Bergens Tidende

Haukeland advarte mot heliumball­onger – selges i sykehusets egne lokaler

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no

– Vi vil se naermere på om dette er en type ballong vi ønsker å selge på sykehuset, svarer Haukeland.

Haukeland universite­tssjukehus har tidligere advart foreldre mot å kjøpe heliumball­onger. Årsaken er at kloden er i ferd med å tømmes for heliumgass, som også brukes i viktige, medisinske instrument­er. Nå viser det seg at ballongene selges i Haukelands egne lokaler, på kiosken Deli de Luca.

– Det viktige er å ha en seriøs leverandør. Heliumet vi bruker er en type som ikke er ren nok til at den kan brukes i medisinsk forskning, sier Jonathan Zwenger, butikksjef ved Deli de Luca i sentralblo­kken på Haukeland.

Han legger til at det ikke er gøy å se ballonger som ender i sjøer og skoger.

– Men de ballongene vi selger skal vaere helt OK, og ikke noe mer skadelig enn annet som har emballasje på seg.

Kommunikas­jonsdirekt­ør ved Haukeland universite­tssjukehus, Erik Vigander, opplyser at sykehusled­elsen ikke var klar over at det blir solgt slike ballonger på Deli de Luca.

– Vi vil se naermere på om dette er en type ballong vi ønsker å selge på sykehuset, skriver Vigander i en e-post.

Advarte i fjor

Helium forbindes ofte med svevende ballonger og begeistred­e barn. Mindre kjent er det at gassen har flere, langt viktigere, bruksområd­er.

På Haukeland brukes nemlig helium til å kjøle ned magnetene i MR-maskiner. Slike maskiner kan brukes til blant annet å avdekke kreft.

Dette gjorde at Aslak Aslaksen, avdelingsd­irektør ved Haukeland, rykket ut med en oppfordrin­g om at foreldre ikke burde kjøpe ballonger til barna sine på 17. mai.

– For meg er dette et spørsmål om bruke en sjelden naturressu­rs på best mulig måte, sa Aslaksen til Bergens Tidende i forbindels­e med 17. mai i fjor.

Nedla forbud

Debatten om bruk av heliumball­onger har rast i flere år.

I Bergen besluttet 17. maikomitee­n i år å nedlegge forbud mot salg av gassballon­ger i byrommene og i sentrum på nasjonalda­gen. Skien, Porsgrunn og Drammen forbød ballongene allerede i fjor.

WWF-leder Bård Vegar Solhjell sa til Bergens Tidende i april at et forbud mot heliumball­onger er et viktig tiltak.

– Det ser ut som det er i ferd med å spre seg, og det er bra. Det er mye plast og mange av disse ballongene havner i naturen til slutt. Mange ender opp i avløpssyst­em og elver. Flere og flere blir klare over hvilket gigantisk miljøprobl­em plasten er, sa han.

 ?? Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Helium One.
FOTO: 2211-TIPSER ?? PÅ PINNE: Deli de Luca på Haukeland selger heliumball­onger, som tidligere har blitt kritisert av en avdelingsd­irektør på Haukeland universite­tssykehus.
Kilde: Store norske leksikon, Wikipedia, Helium One. FOTO: 2211-TIPSER PÅ PINNE: Deli de Luca på Haukeland selger heliumball­onger, som tidligere har blitt kritisert av en avdelingsd­irektør på Haukeland universite­tssykehus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway