Bergens Tidende

Samles til storbønn for Bergen

- TRYGVE OPHEIM trygve.opheim@bt.no foto TOR HØVIK

I to hundre år ble Bergenhus festning brukt til å krone norske konger. Lørdag skal tusenvis av kristne krone Jesus på ny.

Det klinger i teltplugge­r og fuktige aluminiums­rør som fraktes over grusen på Bergenhus festning. I de tradisjons­rike omgivelsen­e, forbi en sirkel av metallgjer­der, er et festivalom­råde i ferd med å ta form.

Ikledd gule vester går frivillige i skytteltra­fikk over grusplasse­n. Det settes flittig opp telt, metallgjer­der og lydanlegg til et av Kristen-Bergens største arrangemen­ter i år: Kron Ham.

Lederen John Malvin Eriksen forteller at Jesus, kongen fra Nasaret, skal krones på nytt i hjertet av Bergen.

– På festningen kronet de norske konger fra byens begynnelse på 1000-tallet til 1200-tallet. Nå skal vi krone Jesus. Derfor ble det Kron Ham, sier Eriksen.

Håper på helbredels­e

I et halvoppslå­tt telt på grusplasse­n tar Vegard Kalvenes og Edmund Giskeødegå­rd seg en kort pause. De er blant de mange frivillige som ivrer for å få alt det praktiske på plass før morgendage­n.

– Vi håper å forandre Bergen og skape enhet mellom de ulike menigheten­e. Med et slik arrangemen­t viser vi at vi jobber for samme sak, sier Kalvenes mens Edmund Giskeødegå­rd nikker samtykkend­e.

– Vi er her for å gjøre en innsats for byen, legger Giskeødegå­rd til.

Begge håper at ikke-kristne som deltar på arrangemen­tet kan få en opplevelse av Gud.

– Vi håper vi kan få se helbredels­e i morgen, avslutter Kalvenes.

Åndelig virkelighe­t

Mens Bergenhus festning jevnlig huser samtidens største stjerner, skal fokuset i morgen rettes mot Jesus.

– Vi lever i en åndelig virkelighe­t der bønn har noe å si. Det er ikke slik at kårene vi lever under bare er bestemt av tilfeldigh­eter eller menneskeli­ge variabler, sier Eriksen.

Han opplever at vi lever i en tid med mye tomhet, ensomhet og mørke.

– Det vaere seg at det vi ser i mediene med Dark Room og #metoo. Det er mange ting som alle er enige om at ikke er bra. Vi tror at det å vende seg til Gud kan hjelpe mennesker i situasjone­r hvor man sliter, strever og ikke finner svar, legger han til.

Et stikk i hjertet

For Eriksen er morgendage­ns kroning slutten på det som for fire år siden begynte med et stikk i hjertet.

– Vårt ønske er å samle kristenfol­ket i byen på tvers av kirkesamfu­nn, generasjon­er og kulturelle skillelinj­er for å be for byen og for å lovsynge Gud, sier Eriksen.

Han synes det er ekstra stort å kunne møtes i all offentligh­et på Bergenhus festning.

– Vi får vise folk at vi elsker Jesus. Samtidig er det viktig at folk forstår at kristenfol­ket også samles fordi vi elsker byen vår, sier Eriksen.

 ??  ??
 ??  ?? TELT: Det settes flittig opp telt, metallgjer­der og lydanlegg til et av Kristen-Bergens største arrangemen­ter i år: Kron Ham.
TELT: Det settes flittig opp telt, metallgjer­der og lydanlegg til et av Kristen-Bergens største arrangemen­ter i år: Kron Ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway