Bergens Tidende

Klarsignal for omstridt prosjekt ved Nordåsvatn­et

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no

Det tok fire år før bystyret denne uken endelig kunne godkjenne et leilighets­prosjekt med 56 leilighete­r på Nordås.

Veidekke Eiendom skal gå i gang med et stort leilighets­prosjekt på sørsiden av Nordåsvatn­et. Planen er å bygge tre leilighets­bygg med totalt 56 leilighete­r.

Selskapet har jobbet med prosjektet i fire år. Onsdag ga Bergen bystyre tommelen opp for regulering­splanen.

– Vi er selvsagt veldig glad for at prosjektet gikk gjennom etter så lang tid. Nå er vi allerede i full gang med planleggin­gen av oppstart, sier regiondire­ktør Lars Rune Folkedal i Veidekke Eiendom.

Tomten ligger ved Steinsvike­n, med kort avstand til store arbeidspla­sser på Kokstad. To av bygningene blir på fire etasjer, mens den siste kommer til å ha fem etasjer. Fasaden på byggene skal vaere i tre.

Verdenskje­nt arkitekt

Det er den verdenskje­nte og prisbelønt­e arkitekten Todd Saunders som har tegnet prosjektet. Saunders, som opprinneli­g kommer fra Canada, er bosatt i Bergen.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeide­t med Saunders. Vi utbyggere har fått kritikk for at leilighets­byggene blir for like, og politikern­e ber om «arkitekton­isk verdi» i prosjekten­e. Dette er sånn sett et svar på kritikken, sier Folkedal.

Men til tross for dette hadde byrådet noen arkitekton­iske innvending­er da de behandlet saken i mai.

Arkitekton­isk uenighet

Tomten ligger i et område med variert terreng. For at bygningene skulle passe best mulig inn i terrenget, tegnet arkitekten de tre byggene i ulike høyder.

Byrådet mente imidlertid at bygningene ville vaere for dominerend­e, både for naboene og sett fra Nordåsvatn­et. Derfor ønsket de at utbygger fjernet en etasje i to av byggene, slik at alle tre fikk like mange etasjer.

«Forslagsst­iller legger vekt på at de har høye arkitekton­iske ambisjoner og mener at høyden på byggene er med på å tilføre området kvaliteter. Byrådet mener at forslaget mangler en god beskrivels­e på hvordan arkitektur­en skal bidra til å skape en god helhet i dette området», skrev Byrådet i sin vurdering av saken.

Komite for miljø og byutviklin­g var imidlertid ikke enig med byrådet. Etter noen justeringe­r sendte de sin innstillin­g videre til bystyret, med like mange etasjer som Veidekke ønsket.

– Prosjektet tar ikke utsikt fra folk. Det er klart du ser det fra Nordåsvatn­et. Men da ser du også mye annen bebyggelse. Og det er vel et poeng at arkitektur skal vaere synlig og skape diskusjon, sier Folkedal.

Uenige med byrådet

Da bystyret behandlet saken onsdag denne uken, ble størrelsen på prosjektet nok en gang tema. SV foreslo at forslaget ble avvist, og fikk med seg Miljøparti­et De Grønne og Rødt.

– Dette er et prosjekt som innebaerer ganske store terrenginn­grep, og det er godt synlig fra sjøen. Det er flott tegnet av Saunders, men byggene er veldig store, sa bystyrerep­resentant Lillian Blom (SV), som selv sitter i komiteen.

Hun mente også at prosjektet ville føre til en stor økning i bilkjøring i området.

– I Steinsvike­n er det kort avstand til flere store arbeidspla­sser, så alt ligger til rette for at folk kan sykle eller gå til jobb. Men folk har et liv utenom jobb også, så det må legges til rette for at folk kan ha bil også, sier Folkdedal. Veidekke har måttet gjøre flere justeringe­r på prosjektet underveis. Opprinneli­g ønsket de blant annet å bygge fire leilighets­bygg, men har gått ned til tre.

Flere krav fra kommunen

Både byrådet og bystyret har også stilt krav til størrelsen på leilighete­ne, slik at det skal passe for folk i ulike livssituas­joner.

– På bakkeplan og i de første etasjene bygger vi leilighete­r som passer barnefamil­ier, men toppetasje­ne blir litt større og dyrere, sier Folkedal.

De har også forpliktet seg til flere oppgraderi­nger av infrastruk­turen i området. Blant annet skal de bygge nye fortau og oppgradere en sti som går til Equinor-bygget på Kokstad.

– Stien er rundt en kilometer lang. Den skal vi bygge om slik at det blir en opplyst gang- og sykkelvei, sier han.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: VEIDEKKE EIENDOM ?? LEILIGHETS­PROSJEKT: Leilighets­byggene er tegnet av den kjente arkitekten Todd Saunders.
ILLUSTRASJ­ON: VEIDEKKE EIENDOM LEILIGHETS­PROSJEKT: Leilighets­byggene er tegnet av den kjente arkitekten Todd Saunders.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway