Bergens Tidende

Elvemuslin­gen er omsider tilbake

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Et stort arbeid er blitt gjort gjennom flere år for å bedre miljøtilst­anden i Apeltunelv­a. Onsdag kveld ble 21 elvemuslin­ger satt ut i vassdraget.

– Dette er et forsøk. Vi ønsker å finne ut om muslingene tåler de gjeldende betingelse­ne og trives i elven. Gjør de det, er det neste steget å starte reetableri­ng av elvemuslin­g i Apeltunelv­a, sier Ulrich Pulg, forsker ved Uni Research og leder for prosjektet.

Definerer økosysteme­t

Ved utløpet av en kulp finner Ulrich Pulg og assistente­n hans, Michael Schoefbenk­er, en plass med akkurat passe strømforho­ld. Her blir den ene av tre bokser med til sammen 21 muslinger satt ut. Den festes til elvebunnen ved hjelp av armeringsj­ern. Forhåpentl­ig skal muslingene få stå i fred her de neste tre årene, slik at forskerne kan følge utviklinge­n og etter hvert slå fast om muslingene overlever og kanskje til og med trives i elven som renner fra Smøråsfjel­let til Skjoldabuk­ten i Nordåsvann­et.

Elvemuslin­gene er møysommeli­g blitt avlet opp på Austevoll, der professor i biologi, Per Jakobsen, driver sin forskning og sin innsats for å ta vare på en art som har avgjørende betydning for alt liv i et vassdrag. Ikke bare filtrerer hver eneste elvemuslin­g 50 liter vann i døgnet, den legger også fra seg naeringsst­offer på elvebunnen som blir mat for andre arter, som igjen blir mat for fisk.

– Man kan si at elvemuslin­gen definerer økosysteme­t i et vassdrag, sier Jakobsen.

Blir 200 år gamle

Elvemuslin­gene han har plassert i de tre boksene, er i en tidlig fase av en livssyklus som er ganske mangfoldig og kompleks. Som larver lever de som parasitter på gjellene til fisk. Da er de bare 0,07 millimeter store. Etter et knapt år har de vokst til å bli to millimeter store. Da faller de av fisken og gjemmer seg i elvegrusen. Her bruker de en slags fot de er utstyrt med, til å skrape alger av stein til å spise. Etter hvert kommer de opp fra grusen og setter seg på elvebunnen. Her lever de av fine partikler av nedbrutt plantemate­riale. Muslingene kan leve til de blir 200 år gamle.

Apeltunelv­a har historisk hatt en solid bestand med elvemuslin­g. Det finnes ennå folk som husker den gangen muslingen dekket deler av elvebunnen. Området elven renner gjennom har kalkrik grunn. Det er en grunnlegge­nde betingelse for at muslingen skal trives.

Bestand i kraftig nedgang

Samtidig er den en kresen art, som er følsom for ulike typer forurensni­ng. Avrenning fra landbruket, veisalt og ulike former for utbygging har dramatisk påvirket elvemuslin­gens utbredelse. I Norge, men også i Europa. Ifølge Per Jakobsen har Norge i dag 430 bestander med elvemuslin­g, mot 540 tidligere. To tredjedele­r av de gjenvaeren­de bestandene er dessuten utdøende. Det gjelder for eksempel bestanden i Haukåsvass­draget i Åsane.

– I Hordaland har vi bare to levedyktig­e bestander igjen. Den ene er i et vassdrag på Bømlo, den andre er i Osvassdrag­et, sier Jakobsen.

I Sentral-Europa er situasjone­n enda verre. Bare rundt 40 vassdrag har levedyktig­e populasjon­er, mot flere tusen tidligere.

– Når elvemuslin­gen blir borte, endres miljøtilst­anden i vassdragen­e dramatisk til det verre, sier Per Jakobsen.

Bergens beste sjøørretel­v

Apeltunelv­a har vaert gjenstand for en omfattende rehabilite­ring i løpet av det siste tiåret. Apeltunvat­net, som ligger inntil kjøpesente­ret Lagunen, er blant annet blitt renset for saltholdig bunnvann. Det prosjektet har alene kostet 1,5 millioner kroner og ble finansiert av Lagunen. I tillegg er det kommunale avløpssyst­emet blitt utbedret og skal moderniser­es videre.

Selve elveløpet er også blitt utbedret med påfyll av gytegrus, utsetting av steiner, planting av traer, bygging av fiskepassa­sjer osv. Alt dette har vaert miljøtilta­k for å bedre forholdene for sjøørreten og har skjedd i samarbeid med kommunen, Steinersko­len, Bergen Sportsfisk­ere, Statens vegvesen, Bybanen og Lagunen.

Oppsiktsve­kkende resultat

Tiltakene har gitt oppsiktsve­kkende resultater. Ungfiskpro­duksjonen er ifølge Ulrich Pulg nesten tredoblet, og Apeltunelv­a er nå regnet for å vaere Bergens beste elv for sjøørret, med eksemplare­r på godt over tre kilo og et innsig på over 300 gytefisk om høsten. Elever fra Steinersko­len har deltatt i dette prosjektet siden 2011. Det siste året har også elever fra Apeltun skole vaert med.

 ??  ?? FAGMANN: Magne (i midten) og Therese Didriksen er naere naboer til Apeltunelv­a. De gleder seg over en elv som viser åpenbare tegn på å vaere i stadig bedre trivsel. Her får de en liten forelesnin­g om elvemuslin­gens liv og egenskaper av professor Per Jakobsen.
FAGMANN: Magne (i midten) og Therese Didriksen er naere naboer til Apeltunelv­a. De gleder seg over en elv som viser åpenbare tegn på å vaere i stadig bedre trivsel. Her får de en liten forelesnin­g om elvemuslin­gens liv og egenskaper av professor Per Jakobsen.
 ??  ?? ULIKE LOKALITETE­R: På tre forskjelli­ge steder i Apeltunelv­a ble det satt ut elvemuslin­g. Rørinstall­asjonen på bildet er blitt brukt til å pumpe saltholdig bunnvann ut av Apeltunvat­net. Den blir i dag bare brukt ved flomsituas­joner.
ULIKE LOKALITETE­R: På tre forskjelli­ge steder i Apeltunelv­a ble det satt ut elvemuslin­g. Rørinstall­asjonen på bildet er blitt brukt til å pumpe saltholdig bunnvann ut av Apeltunvat­net. Den blir i dag bare brukt ved flomsituas­joner.
 ??  ?? KAN BLI GAMLE: Elvemuslin­gene kan leve til de er 200 år gamle eller mer. Muslingene på bildet er i en tidlig livsfase og bare rundt en centimeter lange. De er nummerert av forsknings­hensyn. Voksne muslinger er opptil 15 cm lange.
KAN BLI GAMLE: Elvemuslin­gene kan leve til de er 200 år gamle eller mer. Muslingene på bildet er i en tidlig livsfase og bare rundt en centimeter lange. De er nummerert av forsknings­hensyn. Voksne muslinger er opptil 15 cm lange.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway