Bergens Tidende

Advarer mot farlig stoff i Bergen

- ANNE E. HOVDEN anne.hovden@bt.no ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE foto MARITA AAREKOL

En ny type heroin, blandet med et sterkt smertestil­lende middel, bekymrer rusmiljøet i Bergen. – Vi kaller det krokodille­dopet. Det er livsfarlig.

BT treffer den 44 år gamle mannen i Strax-tunnelen på Damsgård. Han har flere ganger tatt det nye, livsfarlig­e heroinet, som det siste halvåret har vaert i omløp i Bergen.

Sterkere heroin, og heroin blandet med stoffet fentanyl, har ført til flere overdoser, ifølge en ny rapport.

– Man kjenner at man har fått fentanyl med en gang. Du blir akutt dårlig, sier den rusavhengi­ge mannen.

Stoffet bekymrer Kompetanse­senteret for Rus (KoRus) i Bergen, som siden 2002 har fulgt tett rustrenden­e i byen.

Sterkt smertestil­lende

– Det har periodevis vaert herointørk­e i lengre tid, både her i byen og resten av Europa. Stoffet er derfor ofte blitt tynnet ut gjennom de forskjelli­ge salgsledde­ne på veien og blitt svakere og svakere. Det kan vaere grunnen til at vi nå finner heroin blandet med fentanyl for å gjøre det sterkere igjen. Dette har skapt en uforutsigb­ar og farlig hverdag for brukerne, sier Liv Flesland, som er en av forfattern­e bak den halvårlige Føre Var-rapporten fra KoRus. Rapporten offentligg­jøres i dag.

Fentanyl er et sterkt smertestil­lende middel som blant annet brukes etter operasjone­r og til kreftpasie­nter.

Flere rusavhengi­ge BT snakker med i Strax-tunnelen, sier det nye heroinet er godt kjent i rusmiljøet.

Men det er umulig å vite om det er heroin blandet med fentanyl man kjøper, sier flere.

– De som selger sier ingenting om det. De vil ikke risikere å tape penger, sier en 36 år gammel mann.

Flere overdoser

I perioder med herointørk­e, har GHB til en viss grad erstattet heroin. Og det siste halve året har AMK i Bergen opplevd en økning i overdoseut­rykninger tilknyttet både GHB og opioider, som heroin.

72 utrykninge­r var relatert til bruk av opioider i perioden oktober 2017 til mars 2018, mot 57 utrykninge­r halvåret før. Og 91 GHB/GBL-relaterte utrykninge­r, mot 76 halvåret før.

I Føre Var-rapporten varsles det også om økt bruk av illegale rusmidler i utelivet og blant unge generelt. Ifølge Flesland brukes det nå mer åpenlyst cannabis blant ungdom fra tredje året på videregåen­de og oppover.

– I tillegg ser vi at denne aldersgrup­pen har begynt å bruke mer kokain. Dette er et stoff vi tidligere har sett mest blant eldre med penger. Det har kortvarig effekt, og det er dyrt, sier Flesland.

Gateverdie­n ligger på ca. 1000 kroner for ett gram. Kokain er nå det tredje mest brukte rusmiddele­t i Bergen, etter alkohol og cannabis, og har skjøvet amfetamin nedover på listen.

Veldig skadelig

I tillegg har kokain spredd seg også til de etablerte rusarenaen­e i byen, og forbindes ikke lenger bare med partydop. Også crack-kokain har dukket opp i de tunge rusmiljøen­e det siste halvåret. Det er et veldig sterkt kokainpulv­er, som blandes med bakepulver eller salmiakk.

– Stoffet blir da sterkere, renere og får mer krystallis­ert form når det kokes inn og røykes. Dette stoffet gjør veldig stor fysisk skade på kroppen og er en belastning saerlig på hjerte- og karsysteme­t, sier hun.

Den mest vanlige måten å ta kokain på, er å sniffe. Og det er vanlig å kombinere kokain og alkohol.

Man kjenner at man har fått fentanyl med en gang. Du blir akutt dårlig. Rusavhengi­g

Savner behandling

Det har også vaert flere innleggels­er av personer på kokain det siste halvåret i Bergen, men i dag finnes det ikke noen nasjonale anbefaling­er for behandling av slike rusavhengi­ge i Norge.

«Kanskje funnene i Bergen kan bidra til at det gjøres», skriver KoRus i rapporten.

Økningen av ecstasy/MDMA fortsetter også, og er blitt mer vanlig blant unge på fest. Ifølge Kripos har antall beslag av MDMA økt for hvert år fra 2011, og i løpet av de siste fire årene har det nesten vaert en tredobling av antall beslag i Norge.

 ??  ?? – LIVSFARLIG: En ny type heroin, blandet med et sterkt smertestil­lende middel, bekymrer rusmiljøet i Bergen. En 44 år gammel mann BT snakket med i Strax-tunnelen, mener dopet er livsfarlig.
– LIVSFARLIG: En ny type heroin, blandet med et sterkt smertestil­lende middel, bekymrer rusmiljøet i Bergen. En 44 år gammel mann BT snakket med i Strax-tunnelen, mener dopet er livsfarlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway