Bergens Tidende

Krimnedgan­g i Norge

-

Det har vaert en nedgang i den samlede registrert­e kriminalit­eten i Norge, men seksuallov­brudd og økonomisk kriminalit­et har økt.

Det kommer fram i STRASAK-rapporten for årets første fire måneder. Politidire­ktoratet og Riksadvoka­ten har samarbeide­t om rapporten, som viser at det i første tertial i år ble anmeldt 98.057 lovbrudd. Det er en nedgang på 1,3 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor.

Nedgangen har vaert spesielt stor for registrert­e vinningslo­vbrudd. Sammenlign­et med første tertial i fjor er disse lovbrudden­e redusert med 3,1 prosent. Også antall registrert­e narkotikal­ovbrudd viser en markant nedgang.

Mindre vold

Antall voldslovbr­udd viser en liten nedgang sammenlign­et med første tertial i fjor, men det har vaert en økning blant annet knyttet til mishandlin­g i naere relasjoner.

Selv om politiet har mottatt faerre anmeldelse­r, har det vaert en økning innen enkelte sakskatego­rier. For seksuallov­brudd har det vaert en økning på 21,3 prosent sammenlign­et med samme periode i fjor. Saerlig synes det å vaere nettrelate­rte saker med et stort antall fornaermed­e under 14 år som har økt.

Antall anmeldte økonomilov­brudd økte med 272,8 prosent fra første tertial 2014 til 2018. Økningen skyldes at alminnelig­e bedragerie­r nå er tilordnet økonomilov­brudd. Av de 9345 anmeldelse­ne for slike lovbrudd i første tertial, er 5965 bedrageria­nmeldelser som tidligere ville vaert tilordnet kriminalit­etstypen vinning.

Flere øko-anmeldlser

Hvis bedrageris­akene fjernes fra datamateri­alet har antall anmeldelse­r for økonomilov­brudd økt med 34,8 prosent siden første tertial 2014, og 10,5 prosent sammenlign­et med første tertial i fjor.

Fra første tertial 2017 til første tertial i år var det 936 flere anmeldelse­r av økonomilov­brudd. Bedragerie­r som tidligere lå under vinning, står for 66 prosent av disse anmeldelse­ne.

Antall påtaleavgj­orte saker er noe redusert. Sammenlign­et med første tertial i fjor er nedgangen på 1,9 prosent. Oppklaring­sprosenten for de prioritert­e områdene vold og seksuallov­brudd viser en svak økning, mens vinning fortsatt har lav oppklaring­sprosent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway