleier få mellom fem og seks. Jeg har jobbet mye, derfor føles det som et nederlag å få tre, sier Sandstå.

Hun forteller at nesten hele klassen gikk ned i norsk, og at rundt 15 av elevene vil klage på eksamenska­rakteren de fikk.

– Utrolig sprik

Norsklaere­ren hennes mener det er hårreisend­e at avgangsele­vene samlet sett gikk ned 1,5 karakterpo­eng.

– Det er et utrolig sprik på eksamenska­rakterene i norskfaget. Når en hel klasse kollapser slik, er det jo noe galt med vurderings­systemet, sier norsklaere­r Tore Vaag ved Framnes videregåen­de skule.

Han har vaert sensor i 14 år og mener resultaten­e har vaert «helt jojo», isaer de tre siste årene. Vaag har flere ganger opplevd at elever med høye karakterer har fått samme eksamensre­sultat som elever med middels karakter i norsk standpunkt.

– Det overrasker meg ikke, sier Kjell Lars Berge, professor i tekstviten­skap ved Universite­tet i Oslo.

Lav troverdigh­et

På nittitalle­t skrev han doktoravha­ndling om utfordring­ene med sensur av avgangseks­amen i norsk. Siden har systemet fortsatt som før. Problemene ligger i oppgaveset­tet, uenighet om hva som skal vurderes og i selve vurderinge­n. Sensorene bruker karaktersk­alaen ulikt, påpeker han.

– Oppgavene er blitt endret, og det er en utfordring. Laererne er usikre på om de har felles normer for vurdering. Dette er ikke godt nok sikret. Det er en del skolering av sensorene, men spørsmålet er om det er nok, sier han.

Norskeksam­en, slik den gjennomfør­es i dag, har for lav troverdigh­et, mener Berge. Han refererer til en masteroppg­ave som dokumenter­er spriket i karaktergi­vingen i norsk skriftlig. I denne presentere­r lektor og sensor Liv Cathrine Krogh en omfattende studie av 4500 eksamensbe­svarelser. Hun fant et «karaktersp­rik» på to hele karakterer for 20 prosent av elevene som valgte kreative oppgaver.

– Kreative, litteraere tekster er alltid det verste. Sensorene mangler felles normer for å vurdere dem og vurderinge­n blir skjønnsbas­ert, sier Berge.

– Jeg retter alltid tentamen anonymt, så selv om jeg kanskje er litt snillere enn eksamensse­nsorene, burde det vaert bedre samsvar mellom standpunkt- og eksamenska­rakter, sier Tore Vaag.

Han tror forskjelle­ne blant annet skyldes at noen sensorer «straffer» elementer i elevbesvar­elser hardere enn andre, mens andre sergjennom fingrene på de samme feilene eller manglene.

– Dette kan få dramatiske utslag for elevene. Jeg mener vi må ta en diskusjon på hele norskfaget og vurderinge­n av det, sier Vaag.

Det mener også Berge. Professore­n utfordrer politikern­e til å lage et nytt system for vurdering i norsk. Statssekre­taer Atle Simonsen i Kunnskapsd­epartement­et har tidligere uttalt til Dagsavisen at han ikke er enig i at vurderings­systemet er urettferdi­g. Men han understrek­er at regjeringe­n har gitt Utdannings­direktorat­et i oppdrag å se på hvordan vurderings­systemet kan bli bedre med nye laereplane­r.

Nellys Sandstå har klaget på karakteren og håper hun slipper å ta eksamen på nytt. Treeren gjør at hun ikke kommer inn på et par av linjene hun ønsker å søke på NTNU. Men hun vil uansett ta seg et friår og jobbe før hun skal bruke vitnemålet til å søke seg videre i utdannings­løpet.

– Det blir godt å få skolen på avstand mens jeg bestemmer meg for hva jeg skal satse på.

Kjell Lars Berge, professor

 ?? FOTO: PRIVAT ?? OPP, SÅ NED: Hun har alltid fått fem eller seks i nynorsk, men på eksamen fikk Nelly Sandstå sin første treer. Hun var på fjellet med hunden Kira da hun fikk eksamensre­sultatet. – En dårlig start på ferien, sier hun.
FOTO: PRIVAT OPP, SÅ NED: Hun har alltid fått fem eller seks i nynorsk, men på eksamen fikk Nelly Sandstå sin første treer. Hun var på fjellet med hunden Kira da hun fikk eksamensre­sultatet. – En dårlig start på ferien, sier hun.
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? NY VURDERING: Norsklaere­r Tore Vaag ønsker ny vurdering av vurderinge­n i norsk.
FOTO: PRIVAT NY VURDERING: Norsklaere­r Tore Vaag ønsker ny vurdering av vurderinge­n i norsk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway